evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Življenje spremenilo Saško in ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

nu
nu
0 04.11.2018 18:20:33

BRITANCI SO OGORČENI! Srbski reprezentant ODTRGAL MAKOV CVET, češ v tej vaši akciji že ne bom sodeloval

Profimedia
Včerajšnja tekma med Bounemouthom in Manchestrom Unitedom, ki jo je slednji dobil z 2:1, bi šla kar hitro v pozabo, če ne bi za dvig prahu poskrbel srbski reprezentant Nemanja Matić.

Član rdečih vragov namreč ni želel na svojem dresu nositi rdečega makovega cveta, v čast umrlih britanskih vojakov v prvi svetovni vojni. To je že več let tradicija v premier ligi. Matić je na začetku imel na dresu cvet, vendar ga je odtrgal.

Iz kluba so pojasnili, da je šlo za igralčevo osebno odločitev, uradnega sporočila za javnost pa niso pripravili. Angleški tabloidni mediji, kot so The Sun, Daily Mirror in Daily Star, so razvili teorijo, da je Matić odklonil makov cvet v znak protesta, ker je Velika Britanija sodelovala v Natovem bombandiranju Srbije leta 1999.

manchester united
Profimedia


"Uradnega razloga ni, verjetno pa je Matić odstranil cvet iz dresa zaradi vojaške intervencije v njegovi državi," so zapisali v časniku The Sun.

Dobro obveščeni viri v Srbiji pravijo, da je Matić v slačilnici vprašal, zakaj ima na svojem dresu rdeč makov cvet. Ko so mu povedali, da je to v počastitev umrlih britanskih vojakov, tudi v NATO misijah. "Bombandirali ste mojo državo. Nobenih možnosti ni, da bi to nosil. Če je treba, lahko takoj zapustim klub in Anglijo," je bil odločen Matić.

Že med tekmo se je po družbenih omrežjih razvila debata, zakaj Matić na dresu nima makovega cveta. Primer so mnogi hitro povezali z irskim nogometašem Stoka Jamesom McCleanom, ki je že na začetku tedna napovedal, da ne bo nosil makovega cveta. McClean je namreč prihaja iz Derryja - irskega mesta, v katerem je leta 1972 britanska vojska ubila 14 mirnih protestnikov.

"Če bi makov cvet simboliziral le žrtve prve in druge svetovne vojne, bi ga nosil. Vsak dan bi ga nosil, če bi bilo to potrebno. Vendar, makov cvet simbolizira vse bitke, v katerih je sodelovala britanska vojska. Zaradi tega, kar je storila v mojem Derryju, ne morem sodelovati v tej akciji," je povedal McClean, ki ga je del britanske javnosti obsodil, navijači pa so ga žalili med tekmo.

Članki iz rubrike