sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

jb
jb
0 27.08.2014 10:58:10

Na Bonifiki derbi starih rivalov

Nikola Miljković
V senci velikega slavja Maribora bo nocoj odigrana zaostala tekma 2. kroga 1. SNL med Koprom in Olimpijo.
Če bi bila uvodna tekma med Koprom in Olimpijo v tej sezoni odigrana tedaj, ko bi dejansko morala biti, bi se napoved pisala povsem drugače. Konec julija je bilo stanje duha pri enih in drugih povsem drugačno, a nič kolikokrat smo že dobili potrdilo, da je v nogometu mesec dni dolga doba. Doba, v kateri se lahko marsikaj spremeni.

Če je bil Koper pred dobrim mesecem dni klub, ki se je odkrito spogledoval s prebojem v tretji krog kvalifikacij za ligo Europa, je zdaj kot barka, v katero voda dre iz številnih lukenj. Čeprav so kanarčki rane po dramatičnem izpadu iz Evrope vsaj na prvi pogled uspešno zacelili z zmago na naslednji tekmi, ki je bila celo primorski derbi, je bilo to le zatišje pred viharjem, ki je sledilo. In niso sledili le trije zaporedni porazi brez doseženega zadetka, priča smo bili tudi javnemu pranju umazanega perila. Goran Galešić je bil ožigosan kot glavni krivec za nastali položaj, skupaj z njim je moral iz kluba tudi Miroslav Čovilo.

BREZ POPOTNICE FORTUNE
Praktično čez noč je Koper ostal brez dveh svojih morda celo najboljših posameznikov, toda trener je ostal. Rodolfo Vanoli se je v zadnjem mesecu podpisal pod vse omenjene neuspehe, a vsaj na prvi pogled še naprej uživa podporo nadrejenih. Je pa jasno, da se slabi rezultati v nedogled ne bodo mogli vleči. Že morebiten poraz na zaostali tekmi drugega kroga bi lahko za italijanskega strokovnjaka stvari precej neprijetno zaostril. Neuspehi na derbijih z Olimpijo so vedno nekaj zelo neprijetnega, gre tudi za stvar prestiža. Skratka, Vanoli krvavo potrebuje dober rezultat, v nasprotnem primeru bo verjetno tudi Ante Guberac resno pomislil, ali je Italijan še pravi za koprski klub ali ne.

Seveda je jasno, da brez golov ne bo šlo. Koprčani so že pred tem redno hodili po robu prepada; le redkokdaj so si priigrali več kot le peščico priložnosti, v Novi Gorici so zadeli s praktično edinim strelom na tekmi. Ko si učinkovit, to ni problem, ko ti v napadu ne gre, pa je jasno, da bodo tvoje možnosti še toliko manjše, če si boš priigral malo priložnosti. "Ne znamo zadeti, to je naša težava, ki se nam ponavlja. Tako je bilo na Ptuju, kjer smo se udarili z Zavrčem, tako je bilo tudi v zadnjem krogu, ko smo izgubili z Domžalami. V športu je pač tako, če ga ne daš, ne moreš zmagati. Če ga ob tem prejmeš, izgubiš," se zaveda mladi Domen Črnigoj.

Novi športni direktor Kopra Matej Mavrič je dodal: "Proti Olimpiji bodo fantje morali pokazati več predvsem v fazi organiziranja napada. Prva domača predstava v letošnjem prvenstvu proti Celju ni bila pravi obraz naše ekipe. V Ptuju smo proti Zavrču odigrali dobro, a brez popotnice Fortune. Dvakrat so naši streli končali v okviru vrat, krila pa so nam porezale tudi dvomljive sodniške odločitve. Verjamem, da bodo fantje predstavi iz minulih dveh krogov vendarle nadgradili z zadetki in tako prekinili naš strelski post. Naposled se mora odpreti tudi nam."


PO KONCU ŠE NIKDAR
Če bi morali pred dobrim mesecem staviti, kdo bo danes v večjih težavah, ali Koper ali Olimpija, bi večina svoj denar verjetno položila na grb ljubljanskega kluba. Slednji se je tedaj zdel v dokaj izgubljenem položaju, a spet lahko ponovimo naslednje besede: v nogometu se lahko vse spremeni v zelo kratkem času. V prestolnici se je, ob tem lahko dodamo, da vsekakor na bolje.

Zdaj so zeleno-beli spet spoštovanja vredni nasprotniki, ki do zdaj v tej sezoni še niso izgubili. V preteklem krogu prvič niso zmagali, z Gorico so "le" remizirali. A to dobre volje ni načelo, Olimpija se v Koper odpravlja samozavestna, navsezadnje bo imela na Bonifiki tudi podporo članov navijaške skupine Green Dragons, ki je za derbi dobila 200 vstopnic. Omeniti velja še nekaj: odkar je Olimpija maja 2013 z golom Nika Kapuna prekinila prekletstvo Bonifike, na koprskem stadionu še ni izgubila. Enkrat je remizirala, nazadnje pa zmagala, decembra lani je slavila z golom Milana Anđelkovića v 93. minuti. Nasploh je minilo že nekaj časa, kar so zmaji nazadnje izgubili s Koprom, neporaženi so vse od novembra 2012, ko so bili tudi nazadnje na kolenih na Bonifiki (tedaj je bilo 2:0 za domače, za katere sta zadela Daniel Bradaschia in Ivan Brečević).

"V Koper gremo po zmagi," je brez dlake na jeziku mladi Kapun, ki postaja vedno pomembnejši člen ljubljanske zasedbe, napadalec Andraž Šporar dodaja: "Moramo nadaljevati v podobnem ritmu, kot smo igrali do zdaj. Na tekmi z Gorico smo se trudili, toda ni se nam izšlo po naših načrtih. Toda vsi verjamemo, da bo že v Kopru drugače. Prepričan sem, da bomo na Bonifiki bolj učinkoviti in da nam bo uspelo realizirati vsaj kakšno od priigranih priložnosti."

Misel je podal tudi trener zmajev Darko Karapetrović: "Zavedamo se, da nas čaka izjemno zahteven nasprotnik, ki po pravilu na domačem igrišču kaže boljše predstave kot v gosteh. V srečanje moramo kreniti močnejši, odločnejši in s še večjo željo po zmagi, kot smo to počeli v dosedanjih štirih tekmah. Pomembni smo mi in naša igra. Spoštujemo nasprotnika, a se ga ne bojimo. Če bomo pravi, potem se lahko nadejamo pozitivnega rezultata. Odigrati moramo pametno, agresivno in predvsem odgovorno v fazi obrambe. Za napad me ne skrbi, ker imamo dovolj tehnično podkovanih igralcev, ki lahko v vsakem trenutku ustvarijo višek na katerikoli strani nogometne površine. Koper je odlična ekipa, vendar imamo tudi mi svojo računico."

Lestvica Prve lige Telekom Slovenije
1. Domžale      6  6  0  0   8:0   18
2. Celje        6  4  0  2   11:3  12
3. Maribor      5  4  0  1   10:6  12
4. Zavrč        6  4  0  2   7:7   12
5. Olimpija     4  3  1  0   9:2   10
6. Luka Koper   5  2  0  3   3:5   6
7. Rudar        6  2  0  4   5:8   6
8. Gorica       6  1  1  4   6:6   4
9. Krka         6  1  0  5   6:15  3
10. Radomlje    6  0  0  6   5:18  0

Članki iz rubrike