Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
28.02.2019 09:37:18
Deli članek:

NORA OBLETNICA! Pred 20 leti se je zgodilo zadnjič, danes je to v premier ligi NEPREDSTAVLJIVO (video)

Reuters

Angleška javnost se je včeraj z nostalgijo spominjala dogodka izpred dvajsetih let, tega bržčas ne bo več nikoli doživela.

Število tujih nogometašev je v angleški premier ligi stalno v porastu. Angležev je vse manj, predvsem pa imajo vse manj vloge v ekipah. Kvalitetni tujci so brez dvoma dvignili kvaliteto lige, ki danes velja za najmočnejšo na svetu, vendar na površje pride vse manj domačih igralcev, zato že dalj časa angleška reprezentanca ne uspe krojiti svetovnega vrha.

To, kar se je zgodilo na včerajšnji dan leta 1999, je danes nepredstavljivo. Od tedaj dalje je bilo v premier ligi odigranih na tisoče tekem, vendar se to ni nikoli več zgodilo. 27. februarja pred dvajsetimi leti je trener Aston Ville John Gregory v v ogenj poslal enajst Angležev, za nameček so bili tudi trije rezervni igralci, ki so vstopili s klopi, domačini.

Na Villa Parku je gostoval Coventry in visoko zmagal (4:1). Ali je Aston Villa doživela hud poraz na domačem igrišču ravno zaradi tega, ker ni imela pomoči tujih igralcev, je težko trditi.


Začetna enajsterica Aston Ville: Michael Oakes, Alan Wright, Riccardo Scimeca, Simon Grayson, Gareth Southgate, Ian Taylor, Paul Merson, Steve Watson, Lee Hendrie, Dion Dublin in Julian Joachim. V igro so vstopili Mark Draper, Gareth Barry in Stan Collymore.

Zanimivo, le 238 dni (slabih 8 mesecev) po tej tekmi, je na Villa Parku gostoval Wimbledon, čigar norveški trener Egil Olsen je na igrišče poslal enajst tujih nogometašev. To se je zgodilo prvič v zgodovini lige.

Blizu temu dosežku je bil v maju leta 2006 tudi poznejši angleški selektor Steve McClaren, takrat trener Middlesbrougha, ki je na tekmi s Fulhamom, v začetno postavo uvrstil golobrade mladeniče. V takratni najmlajši enajsterici s povprečjem let pod dvajset, so bili le domači nogometaši (15 od 16 naj bi jih bilo rojenih v krogu 50 kilometrov od stadiona), vendar je bil eden potomec škotskih staršev in je pozneje tudi zaigral za škotsko izbrano vrsto.

Sicer pa so v premier ligi od ustanovitve leta 1992 zaigrali nogometaši iz 109 držav, tudi iz Slovenije.

Skupaj je v zgodovini tekmovanja zaigralo 56 povsem angleških enajsteric, Aston Villa si jih lasti 19, Newcastle 14... itd. Ravno v sezoni 1998/99, ko se je ta pojav zgodil zadnjič, je odstotek angleških igralcev na tekmah premier lige padel pod polovico (48,2 odstotka).