Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
27.08.2014 10:35:56
Deli članek:

Ante Zgodovinski

Grega Wernig

Ante Šimundža si je že nekdaj zagotovil svoje mesto v zgodovini mariborskega prvoligaša, toda 42-letni strokovnjak še kar naprej postavlja nove mejnike.

Aktualni trener Maribora bo imel v klubski zgodovini prav posebno mesto. Je mož, brez katerega se tako rekoč ne more zgoditi niti en mejnik. Pojdimo lepo po vrsti. Najprej je dosegel prvi gol za vijoličaste v slovenski prvoligaški druščini. Zgodilo se je v mestu vrtnic, kjer so se Goričani in vijoličasti razšli z izidom 1:1, toda tekma je imela tretji polčas za zeleno mizo. Kako zanimivo, ravno po zaslugi mariborskega strelca. Ante Šimundža namreč ni imel pravice nastopa zaradi rumenih kartonov iz prejšnje sezone, ko je igral pri Železničarju, zato je bil dvoboj pozneje registriran s 3:0 za Novogoričane.

Ante Šimundža je tudi strelec prvega gola Maribora na mednarodnem prizorišču in nasploh prvega za slovenske predstavnike v evropskem tekmovanju. Bilo je 19. avgusta 1992, ko je v Ljudskem vrtu gostoval Hamrun Spartans, Štajerci so Maltežane ugnali s 4:0. Napadalec, ki je v vijoličastem dresu odigral 296 tekem, je v polno zadel v 15. minuti, petnajst minut pozneje se je veselil še drugega gola.

Znova se je izkazal v sanjski sezoni 1999/2000. Na povratni tekmi zadnjega kroga kvalifikacij za ligo prvakov je načel mrežo Lyona, kar je bila po zmagi v Franciji napoved nepozabnega slavja. Nato je Maribor 14. septembra 1999 v Kijevu odigral prvo tekmo v skupinskem delu lige prvakov. Domači Dinamo so premagali z 1:0 in najbrž niste podvomili, da je zgodovinski gol dosegel Ante Šimundža ...

Zdaj na trenerski klopi prav tako postavlja mejnike. V pretekli sezoni so se vijoličasti pod njegovim vodstvom uvrstili v šestnajstino finala lige Europa in prvič prezimili na mednarodni sceni. Kaj je naslednje?