boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

košček pl Reporter.si

Podjetje očeta Erike Žnidaršič dobilo 100 ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

cene prevc Njena.si

Poročni dan pri Prevcih: Cene in Julija postala ...

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

STA
STA
0 02.03.2022 15:53:51

Slavni član Crvene zvezde Savićević nasprotuje kolektivnemu kaznovanju športnikov

Grega Wernig
Nekdanji nogometaš Crvene zvezde in Milana Dejan Savićević je v pogovoru za rimski časnik Republicca izrazil svoje nasprotovanje kolektivnemu kaznovanju športnikov zaradi političnih razlogov. "Športniki iz katerega koli športa niso krivi za to, kar se dogaja," je dejal 55-letni črnogorski as evropskega nogometa, poroča srbska agencija Tanjug.

"Ne zagovarjam ruske politike, nasprotno, prav tako ne gre za to, da ne bi bil solidaren z ukrajinskim narodom, ampak branim ruske nogometaše in njihovo pravico, da ne trpijo enake krivice, kot sem jo leta 1992 sam, ko mi s soigralci niso dovolili, da bi nastopil z Jugoslavijo na evropskem prvenstvu na Švedskem, na katerega smo se uvrstili," je povedal slavni nogometaš Crvene zvezde, zdajšnji predsednik nogometne zveze Črne gore.

"Športniki iz katerega koli športa niso krivi za to, kar se dogaja, imajo pravico do tega, da tekmujejo. Ponavljam, govorim iz lastne izkušnje. To je nekaj, kar sem doživel na lastni koži in kar je ostala rana še po dolgem času. S soigralci smo doživeli krivico, ki se zdaj ne sme ponoviti," je za rimski časnik povedal Savičević.

"Ruski nogometaši s Putinovo odločitvijo nimajo nič, tako kot moja generacija ni imela ničesar z vojno v Jugoslaviji. Vidim, da se ponavlja enaka situacija, kot so jo od leta 1992 postopoma doživljali mladi, ki ste jih dobro poznali v Italiji: Mihajlović, Jugović, Mirković, Kovačević, Mijatović, Milošević," je povedal.



"Kot nogometaš sem izgubil tri velika tekmovanja, evropsko prvenstvo 1992 in 1996 in svetovno prvenstvo 1994 brez razloga, razen politike, ki nima nobene zveze s športom. Statuta Fife in Uefe jasno pravita, da je treba nogomet in politiko ločiti," poudarja Savičević.

"Ponavljam, čutim bolečino za Ukrajino, vsaka vojna je napaka in tudi ta je napaka, zagotovo nisem za Putina, vendar berem izjave kolegov iz Poljske in se z njimi ne strinjam. Nogomet in kvalifikacije za svetovno prvenstvo se ne smejo izrabljati za politiko, ki ji je za pravi šport malo mar, res ji je vseeno. Naj vam povem kakšno anekdoto o Slobodanu Miloševiću? Leta 1991 smo z Crveno zvezdo osvojili pokal prvakov in je bil sprejem v palači pri predsedniku, ki sploh ni vedel, kdo smo, ob sebi je imel funkcionarja, ki mu je na uho prišepetaval, kdo je kdo," je sklenil Savićević.

Največji in najvplivnejši mednarodni nogometni federaciji, svetovna in evropska, Fifa in Uefa, sta v ponedeljek Rusijo zaradi invazije na Ukrajino izključili iz vseh svojih tekmovanj, klubskih in reprezentančnih, vključno s prihajajočimi dodatnimi kvalifikacijami za svetovno prvenstvo in svetovnim prvenstvom 2022.

Značke: nogomet, ukrajina

Članki iz rubrike