Aleksa Balašević Svet24.si

Balaševićev sin obžaluje vse, kar je storil v ...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

1715284723-172a1604-1715284697347 Necenzurirano

SD želeli rubiti vilo na Levstikovi. Han: ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Olga: Miha si je dovolil to, česar si ne bi smel ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

STA
STA
1 07.02.2019 20:28:21

Čeferin: Nogomet se mora prilagajati novim izzivom

Predsednik Uefe Aleksander Čeferin.
Jurij Kodrun
Nogomet se bo moral v prihodnosti prilagajati novim izzivom, tudi širšim družbenim, kot je tehnološki razvoj, pravi novi-stari predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin, ki pa ne dvomi, da se bo ta še naprej igral na zelenicah in se v sami osnovi ne bo bistveno spreminjal.

Čeferin je po izvolitvi na današnjem kongresu Uefe v Rimu opozoril, da evropski nogomet čakajo številni izzivi in da se bo moral prilagajati. "V osnovi pa bo igra ostala, kot jo danes poznamo," je na vprašanje o tem, kako bo nogomet izgledal na koncu njegovega novega, štiriletnega mandata v pogovoru za STA ocenil Čeferin.

"Mi se moramo tehnološko gledano predvsem prilagoditi mlajši generaciji, moramo pridobiti ljudi od 12 do 20 let. Vidim svoje hčerke, ki imajo vseskozi telefon v roki. Mladi manj gledajo televizijo in mi se bomo morali temu prilagoditi," je dejal.

Kot je poudaril, so na tem področju že dejavni s partnerji, čeprav konkretnih podrobnosti ni razkril. "Prihodnost je vsekakor, da bo mogoče nogomet spremljati na več platformah, kot ga lahko danes," je napovedal.

Med glavnimi izzivi je Čeferin večkrat poudaril tudi ravnovesje med velikimi in manjšimi deležniki v nogometu. Ukrepi na tem področju so potrebni, kot pravi pa "ne smemo biti populisti".

"Nemogoče je vse držati na enaki ravni ... težko pričakujemo, da bi Real Madrid imel enak proračun kot Maribor. Tega ni v nobeni panogi. Treba pa je poskrbeti, da se razlike ne povečajo toliko, da tekmovanje več nima smisla. V tem primeru bo nogomet prizadet."

V tej luči je sicer še enkrat jasno zavrnil možnost za ustanovitev superlige najbogatejših klubov, kar sta že novembra v skupnem nastopu sporočila s predsednikom Evropskega klubskega združenja (Eca) Andreo Agnellijem.



"Superlige ne bo, superliga je nesmiselna. Prvič, ker uniči male klube; drugič, ker sčasoma uniči tudi velike klube. Tekmovanje postaja dolgočasno, zato ker ni več razvoja nogometa," je v pogovoru ocenil Čeferin.

V tem smislu je poudaril, da nogomet pod njegovim vodstvom nikoli ne bo naprodaj zasebnim vlagateljem. "Nogomet ne more biti formula 1, ne more ga zasebni vlagatelj kar kupiti, ker ni naprodaj," je dejal tudi v luči idej o zasebno financiranih tekmovanjih, tudi o svetovnem klubskem tekmovanju, o katerem razmišlja Mednarodna nogometna zveza (Fifa).

Ocenil je, da finančne sklade, ki bi financirali takšne projekte, zanima predvsem dobiček, vlaganje v razvoj pa ni njihova prednostna naloga. "Ali mislite, da bo finančni sklad vračal denar v nogomet, recimo v Krško? To je začetek konca. Začetek konca bo tudi, ko bo finančni sklad enkrat rekel, zakaj sploh rabimo Fifo in Uefo, zakaj se ne bi kar s klubi zmenili," je dejal.

Pri tem je Uefa združena, da ne bo podprla tovrstne ideje Fife. "Vseh 232 klubov (toliko je klubov v Eci; op. STA) in 55 zvez je zapisalo in podpisalo, da v kolikor se bo to organiziralo brez soglasja Uefe, Evropa na teh tekmovanjih ne bo sodelovala. Posledično pa je seveda takšno tekmovanje vredno blizu ničle," je dodal o tem, da bi skušala Fifa izsiliti svetovno klubsko tekmovanje, ki ni usklajeno z Uefo.

Tudi sicer razume vlogo nogometa kot širšo od samega nogometa in dobička. Med drugim meni, da lahko igra vlogo pri okoljskih vprašanjih. "Meni se zdi popolnoma nedopustno, da mi ustvarjamo tako velike dohodke in si ne bo mogli privoščiti tega, da namenimo manjši del v nekaj nenogometnega, kar je seveda posredno povezano tudi z nogometom ... Če poenostavim - če bomo uničili svoj planet, nogometa ne bomo imeli kje igrati."

"Brez kakršnega koli populizma - nogomet lahko, in je tudi dolžan, svojo moč uporabiti, da svet obrne vsaj mal v drugo smer. In mi imamo moč in imamo vpliv. O tem sem se včeraj tudi na kratko pogovarjal s papežem Frančiškom," je še dejal.

Značke: nogomet, uefa, volitve

Članki iz rubrike