Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič, Robert Balantič
Jure Bohorič, Robert Balantič
23.09.2015 12:51:26
Deli članek:

OLIMPIJA – ZAVRČ: Frčanje po svoje in zvezdnikov debi

V Stožicah bodo nogometaši Olimpije poskušali doseči še osmo zaporedno zmago; proti Zavrču, ki je v preteklem krogu na kolena spravil Maribor.

Moral bi biti spektakel. V Stožicah se bosta udarila kluba, ki sta pred tokratno sezono doživela največ sprememb in jih še vedno doživljata. Olimpija se v novi podobi sicer počuti precej bolje, a tudi Zavrču ne gre slabo. Ne nazadnje se je v Ljubljano podal z najboljšo možno popotnico: zmago nad aktualnim prvakom.

Po slabem mesecu dni bo na največjem stadionu v državi spet završalo. Kolikšen bo obisk, bomo seveda šele videli; bržčas slabši, kot če bi bila tekma konec tedna, a glede na rezultate Olimpije bi vseeno moralo priti kar nekaj gledalcev. Evforija, ki vlada v Ljubljani, je namreč izredna, kar potrjuje podatek, da je na gostovanju v Novi Gorici zeleno-bele podpiralo kar okoli 500 ljudi. Toliko jih do zdaj ni bilo niti na marsikateri domači tekmi …

Odkar imata vajeti v rokah Milan Mandarić in Ranko Stojić, je podatek o obisku neprimerno boljši. Na dosedanjih šestih domačih obračunih nikdar ni bilo manj kot tisoč obiskovalcev, največ jih je bilo na zadnji tekmi, ko je Olimpija pred kar pet tisoč obiskovalci na kolena spravila zasedbo velenjskega Rudarja. "Prijetno se bo spet vrniti domov, potem ko smo zadnji dve tekmi odigrali v gosteh. Ne vem sicer, kako zelo bodo tribune polne, vendarle je sreda delovni dan in marsikdo ob 18. uri še ne bo končal obveznosti v službi. Vseeno pa bomo zelo hvaležni, če bomo spet deležni dobre podpore, in mislim, da je bomo," pričakuje trener Olimpije Marijan Pušnik.

POLOŽIL JIM JE NA DUŠO
Korošec seveda upa in verjame, da se bo nadaljeval tudi zmagoviti niz njegove ekipe. Olimpija je slavila na zadnjih sedmih tekmah in ob tem pridelala osupljivo razliko v golih 26:2. "Upanje pustite zunaj!" bi lahko pisalo pred vhodom v garderobo za goste na stožiškem stadionu. "No, nikar ne pozabite, da je Zavrč poleg Domžal edini klub, ki ga v tej sezoni še nismo premagali," je opozoril Pušnik in v isti sapi poudaril: "Zato sem prepričan, da nas vnovič čaka izredno težka tekma." In poraz, če bo igra takšna kot v Novi Gorici? "Tam smo se res izvlekli," se je strinjal trener Olimpije: "Zdaj od svojih varovancev zahtevam občutno boljšo predstavo in srčno upam, da so fantje dovolj motivirani, da ne bodo ponovili sobotne zgodbe. Ob tem moram dodati, da sem določene nogometaše še včeraj spuščal nazaj na trdna tla. Nekatere sem moral opozarjati na njihovo vedenje … In položil sem jim na dušo: naj spet začnejo stoodstotno slediti smernicam, ki smo jih začrtali med pripravami."

www.alesfevzer.com

Mar to torej pomeni, da ima Olimpija kljub vrhunskim rezultatom in vodstvu na lestvici določene težave? "Ne bi rekel težave. Morate vedeti, da imamo v ekipi veliko mladih fantov. In nekateri pač hitro 'odfrčijo' po svoje (smeh). Naša naloga pa je, da jih ves čas usmerjamo nazaj na pravo pot," je povedal Pušnik.

NAJPREJ MORAJO SKOČITI
Kot rečeno, Zavrč je ob Domžalah edini tekmec Olimpije, ki ga slednja v tej sezoni še ni premagala. V Halozah je bilo 0:0, prav tako ni manjkalo veliko, da bi tedaj domači tik pred koncem prišli do odmevne zmage.

