andrej-plenković Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z ...

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

»Turbo anus« Janeza Janše? Takšne argumente ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

STA
STA
3 18.04.2021 20:46:10

DRAMA in PRETRESI v evropskem nogometu! 12 elitnih klubov želi Uefi zariti NOŽ v hrbet, ta grozi z …

Profimedia
Evropska nogometna zveza (Uefa), nogometne zveze Anglije (FA), Španije (RFEF) in Italije (FIGC) ter vodstva tamkajšnjih elitnih lig premier league, la liga in serie A so se ostro odzvali na načrte nekaj največjih angleških, španskih in italijanskih klubov, da ustanovijo svoje zaprto tekmovanje in ga poimenujejo superliga.

New York Times je namreč poročal, da bi glede na podatke, ki jih je dobil, stalno članstvo v superligi vsaki ekipi prineslo po 350 milijonov evrov, z osnovanjem lige pa naj bi se po mesecih tajnih pogovorov strinjali Juventus, AC Milan, Inter Milano, Manchester United, Liverpool, Manchester City, Chelsea, Tottenham, Arsenal, Real Madrid, Barcelona in Atletico Madrid, skupaj torej 12.

"Če se bo to zgodilo, lahko poudarimo, da bodo ne le Uefa, FA, RFEF, FIGC, premier league, la liga, serie A, ampak tudi Mednarodna nogometna zveza (Fifa) ter vse naše članice ostale enotne v prizadevanjih, da ustavijo ta cinični projekt, ki je nastal na sebičnem interesu nekaj klubov, in to v času, ko je solidarnost potrebna bolj kot kadarkoli prej," so zapisale v skupnem sporočilu omenjene organizacije v dokumentu, ki ga je poslala Uefa.

Pri tem so izpostavili, da se bodo proti temu sistemu zaprte lige nekaj najbogatejših klubov po vzoru severnoameriških košarkarske NBA ali hokejske NHL borili z vsemi sredstvi in na vseh ravneh, tako s športnimi kot tudi pravnimi.



Fifa in njenih šest konfederacij, tudi Uefa, so že pred časom objavili, da bi bili klubi, ki bi se pridružili novi ligo, izključeni iz vseh tekmovanj na nacionalni, evropski in svetovni ravni. Prav tako nogometaši, ki bi bili člani ekip take lige, ne bi mogli nastopiti za državne reprezentance.

To so ponovili tudi v današnjem sporočilu za javnost. "Zahvaljujemo se vsem klubom v drugih državah, posebej v Franciji in Nemčiji, ki so zavrnili pristop k taki ligi. Pozivamo vse ljubitelje nogometa, tako navijače kot politike, da se zoperstavijo temu projektu, ki je bil najavljen. To vztrajno izpostavljanje sebičnega interesa peščice se vleče že predolgo. Dovolj je," so končali skupno pismo.

Sedanji sistem nogometnih tekmovanj po svetu in Evropi se začenja na nacionalnih ravneh, potem se nadaljuje na celinski in svetovni. Klubi napredujejo med temi posameznimi tekmovalnimi sistemi ali izpadejo, prav tako pa se razdelijo velika sredstva, ki jih prinaša nogometna igra, med vse udeležence in ne ostane zgolj pri najbogatejših.

Značke: nogomet, uefa, tekmovanje

Članki iz rubrike