Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
24.10.2015 11:31:25
Deli članek:

Fantasy dilema: Kaj prinaša odpoved derbija

Arsen Perić

Spletna igra Fantasy PLTS je v Sloveniji postala pravi hit, pridružuje se vse več novih igralcev, ki si želijo sestaviti svoje sanjsko moštvo in ga povesti do zmage, večina igralcev pa se je z odpovedjo današnjega derbija znašla pred zagato.

Če igrate Fantasy PLTS, potem imate brez dvoma v svojem moštvu vsaj enega nogometaša vsaj enega izmed obeh večnih rivalov. Po vsej verjetnosti jih imate več, ni izključeno niti, da imate kar tri nogometaše tako Maribora kot Olimpije. Glede na to, da je Andraž Šporar najbolj priljubljen nogometaš v igrici in ga je izbralo kar 56,1 odstotka vseh igralcev, da je Rok Kronaveter prisoten v 43,2 odstotka vseh ekip, da ima 35,3 odstotka igralcev v ekipi Agima Ibraimija, skoraj 30 odstotkov pa Ezekiela Hentyja in Marcosa Tavaresa, je jasno, da je večina igralcev Fantasyja pred veliko dilemo.

Pravila namreč jasno določajo, da če je kakšna tekma prestavljena, vsi nogometaši, ki bi morali igrati na tem dvoboju, ne prejmejo nobenih točk. Če ponazorimo s konkretnim primerom, igralci, ki imajo v svojih moštvih Šporarja, Kronavetra, Tavaresa ali kateregakoli nogometaša iz Olimpije oziroma Maribora, bodo v tem krogu za vsakega prejeli 0 točk. To seveda pomeni, da morajo igralci igrice ekipo sestaviti tako, da imajo kar najmanj nogometašev večnih rivalov v svojih začetnih enajstericah. Če imate enega ali dva nogometaša Olimpije ali Maribora, potem prevelikih težav ne bi smeli imeti. Preprosto ga oziroma ju postavite na klop za rezervne nogometaše, v igro pa dajte enega oziroma dva rezervista. Toda problem se pojavi, ker ima večina igralcev v svojih moštvih več nogometašev Ljubljančanov oziroma Mariborčanov. Kaj storiti v tem primeru?

Seveda lahko vse akterje večnega derbija zamenjate in tvegate nekaj minus točk, toda ali se to zares izplača? Treba je vedeti, da bo večni derbi vseeno enkrat odigran in da bodo takrat tako mariborski kot ljubljanski nogometaši odigrali dve tekmi v enem krogu (ker se bo derbi štel k tistemu krogu, ki bo neposredno sledil derbiju). Če poenostavimo. Recimo, da bo dvoboj Olimpije in Maribora odigran 4. novembra, ko je po koledarju NZS prvi prosti termin. To pomeni, da bo, čeprav bo šlo dejansko za zaostalo tekmo 15. kroga, tekma zavedena kot dvoboj 17. kroga (na sporedu med 6. in 8. novembrom), v taistem krogu pa bosta imela tako Olimpija kot Maribor še po eno tekmo. Se pravi, da bi hipotetično Olimpija v 17. krogu igrala proti Mariboru in Rudarju, Maribor pa proti Olimpiji in Krki. Dvojni spored torej, ki prinaša dvojne točke za vse nogometaše, ki bodo zaigrali na obeh tekmah.

Kaj torej storiti? Zavedati se morate, da če vse nogometaše Maribora in Olimpije zamenjate in žrtvujete nekaj točk, boste morali postopek še enkrat ponoviti, ko boste želeli vse te nogometaše pripeljati nazaj. Zato je naš nasvet, da uporabite eno (ali dve, odvisno od tega, koliko jih imate) brezplačno zamenjavo, preostale nogometaše večnih rivalov postavite na klop in preprosto en krog potrpite. Vedno namreč obstaja možnost, da zamenjave, zaradi katerih ste šli v minus, ne bodo naredile nič, še posebej v tem krogu, ko so na sporedu zelo izenačene tekme in je res težko napovedati, kateri nogometaš bo kaj naredil. Odločitev pa je seveda povsem vaša.