"Takrat smo dobili dovolj dobro opozorilo, da ima Zavrč zelo nevarno ekipo, ki je sposobna ponagajati komurkoli. Ne nazadnje je v soboto premagala Maribor. Tudi zaradi tega Zavrč, ki se je v zadnjem času močno igralsko in kadrovsko okrepil, zdaj v Ljubljano prihaja neobremenjen in je kot takšen običajno najnevarnejši. To so na svoji koži izkusili že številni," se zaveda Pušnik, ki pa ne glede na vse pričakuje, da bodo tri točke vnovič romale na račun njegovega kluba: "Zanima nas zgolj zmaga. Z vsem spoštovanjem do Zavrča, ki ima odlično ekipo, vendar pred svojimi navijači želimo prikazati všečen in učinkovit nogomet – to, kar nas krasi že od začetka sezone. Z bučno podporo s tribun in našo kakovostno izvedbo bomo zelo blizu novim trem točkam. Toda najprej moramo skočiti in šele potem reči hop." In Pušnik se jasno zaveda, da bo treba skočiti precej odločneje kot pred dnevi v Novi Gorici. "V primerjavi s tekmo v Novi Gorici moramo vsekakor dvigniti raven agresivnosti. S tem si bomo olajšali delo v obrambi in napadu, kar se je na predhodnih tekmah odrazilo v velikem številu doseženih zadetkov."

www.alesfevzer.com

Ker je za obema kluboma naporen konec tedna, bo zanimivo videti, kdo bo le nekaj dni kasneje v boljši telesni pripravljenosti. Dejstvo je, da imata oba kluba širok kader; če bo torej v obeh začetnih enajstericah prišlo do nekaterih sprememb, to ne bi smelo biti presenečenje. "Mi smo malce utrujeni, to je treba priznati. Imamo tudi nekaj težav s poškodbami, ampak vse to je sestavni del nogometa. Ne glede na vse verjamem, da bo tistih enajst, ki bodo pritekli za igrišče, svoje delo opravilo visokim pričakovanjem primerno. In da bodo svoje dodali tudi tisti trije, ki bodo v nadaljevanju vstopili s klopi," verjame Pušnik, ki bi lahko tokrat priložnost ponudil tudi argentinskemu novincu Lucasu Ontiveru: "V kadru za tekmo verjetno bo. Ali bo tudi igral, pa bomo šele videli."

KOLIKO MINUT ZA ALBERTA RIERO?
Če bo Ontivero dejansko zaigral, bržčas ne bo edini nekdanji nogometaš Galatasaraya, ki bo tokrat preizkusil stožiško zelenico. Potem ko Zavrču na tekmi z Mariborom še ni mogel pomagati, bo sloviti Alberta Riera tokrat verjetno le dočakal ognjeni krst v PLTS. Vprašanje je le, ali kot član udarne enajsterice ali kot adut s klopi. Za nekdanjega španskega nogometaša, ki bi lahko zaradi svojega slavnega imena še dodatno pripomogel k dobremu obisku na današnji tekmi, to sicer ne bo prva tekma v Stožicah. V Ljubljani je že gostoval leta 2012, ko se je z Olimpijo pomeril kot član Galatasaraya. Ljubljanski in istanbulski klub sta tedaj odigrala prijateljsko tekmo in se razšla z 1:1, Riera pa je igral v drugem polčasu.

Pa še tole; Zavrč v Ljubljani ni zmagal še nikoli. Še več, prav vsakič je celo izgubil. Nazadnje aprila letos, ko je bilo 3:1 za domače in so za Olimpijo zadeli trije nogometaši, ki bodo tudi tokrat naredili vse za to: Ezekiel Henty, Miha Zajc in Nik Kapun. Skupno gledano sta se tokratna nasprotnika v PLTS pomerila devetkrat, šestkrat je zmagala Olimpija, dvakrat Zavrč, enkrat pa se je končalo z neodločenim izidom.

