Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
sta
sta
03.02.2020 19:59:56
Deli članek:

Fifa bo v afriški nogomet v štirih letih vložila 1,35 milijarde evrov

Profimedia

Predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Gianni Infantino je danes v Budimpešti, dan po prihodu iz Rabata, kjer je bil na seji izvršnega odbora Afriške nogometne zveze (CAF), napovedal, da bo njegova organizacija za spremembe v afriškem nogometu, ki je zašel v slepo ulico, v naslednjih štirih letih vložila 1,5 milijarde ameriških dolarjev.

Predsednik CAF Ahmad Ahmadi je zaradi korupcije v preiskavi, v številnih državah črnega kontinenta so bile odkrite velike nepravilnosti in novinarji so zaradi njihovih odkritij ne le tvegali življenje, ampak tudi umrli, lanska finalna tekma afriške lige prvakov je bila po dveh mesecih odločena za zeleno mizo ...

Infantino ni mogel komentirati preiskave Ahmadija, ker jo vodijo drugi organi, ne Fifa, a je izpostavil, da bodo čez dobro leto dni volitve v CAF. Ahmadi je leta 2017 nasledil Isso Hayatouja, ki je bil na čelu afriškega nogometa skoraj tri desetletjema, od leta 1988. Afrika je obenem največji vir talentov za najbogatejše svetovne klube.

"Pred šestimi meseci je Fifa začela aktivno sodelovati s CAF, zaradi slabosti, ki smo jih videli in nekoliko zavirajo naša prizadevanja, da bi nogomet postal še bolj globalen šport. Je prvi šport sveta, a najbolj razvit le v petih, šestih državah zahodnega dela Evrope. Vse pa se začne v klubih in državnih reprezentancah," je povedal Infantino.

Izpostavil je, da so korupcija in druge nepravilnosti v nogometu zelo prisotne v Afriki, kjer je vodenje nogometa ponekod še vedno zelo šibko. Fifa se bo zato z omenjenim velikim finančnim vložkom s CAF lotila treh področij: sodnikov, infrastrukture ter tekmovalnega sistema.

Tunizijski klub Esperance je tako postal prvak afriške lige prvakov šele v začetku avgusta lani, dva meseca po škandalu, ko so igralci Wydada zaradi protesta zapustili igrišče. Esperance je pred tem v domačem Radesu pred 60.000 gledalci z 1:0 premagala Wydad iz Maroka, izenačujoči zadetek pa so sodniki razveljavili. Zdaj v mednarodnem merilu uveljavljeni sistem VAR pa ni bil na voljo, ker je bil v okvari in vodstvo in igralci Wydada nato niso želeli več igrati.

"Če sodniki niso plačani, je to že prva velika težava. Potem je tu še odločanje, kdo bo sodil tekmo. O tem mora odločati sodniška organizacija neodvisno in brez pritiskov, ne pa posamezne zveze. Izbrali bomo dvajset najboljših afriških sodnikov, ki jih bo plačala Fifa in jih bo tudi ščitila. Oni bodo sodili najpomembnejše tekme v Afriki ter nato tudi izobraževali tamkajšnje sodnike. Če se bodo držali pravil, bodo ostali med to dvajseterico seznama Fife, sicer bodo zamenjani," je bil odločen Infantino.

Po njegovem mnenju je ključna tudi infrastruktura, saj je v Afriki zelo malo stadionov primernih za najvišja svetovna tekmovanja. "V prejšnjem štiriletnem obdobju je Fifa za afriški nogomet namenila med 300 in 350 milijonov evrov, iz velikega povišanja za naslednje pa bo šel denar tudi za nogometno infrastrukturo. Toda vse finančne vidike bomo nadzorovali, stvari bomo plačevali neposredno, torej denarja ne bo dobila nacionalna nogometna zveza. To je bil naš predlog in upam, da ga bodo članice CAF sprejele."

Infantino je izpostavil še, da tekmovalni sistem v večini sveta zelo zaostaja za Evropo in v primerjavi s slednjo dobi 30 do 40 krat manj denarja. "Afriški pokal narodov se igra vsaki dve leti. To so uvedli tudi zato, da bi izboljšali stadione, kar pa se v zadnjih 20 letih se ni zgodilo. Pa tudi zelo daleč je od pomena in organizacije, ki ga ima drugje po svetu. Naš predlog je tako, da bi prvenstvo črne celine potekalo na štiri leta in postalo bo bolj ekskluzivno."

Že omenjeni primer lanskega razpleta najvišjega klubskega tekmovanja v Afriki pa kaže na hude težave tudi v elitnem tekmovanju na klubski ravni.

"Afriški nogometni klubi imajo veliko navijačev, največji imajo milijone registriranih članov, a morajo lastniki tudi tistih najboljših vlagati svoj denar v klub. Med drugim tudi zato, ker ni pravega tekmovanja na elitni ravni, ki bi povečeval prihodke. Zato sem predlagal uvedbo vseafriškega superpokala, ki bo zvišal tudi televizijske prihodke in tako bi se tekmovanje povzpelo med deset največjih na svetu. Afrika 'izvaža' največ nogometašev na svetu vsako leto, a dobi zelo malo denarja nazaj. To želimo spremeniti," je končal to temo Infantino.