atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

dm, rb
dm, rb
0 18.10.2015 10:17:58

KOPER - OLIMPIJA: Za točke in še toliko bolj za čast

alesfevzer.com
Dejstvo, da vsaka tekma prinaša tri točke, ki ga tako radi poudarjajo vsi nogometni akterji, sicer drži, toda nikakor ne drži, da je vsaka tekma enako pomembna. Zmaga na derbiju je vredna več, veliko več, in vodilno moštvo v ligi bo poskušalo na Bonfiki zmagati in osvojiti še precej več kot samo tri nove točke.

Med Ljubljančani in Koprčani že od nekdaj vlada veliko rivalstvo, ki pa se je v letošnji sezoni dvignilo še za raven višje. Če je v prejšnjih sezonah dvoboj Olimpije in Kopra pomenil tudi dvoboj obeh predsednikov kluba, prijateljev Anteja Guberca in Izeta Rastoderja, ki sta želela z zmago svojega kluba še dodatno zagosti drug drugemu, je v novi sezoni takšnih dvobojev več.

Pravzaprav lahko zapišemo, da gre zdaj za kar trojno rivalstvo. Tisto prvo seveda vlada med obema kluboma, a nič manjše ni niti med novima možema Ljubljančanov in Primorcev ter med obema direktorjema. Zgodba Borisa Popovića in Milana Mandarića je znana. Ko je ameriško-srbski mogotec vlagal v Koper, sta bila s koprskim županom prijatelja, potem pa so se odnosi ohladili. O kakršnihkoli zamerah med novim športnim direktorjem kanarčkov Dejanom Petkovićem in generalnim direktorjem zmajev Rankom Stojićem sicer ne moremo govoriti, a prepričani ste lahko, da bi si oba Srba, ki delujeta v slovenskem nogometu, še kako želela zmage in potrditve primata najboljšega srbskega funkcionarja v Sloveniji.

Vloga favoritov v trojnem dvoboju vsekakor pripada Olimpiji, Mandariću in Stojiću. Zeleno-beli so v prvih 13 krogih jubilejne 25. izvedbe prve lige prikazali prepričljivo največ in so v tem trenutku najboljše moštvo. Do zdaj so zmaji zabili že 36 golov (točno tri zadetke na tekmo), prejeli pa so jih samo osem. Njihovo rušilno moč so občutili tudi Koprčani, ko so v petem krogu gostovali v Stožicah. Takrat so Primorci še pod vodstvom Rodolfa Vanolija izgubili s kar 1:4, zmaji pa bodo poskušali vajo ponoviti še na Bonifiki.

Trenerja Marijana Pušnika zagotovo veseli dejstvo, da bo lahko računal skorajda na vse svoje najboljše može, manjkal bo le že dlje časa poškodovani levi bočni branilec Aljaž Krefl, vračajo pa se kaznovana Kenan Bajrić in Nemanja Mitrović ter poškodovani Rok Kronaveter. "V četrtek smo se končno zbrali v polni zasedbi, na srečo večjih težav s poškodbami ni, zato se lahko v miru osredotočimo na gostovanje v Kopru," je dejal 54-letni koroški strokovnjak in nadaljeval: "Nasproti nam bo stal zelo motiviran tekmec, ki je pred kratkim dobil novega trenerja. No, za nas je bolj pomembno, kako se bomo odzvali na začetku srečanja. Fantje so v preteklih dneh opravili odlično delo, zdaj pa motivirani pričakujemo novo tekmo, ki bo zelo pomembna za ustvarjanje vzdušja pred domačima obračunoma s Celjem v pokalnem tekmovanju in Mariborom v prvenstvu." 

051-10-olimpija1 af
alesfevzer.com

Dvoboj s Koprčani bo uvod v izjemno težko obdobje, ki je pred zmaji. V 13 dneh bodo namreč odigrali kar pet tekem, tri prvenstvene (s Koprom, Mariborom in Celjem) ter oba četrtfinalna dvoboja v pokalu s Celjani. Mnogi navijači že pogledujejo na drugi večni derbi, ki bo na sporedu čez točno teden dni, Mariborčan v vrstah Olimpije Rok Kronaveter pa opozarja, da še ni čas za razmišljanje o dvoboju z vijoličastimi: "Vse preveč se omenja večni derbi z Mariborom, ljudje pa pozabljajo, da nas pred tem čakata še obračuna s Koprom in Celjem. Tisti, ki menijo, da nam bo proti omenjenima nasprotnikoma kaj lažje kot proti Mariboru, se grdo motijo. Najprej moramo skočiti in šele potem reči hop. Prav vsaka tekma bo zgodba zase, zato raje ne prehitevajmo dogodkov. Če nam uspe na naslednjih petih tekmah iztržiti ugoden izid, bo to izjemno izhodišče pred spomladanskim delom prvenstva." 

ENAJSTERICA BO NAJBOLJŠA
Bonifika je med reprezentančnim premorom doživela naslednjega v nizu kadrovskih cunamijev. Tokrat v režiji župana. Boris Popović se je za sodelovanje dogovoril z novim športnim direktorjem Dušanom Petkovićem, ki je nato angažiral "svojega" trenerja Slavka Matića, Nedžad Okčić se je vrnil k nalogam vodje mladinskega pogona. Uvodni dnevi pod vodstvom novega strokovnega vodstva naj bi bili precej nemirni, medtem naj bi se razmere uredile in umirile. "Pripravljamo se na tekmo, dobro delamo," zagotavlja Slavko Matić. "Na začetku smo največ pozornosti namenjali telesni pripravljenosti, hkrati smo se seveda spoznavali z ekipo. In se bomo skozi tekme tudi v prihodnje," je pristavil srbski strokovnjak, ki mu tako kot v Zavrču pri delu pomaga Milan Obradović.

Prvi vtisi novega trenerja na Obali so pozitivni. "Da, zelo pozitivni. Koper je velik klub z velikimi ambicijami, ki pogosto igra tudi na mednarodnem prizorišču. Temu primerna so pričakovanja in seveda bomo s sodelavci storili vse, kar je v naših močeh, da bi bili uspešni. A potrebujemo čas, potrebujemo potrpežljivost. Najprej se mora ekipa stabilizirati, da bi potem lahko napredovala," pravi Slavko Matić.

Debitiral bo proti Olimpiji, ki jo je v tej sezoni kot trener haloškega prvoligaša že premagal. "Ljubljančani so veliki favoriti, o tem ni niti najmanjšega dvoma. Imajo odlično ekipo, kar razkriva tudi njihov položaj na lestvici. Skušali bomo najti pravšnji način za svoje priložnosti," pravi Slavko Matić, ki bo imel na voljo močno zdesetkano zasedbo. "Toda enajsterica, ki bo pritekla na igrišče, bo najboljša," poudarja trener kanarčkov.

Zaradi poškodb bodo manjkali Ivica Guberac, Cristian Tomas Del Toro, Ivan Šimurina in Matej Palčič, vprašljiva sta nastopa Damirja Hadžića in Jake Štromajerja.

Značke: koper, olimpija

Članki iz rubrike