volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

rb
rb
0 22.12.2015 10:05:51

Mariborska vojna na Hrvaškem

Drago Wernig - TAKA
Na nogometnem prizorišču pri južnih sosedih se je zgodil vijoličasti obračun. V lase sta si skočila aktualni in nekdanji trener Maribora. Krunoslav Jurčić in Ante Čačić, ki zdaj vodi hrvaško izbrano vrsto, s katero se je uvrstil na evropsko prvenstvo v Franciji.

V nasprotju z večjim delom javnosti je naslednik Anteja Šimundže v Ljudskem vrtu Kruno Jurčić v intervjuju za Sportske novosti dejal, da ga izbira selektorja ni presenetila.

"Preveč vem o hrvaških nogometnih dogajanjih, tako da me nič ne more presenetiti. Ko v časopisu vidim naslov, takoj vem, kdo je avtor besedila. Evo, v tolikšni meri me je indoktriniral čas, ki sem ga preživel v Dinamu. Vsak nekoga postavi. Ante ima svojo pot in želim mu veliko sreče," je povedal Krunoslav Jurčić in v nadaljevanju vendarle razkril, kaj ga skrbi: "Skrbi me, ko svetovne televizijske postaje objavijo posnetke s prvega treninga Anteja Čačića in vidim, kako igralci tečejo 30 metrov z žogo v rokah. Gledam Modrića in Rakitića, ki prihajata iz resnih sistemov, z žogo v rokah, podajata si jo s horogom (met prek glave, op. p.) in se ob tem smejita. Mene ne muči to, da je Ante Čačić selektor, temveč stvari, ki se s prihodom takšnih ljudi prikazujejo svetu. Ne vem, kdaj se je končalo takšne vrste ogrevanje. Morda v časih, ko je igral Ferenc Puskas. In ti isti tipi so se smejali, ko so prihajali v Dinamo, in govorili, da so treningi Krune Jurčića kot shodi. To pomeni, da nikoli ni videl, kako se pripravi sodobni nogometni trening, namesto tega si igralci na 30 metrov žogo podajajo z roko. Toda pozdravljam njegov izbor. Na dozdajšnjih preizkušnjah je pokazal, da se zna odzvati, ima kakovost, na koncu so rezultati vedno najboljši kazalec."

Ante Čačić poudarja, da je zanj najpomembnejše dobro vzdušje, zato je ukinil nekatera disciplinska pravila, ki jih je uvedel njegov predhodnik Niko Kovač. "Dejstvo je, da sta vodenje kluba in reprezentance dva različna svetova. V redu, morda takšna zgodba v izbrani vrsti še lahko gre skozi, čeprav se z njo nikakor ne strinjam. Kaj je problem takšnih odnosov? Hitro se potrošijo. Težko je računati na karakter igralcev, da bodo v tem ohlapnem sistemu zdržali dalj časa in delovali na tak način. Po navadi se obrne v napačno smer. Bil sem del te reprezentance, že davno so nekateri ljudje med ognjenimi uvedli ta nekoliko bolj sproščen način življenja v ekipi. Da, morajo biti tudi takšni trenutki, toda popolnoma nelogično mi je, da je za igralce, ki prihajajo iz izjemno organiziranih sistemov, v katerih se ve za vsak korak in je natančno načrtovana vsaka minuta, v reprezentanci osnovna zahteva, da ni nikakršnih pravil. To mi je zelo čudno in neprofesionalno. Vprašanje je, kako dolgo bodo ob takšnih metodah zdržali rezultati."

Kaj pričakuje od Hrvaške na Euru? "Dober nastop, vendar nič velikega." Zakaj nič velikega? "Ne bo šlo. Delal sem s temi igralci in dejstvo je, da imamo neizmerno količino talenta in izjemnih nogometašev. Toda v tej skupini je zelo malo vodij. Morda bom zdaj povedal pretežko besedo, ampak ni. Imamo zelo malo intelektualno močnih osebnosti, vrhunske rezultate lahko dosežete le s takšnimi," je pojasnil Kruno Jurčić.



ČAČIĆ: JURČIĆ JE MLAD IN LEP
Seveda je sledil odgovor. "Za Kruna Jurčića nimam časa, poleg tega ne vem, iz katerega položaja, v kakšni vlogi se je lotil vprašanj o reprezentanci. Prav tako ne vem, katero ekipo je vodil uspešnejše od mene," se je odzval Ante Čačić.

Kako pa na očitke o zastarelih metodah dela? "Edino, kar lahko priznam, je, da je Jurčić mlad, lep, sodoben, sposoben, marljiv, medtem ko zame velja vse nasprotno. In vsekakor sem veliko starejši od njega. Toda vedno sem na vsak trening prišel z jasno idejo o tem, kaj bom delal, moje metode so me pripeljale do sem, kjer sem zdaj. Vesel sem, da nas spremlja in da ima Hrvaško zelo rad."

V nadaljevanju se je nekdanji trener Maribora dotaknil še Jurčićeve ocene o možnostih hrvaške izbrane vrste na Euru? "Preseneča me, ker podcenjuje naše igralce in njihov karakter. O ljudeh govorijo njihova dela. Verjamem, da se je ta generacija sposobna približati tisti, ki je na SP v Franciji osvojila bronasto medaljo. Fantje so dolgo skupaj, nekateri med njimi so prišli v zrela leta in igrajo na visoki evropski ravni. Zakaj tega ne bi sprejeli kot dejstva?"

Članki iz rubrike