MORDA TUDI KAKŠNA POMANJKLJIVOST
Po Mariboru še Olimpija; nogometaši Zavrča bodo v kratkem času odigrali kar dve veliki tekmi. Ozračje v pričakovanju gostovanja v Stožicah je razumljivo rezultatom primerno. "Po odličnem nizu, ki nam je uspel, je vzdušje na zares visoki ravni. Hkrati uspehi seveda krepijo samozavest igralcev, kar je prav tako nadvse pomembno," pravi trener Zavrča Slavko Matić, ki je prerodil ekipo. Srbski strokovnjak po prihodu še ni okusil grenkobe poraza, v sobotnem dvoboju s prvaki pa se je v mreži njegove ekipe znašla šele prva žoga. Če upoštevamo tudi pokalno preizkušnjo proti celjskemu tretjeligašu Šampionu, na kateri je zasedbo šele spoznaval, je Zavrč na šestih tekmah petkrat zmagal (Maribor, Koper, Krško, Veržej) in enkrat igral neodločeno (Domžale).

Drago Wernig - TAKA

Sedmi izziv je gostovanje v prestolnici. "Tudi Olimpiji prepuščamo vlogo favorita, tako kot smo jo Mariboru, toda Ljubljančani imajo prav tako na voljo 90 in še nekaj minut, da to dokažejo oziroma upravičijo na igrišču. Mi se bomo potrudili po najboljših močeh in dali vse od sebe, da bi iztržili še en pozitiven izid," je dejal trener Zavrča.

Zanimivo bo videti, kako se bodo gostje postavili na igrišču. Kako se bodo lotili obračuna na prizorišču, na katerem doslej še niso osvojili točke? "To bo jasno, ko se bo tekma začela," se je nasmejal Slavko Matić in nadaljeval: "Tako kot na vsako preizkušnjo smo se tudi na tokratno dobro pripravili. Spremljali smo Olimpijo in jo analizirali. Prepričali smo se o dobrih straneh in morda našli tudi kakšno pomanjkljivost. Najmočnejša orožja tekmeca bomo poskušali omejiti, jih izničiti, kakšno slabost pa si bomo kakopak prizadevali izkoristiti v svoj prid." Srečali se bosta ekipi, ki sta na krilih pozitivne energije, in ljubitelji dobrega nogometa bi lahko prišli na svoj račun. "Kar zadeva nas, nimamo rezultatskega imperativa, lahko zaigramo sproščeno. Olimpija ima to breme, da pred svojimi navijači preprosto mora osvojiti točke."

DOKAZUJE, KAKO VELIK JE
Današnja sreda bo v zgodovino slovenskih prvenstev zapisana tudi kot dan debija velikega zvezdnika. V kakšnem stanju je nekdanji španski reprezentant Albert Riera? "Dela odlično, iz dneva v dan dokazuje, kako velik profesionalec je. Prav tako moram poudariti, da ga je ekipa sprejela fantastično, on pa se je med fante vključil še bolje. Opaziti je, da je zadovoljen, in priznati moram, da deluje tako motiviran, kot bi bil na začetku kariere. Ampak pri tako vrhunskem igralcu me vse to niti ne preseneča, zaradi takšnega odnosa je njegova kariera takšna, kot je. Ali bo v Ljubljani v začetni enajsterici ali bo na igrišče prišel pozneje, še ne vem, a časa za razmislek je vendarle še nekaj," je odvrnil Slavko Matić, ki ima v svojih vrstah kakopak še enega zvezdnika, Zlatana Muslimovića. Nekdanji reprezentant Bosne in Hercegovine se prav tako lahko pohvali z izjemno kariero: "Velika sreča za vsakega trenerja, še zlasti mlajšega, in za vse igralce je, da imamo v ekipi tako izjemna človeka in nogometaša. To je bogastvo, ki ga moramo čim bolje unovčiti. Vsi po vrsti se trudimo in se bomo tudi v prihodnje, da bi bili pri tem uspešni."

Drago Wernig - TAKA

In ravno nastop Zlatana Muslimovića na današnji tekmi je vprašljiv, prav tako kot Sebastijana Antića. "Oba sta obnovila poškodbo, s katero sta se ubadala že ob mojem prihodu," je pojasnil Slavko Matić.