900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

ro
ro
0 05.11.2015 13:30:38

Filipović: Za dobrobit ekipe mi ni težko

Drago Wernig - TAKA
Stanje duha v Ljudskem vrtu je drugačno, kot je bilo na začetku sezone. Za to so seveda poskrbele štiri zaporedne prvenstvene zmage, toda Mariborčani hkrati verjamejo, da bodo v bližnji prihodnosti še boljši.

Mariborčani so se zadnji konec tedna veselili visoke zmage. Velenjčane so odpravili s kar 7:1, med strelce se je vpisal tudi Željko Filipović. V izdihljajih prvega polčasa je žogo iz bližine potisnil v mrežo za 5:1 in se veselil prvega prvenstvenega gola v vijoličastem dresu. In povrhu prvega na prvoligaškem prizorišču. Na 143. tekmi, česar marsikdo preprosto ne more verjeti. Mar je mogoče, da to velja za igralca, ki je zadel v polno v skupinskem delu lige Europa, v pokalnem tekmovanju, tudi v finalu, in superpokalu? Ali gre morda za statistično napako? "Hja, tudi sam sem razmišljal o tem in se spraševal, ali sem morda vendarle dosegel kakšen gol. Nisem prepričan, roko na srce se ne spomnim. Ampak najbrž bo že držalo, da ga nisem," se je nasmejal 27-letni Ljubljančan in nato v resnejšem tonu pristavil: "Toda s tem se res nisem kaj prida obremenjeval, o tem nisem razmišljal. Moja naloga ni doseganje zadetkov, za to so odgovorni drugi."

 
ISKRA SE JE VRNILA
V obračunu z Rudarjem so bili zelo učinkoviti, podoba prvakov je bila nadvse obetavna: "Res je bilo videti dobro, kar nas seveda navdaja z zadovoljstvom. Ozračje v ekipi je fantastično, vse to se seveda potem prenese na igrišče, tudi s trenerjem se odlično razumemo. Spet se vidi iskra v očeh, ki je v bližnji preteklosti morda za nekaj časa izginila."

Podrobnejši opazovalci dogajanj na igralni površini niso spregledali, da so se varovanci Krunoslava Jurčića sedmega gola veselili z ravno takšnim navdušenjem kot prvega, kar je vsekakor pomenljivo. "To je ravno to, o čemer sem govoril. O vzdušju v moštvu. Z novim trenerjem je zavel tudi nov veter, spet sta se nam vrnila samozavest in veselje do nogometa. In to je na igrišču seveda opazno. Uživamo in želimo, da bi v naših igrah uživali tudi naši navijači. Temu primeren je odziv po doseženem golu," pravi Željko Filipović, ki se hkrati strinja, da imajo vijoličasti še vedno tudi dovolj rezerv za napredovanje: "Vsekakor, imamo jih še ogromno. Ne smemo zanemariti spoznanja, da je trener z nami šele nekaj več kot dva meseca. Popolnoma razumljivo je, da si vsi po vrsti prizadevamo, da bi njegove ideje čim prej uresničevali v praksi, toda čez noč pač ne gre. Nemogoče je pričakovati, da bi nemudoma vse delovalo, kot bi moralo, kot bi si želeli. Čaka nas še obilo dela, a sem prepričan, da smo na pravi poti. Prav tako kot o tem, da bomo še boljši."

 
MORAL SEM SE PRILAGODITI
Našemu sogovorniku je nekdanji hrvaški reprezentant namenil tudi novo vlogo. Na kar nekaj preizkušnjah je skupaj z Markom Šulerjem sestavljal dvojec osrednjih branilcev. "Moja naloga je pristaviti čim večji delež k temu, da bi bila ekipa uspešna. Da pomagam. Moral sem se prilagoditi nastalim razmeram, imeli smo precej težav s poškodbami in kartoni, v dobro ekipe mi to seveda ni težko," je povedal Željko Filipović.

Treba je priznati, da se v obrambi znajde zelo dobro, še zlasti pridejo njegove sposobnosti do izraza v trenutkih, ko Maribor na terenu prevladuje. Takrat so njegove podaje proti napadalcem nadvse pomembne. "Trudim se, da bi v čim večji meri izpolnil svoje naloge. Pomaga mi mirnost, ki sem jo pridobil v zvezni vrsti. Zdaj imam več časa, kar seveda skušam kar se da dobro izkoristiti pri organizaciji napada. Pri obrambnih nalogah pa imam veliko pomoč Marka Šulerja. Ima ogromno izkušenj, ki so neprecenljive."

 
ZA NAS LAHKIH NI
Po sobotni sedmici vijoličaste naslednji izziv čaka v nedeljo, ko bodo gostovali na Portovalu. Pred reprezentančnim premorom bi bilo idealno uspešen niz nadgraditi s peto zaporedno zmago. "Čaka nas zahtevna preizkušnja. Za nas ni lahkih tekem, proti nam vsi pokažejo vse svoje sposobnosti. Tega se zelo dobro zavedamo in se tako tudi pripravljamo na vsako preizkušnjo posebej. Morali bomo biti maksimalno zbrani, le s takšnim pristopom bomo lahko dosegli namen."

V zadnjih dneh je precej razprav in ugibanj o tem, kdaj se bo zgodil preloženi večni derbi. "Igralci se s tem ne obremenjujemo, na to nimamo vpliva. Ko bo, bo. Naše misli so zdaj usmerjene v dvoboj s Krko, osredotočeni smo zgolj na gostovanje v Novem mestu. Naše vodilo je, da razmišljamo zgolj in samo o vsaki naslednji preizkušnji. O Olimpiji bomo, ko bo prišel čas za to," poudarja pomemben člen mariborske zasedbe.

 
KMALU SE BO ZMANJŠAL
Trinajstkratni prvaki so po zadnjem prvenstvenem krogu postali najbližji zasledovalci Ljubljančanov, toda razlika do vrha lestvice že nekaj časa ostaja nespremenjena. Zmaji imajo sedem točk naskoka. "To je ostalo še od prej. Iz obdobja, ko nismo bili pravi. Zdaj stopnjujemo formo in prepričan sem, da jo bomo še naprej, na ta način se bo zaostanek kmalu zmanjšal," je optimist Željko Filipović.

Članki iz rubrike