Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
22.10.2019 19:40:12
Deli članek:

Fifa želi povečati nagrade za nogometašice na naslednjem SP

Reuters

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) upa, da se bo lahko na novo pogajala o že podpisanih pogodbah za naslednje žensko svetovno prvenstvo leta 2023, saj hoče povečati vsoto denarja, ki bi ga dobile igralke, se na svoje vire sklicuje francoska tiskovna agencija AFP.

"Fifa načrtuje spremembe pri pogodbah, da bi igralkam zagotovila čim višje bonuse," je AFP navedel neimenovan vir. V četrtek bo sicer v Šanghaju zasedal Fifin izvršni odbor.

Na agendi bo tudi ženski nogomet, saj Fifa želi povečati število udeleženk na SP s 24, kolikor jih je igralo letos v Franciji, na 32.

Predsednik Fife Gianni Infantino je že pred časom obljubil, da se bo nagradni sklad za naslednji turnir podvojil. Na letošnjem je Fifa zagotovila 50 milijonov dolarjev (pred tem pa le 15 milijonov).


Prav tako bodo v Šanghaju verjetno potrdili načrt o večjem vlaganju v ženski nogomet, in sicer naj bi v naslednjih štirih letih za to namenili milijardo dolarjev.

Denar bodo zagotovili iz Fifinih rezerv, ki znašajo več kot 2,7 milijarde dolarjev. "Ne potrebujemo vsega tega denarja v švicarskih bankah, tega imajo dovolj," je julija izjavil Infantino.

Obenem Fifa preiskuje možnosti za uvedbo svetovne lige (podobne ligi narodov Evropske nogometne zveze) in za klubsko svetovno prvenstvo za ženske.

Odločitve o slednjih dveh tekmovanjih bodo znane predvidoma marca prihodnje leto.

V četrtek bo sicer Fifa določila gostitelja moškega klubskega SP 2021, na katerem bo prvič igralo 24 ekip.