Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
24.08.2021 19:06:29
Deli članek:

Evropski klubi zaradi covida ob OGROMNO denarja. Številka je RES NORA!

Reuters

Pandemija novega koronavirusa razumljivo ne more miniti brez posledic.

Večina športnih tekmovanj je v preteklem obdobju poteka brez prisotnosti gledalcev, tako je bilo tudi v petih najmočnejših evropskih ligah. Zaradi pandemije novega koronavirusa bi ti klubi le z izgubo prihodkov na dan tekem lahko skupno ostali brez 2,5 milijarde evrov, je ocenila računovodska družba KPMG, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spomladi 2020 so se tekmovanja za nekaj časa ustavila. Pozneje so se sicer nadaljevala, a je bilo pred gledalci v sezoni 2019/20 odigranih 27 odstotkov manj tekem. Glede na študijo to velja tako za Anglijo, Nemčijo, Španijo, Italijo in Francijo.

To je pripeljalo do tega, da so klubi lani skupaj izgubili okoli 500 milijonov evrov (karte, sponzorji, oglaševanje, gostinske ponudbe). Največ v elitnem nemškem prvenstvu, saj imajo tam povprečno najbolj obiskane tekme (eno tekmo si v povprečju na stadionu ogleda 42.000 ljudi), kjer je 18 klubov izgubilo 157 milijonov evrov.

Na klubski ravni pa sta največ izgubila španska velikana Barcelona in Real Madrid, 39 oziroma 35 milijonov evrov, kar je tudi pripeljalo do povečanja njunega dolga na 136 oziroma 120 milijonov evrov.

Tudi v letošnji sezoni veljajo omejitve pri obisku stadionov, zaradi česar KPMG ocenjuje, da bi klubi do konca sezone lahko skupaj izgubili več kot dve milijardi evrov.

V državah sicer veljajo različna pravila glede spopadanja s koronavirusom. V Angliji in Franciji so stadioni tako trenutno lahko polno zasedeni, medtem ko so v Italiji lahko zasedeni le polovično, v Španiji pa 40-odstotno.