Kris Jenner Svet24.si

Zvezda resničnostnega šova spregovorila o raku

eugenie bouchard Svet24.si

Foto: Genie se v bikiniju loteva opravil na vrtu

klemen bostjancic Necenzurirano

Kdo pri Boštjančiču želi pred javnostjo skriti...

jansa morawiecki orban fb Reporter.si

Orban in njegov vazal Janša z dolgim nosom domov ...

tadej pogacar Ekipa24.si

Super heroj, super človek! Tadej Pogačar z ...

Nekateri trdijo, da Harry ne uživa v Kaliforniji ... Ravno nasprotno Odkrito.si

Skrivni načrt za vrnitev Harryja

jan oblak Ekipa24.si

Oglasil se je Jan Oblak in poslal sporočilo, ob ...

STA
STA
0 02.09.2023 14:22:00

V premier league v prestopnem roku prvič zapravili prek dve milijardi funtov

Profimedia
Zmagovalci v petek končanega prestopnega roka so klubi v elitni angleški nogometni premier ligi. Po uradnih podatkih so v premier league prvič v prestopnem roku porabili več kot dve milijardi britanskih funtov oziroma 2,33 milijarde evrov. Kot je poročala nemška dpa, je to toliko, kot so porabili v Nemčiji, Italiji, Franciji in Španiji skupaj.

Upoštevajoč podatke raziskave ponudnika poslovnih svetovalnih storitev Deloitte, so v premier league v prestopnem obdobju prvič zapravili več kot dve milijardi funtov (2,33 milijarde evrov) za nove igralce. Mejnik je bil dosežen že pred koncem prestopnega roka. Pri Deloitte so porabo 20 klubov angleškega prvenstva ocenili na približno 2,36 milijarde funtov.

"Potrebnih je bilo 14 prestopnih rokov, da smo prebili mejo ene milijarde, vendar jih je nato bilo potrebnih le še sedem, da smo prebili mejo dveh milijard," je za britansko tiskovno agencijo PA povedal Deloittov strokovnjak Calum Ross. "To odraža neverjetno hitrost rasti, ki smo ji priča." Deset klubov je vsak porabilo več kot 100 milijonov funtov. To je znak naraščajoče konkurenčnosti, je dejal Ross.

V premier league so z novo vrednostjo po samo enem letu podrli svoj prejšnji rekord v višini 1,92 milijarde funtov iz poletja 2022. Po podatkih Deloitta so v angleški ligi porabili skoraj toliko kot v drugih štirih največjih evropskih ligah - španski, italijanski, nemški in francoski - skupaj. S Savdsko Arabijo pa se je pojavil nov tekmec, ki ima verjetno na voljo več denarja kot Angleži, dodajajo pri dpa.



Na vrhu zapravljivcev so pri londonskem Chelseaju s porabo več kot 200 milijonov funtov za tri igralce. Gre za Moisesa Caiceda (Brighton), Christopherja Nkunkuja (Leipzig) in Cola Palmerja (Manchester City). Chelsea je odštel več kot milijardo funtov za nove igralce, odkar ga je pred 16 meseci prevzel ameriški poslovnež Todd Boehly.

Trenerja londonskega kluba Mauricia Pochettina takšna potratnost niti najmanj ne moti. "Morda pred 20 leti nihče ne bi verjel, da se bo to zgodilo," je dejal Argentinec. "Toda danes je normalno, da se v nogometu vrti toliko denarja. Nogomet je velik posel. In ne moremo se ustaviti. Vsi imamo koristi, kajne? Ne smemo biti dvolični."

Pochettino je poudaril, da je tudi Chelsea zaslužil veliko denarja, na primer s prodajo Kaija Havertza (Arsenal) ali Masona Mounta (Manchester United).

Članki iz rubrike