asdhgag Svet24.si

Arso: Pred nami mini vročinski val, nato prihaja ...

kristali Svet24.si

4 čudežne lastnosti kristalov

1689255087-fgetyuwws-27-1689254999369 Necenzurirano

Pod Janšo je bil urednik na RTV, zdaj bi šel na ...

kucan krsinar Reporter.si

Kučan v novem Reporter Magazinu: Čeferina bi si ...

slovenija 2 Ekipa24.si

Sijajno! Prizor zažgal splet, reakcija Slovencev ...

Izbira obleke, ki najbrž ni naključna - tudi zaradi barv, ki so ustvarile neko celoto in sporočilo Odkrito.si

Foto zgodba: To najbrž ni bilo naključje

slovenija euro 2024 veselje Ekipa24.si

Zdaj je jasno, s kom in kdaj bodo Slovenci napadli...

nu
nu
1 12.06.2020 10:53:20

HRVATI BREZ OSREDNJEGA STADIONA!?! Maksimir očitno zapira svoja vrata. To, kar se je zgodilo ...

Dreamstime
Zagrebški stadion Maksimir je vseskozi glavni hrvaški nogometni objekt. Na njem sta Dinamo in hrvaška reprezentanca dosegla številne odmevne zmage. Vendar ...

Stadion Maksimir očitno zdaj res odhaja v zgodovino. Objekt je dotrajan, zato v hrvaški prestolnici že dalj časa napovedujejo gradnjo sodobnega stadiona, a se projekt vseskozi odmika in ostaja le neuresničljiv projekt. A kot kaže se bodo morale stvari premakniti.

Če bo obveljala beseda strokovnjakov, stadion Maksimir ni več primeren za organizacijo dogodkov z gledalci. V nedavnem potresu je namreč utrpel usodne poškodbe, tako mora vzhodna tribuna povsem zapreti svoja vrata. Tomislav Kišiček iz zagrebške gradbene fakultete je pojasnil, da so se razpoke in druge poškodbe pojavile celo na glavnih nosilcih tribun: "Močno so poškodovane tudi stopnice, izdatno je prizadeta železna konstrukcija. Obstaja stalna nevarnost, da se del tribune zruši na zunanjo stran in poškoduje pešca."

Stadion Maksimir je bil že pred potresom v slabem stanju. Že pred kakšnim letom se je odlomil del betonske konstrukcije na zahodni tribuni in padel na ploščad. Na srečo ni prišlo do hude tragedije, poškodovan je bil le parkiran osebni avtomobil.



Meščani pritrjujejo, češ da bi morali stadion obnoviti ali pač porušiti že pred več leti. Pravzaprav nihče več ne verjame, da bi bila obnova tako dotrajanega objekta smiselna. Ljudje upajo, da bo potres pomagal pri hitrejšem začetku gradnje novega - nacionalnega - stadiona. Takšna ideja že dalj časa živi, projekt je v rokah hrvaške nogometne zveze, mesta Zagreb in hrvaške vlade, a se ne premakne z mrtve točke.

A stadion ne bo mogoče zgraditi v enem dnevu. Izvršni direktor zveze Marijan Kustić je dejal, da hrvaška reprezentanca ne bo več igrala v Maksimirju: "Predsednik in izvršni odbor se bosta odločila, kje bo igrala naslednje domače tekme. Upam, da bomo v Zagrebu kmalu dobili nov stadion."

V zadnjih 20 letih so v stadion Maksimir investirali več kot 100 milijonov evrov. Madžari pa so Groupama Areno v Budimpešti zgradili za 40 milijonov. "Denar, ki smo ga vložili v stadion, je propadel, saj nikoli ni zaživel v polni fukciji. Maksimir je bil vselej luknja brez dna ...," je dodal Kišiček.

Značke: zagreb, stadion

Članki iz rubrike