Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

nu
nu
0 08.02.2023 10:02:13

Šok v Maroku! Hud udarec za Brazilce, karma za Vidala in milijon za Ronaldove tekmece (video)

Profimedia
V finalu klubskega svetovnega prvenstva, ki tokrat poteka v Maroku, ne bo pričakovanega in običajnega obračuna med evropskim in južnoameriškim prvakom.

V prvem polfinalu je bil od brazilskega Flamenga boljši savdijski klub Al Hilal (3:2). Junak tekme je bil z dvema zadetkoma in podajo Salem Al Davsari.

Al Hilal je v četrtfinalu po streljanju enajstmetrovk premagal domačega predstavnika in afriškega prvaka Wydad iz Casablance. Po rednem delu in podaljških je bil izid 1:1. Za južnoameriškega prvaka pa je bila to prva tekma na klubskem SP, saj se je tako kot evropski prvak Real Madrid, v tekmovanje vključil šele v polfinalu. Madridčane danes čaka tekma z afriškim podprvakom Al Ahlijem iz Egipta.

Tekma za tretje mesto in finale bosta v soboto.

Savdijci so že v prvem polčasu po dveh uspešno izvedenih enajstmetrovkah dosegli dva zadetka, favorizirani Brazilci le enega. Sredi drugega dela igre je Al Hilal povišal vodstvo, zadetek Flamenga v sodnikovem podaljšku za priključek pa je prišel prepozno.

al hilal flamengo
Profimedia


Nepričakovan poraz je še največ glavobola zadal čilskemu veteranu Arturu Vidalu, ki je po lanskem zmagoslavju v pokalu Libertadores (južnoameriški različici lige prvakov) v roke vzel mikrofon in na ves glas sporočil Madridčanom: "Izprašili vam bomo riti!"

Kot že ničkolikokrat je nastopila karma in tistega, ki se preveč širokousti, udarila po glavi. Danes se seveda Vidalu posmehujejo navijači Reala in mu preko družbenih omrežij ne prizanašajo.

Za nekdanjega nogometaša Bayerja iz Leverkusna, Juventusa, Bayerna, Barcelone in Interja obstaja še upanje na presenečenje v drugem polfinalu. Zmaga Egipčanov bi namreč prinesla obračun Reala in Flamenga v boju za tretje mesto.

Medtem pa v Savdijski Arabiji slavijo. Po prihodu Cristiana Ronalda v Al Nassr je nogometno renesanso v tej državi okrepil še največji tekmec slednjega Al Hilal, ki se sicer ne ponaša z zvenečimi tujimi nogometaši. A vendarle je zasedba, ki jo vodi Argentinec Ramon Diaz, dovolj kvalitetna, da se bo borila za naslov svetovnih prvakov.

Kot je to običaj v bogatih arabskih državah, bodo gralci Al Hilala za uspeh bogato nagrajeni. Že po zmagi v polfinalu so izvedeli, da bo poslovnež Al Waleed bi Talai Al Suad vsakemu igralcu namenil 26.000 dolarjev, minister za šport Abdulaziz bin Turki Al Saud pa bo dodal 24 tisočakov, tako da je premija za zmago nad Flamengom zaokroženih 50.000 dolarjev na glavo. Nagrada za celotno ekipo v seštevku presega milijon. Morebitna senzacija v finalu bi to številko seveda pognala v nebo.

Madridski Real kakopak velja za glavnega favorita svetovnega prvenstva. V letih 2014, 2016, 2017 in 2018 je že dvignil pokal v tem tekmovanju, pred tem pa je še trikrat slavil v predhodnem medcelinskem pokalu.

Redko se zgodi, da v finalu svetovnega klubskega prvenstva ne zaigrata evropski in južnoameriški prvak. Leta 2010 je, denimo, TP Mazembe iz Konga presenetil brazilski Internacional, tri leta pozneje maroška Raja Casablanca brazilski Atletico Mineiro, leta 2016 je bila japonska Kashima Antlers boljša od kolumbijskega Atletica Nacional, leta 2018 je Al Ain iz Združenih arabskih emiratov šokiral argentinski River Plate, leta 2020 pa je mehiški Tigres izločil brazilski Palmeiras. Predstavniki Evrope so stalnica v finalu.

Članki iz rubrike