favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 12.06.2018 18:55:18

Hrvaška z mednarodno tiralico in evropskim pripornim nalogom za Zdravkom Mamićem

Zdravko Mamić
Grega Wernig
Na Hrvaškem so danes razpisali mednarodno tiralico in evropski priporni nalog za svetovalcem nogometnega kluba Dinamo Zdravkom Mamićem, ki je bil 6. junija nepravnomočno obsojen na šest let in pol zapora zaradi finančnih malverzacij v Dinamu. Mamić je dan pred objavo sodbe pobegnil v Bosno in Hercegovino.

Za Mamićem so razpisali mednarodno tiralico in evropski priporni nalog, ker hrvaški zakon določa pripor v primeru nepravnomočnih sodb za osebe, ki so obsojene na več kot pet let zapora. Mamić pa se je s pobegom v BiH izognil izvajanju zakona.

Poleg hrvaškega državljanstva ima Mamić tudi državljanstvo BiH, ki svojih državljanov praviloma ne izroča drugim državam. V skladu z mednarodnimi zakoni bodo oblasti v BiH na temelju mednarodne tiralice morali prijeti Mamića in ga zaslišati, ali soglaša z izročitvijo na Hrvaško.

Mamić je po objavi hrvaške sodbe napovedal, da se ne bo vrnil na Hrvaško do pravnomočne sodbe, ker je prepričan, da je nedolžen. Obenem pa je tudi povedal, da bo rajši bil v zaporu v BiH kot na Hrvaškem. Hrvaški pravni strokovnjaki ocenjujejo, da bo do pravnomočne sodbe minilo najmanj leto dni.



Evropski priporni nalog velja za države članice EU. Hrvaška lahko računa z Mamićevo izročitvijo, če bo še zmeraj najmočnejši mož hrvaškega nogometa vstopil v kakšno izmed članic EU.

Sodišče v Osijeku je prejšnji teden nepravnomočno obsodilo Zdravka Mamića na šest let in pol zapora, njegovega brata Zorana Mamića na štiri leta in 11 mesecev zapora, izvršnega predsednika hrvaške nogometne zveze Damirja Vrbanovića na tri leta zapora in davkarja Milana Pernarja na štiri leta in dva meseca zapora.

Sodišče je ugotovilo, da so oškodovali zagrebški klub za najmanj 15,3 milijona evrov kot tudi državni proračun za skoraj 1,6 milijona evrov. Prav tako je sodišče določilo, da bodo obsojenci morali vrniti nezakonito pridobljen denar in nepremičnine.

Članki iz rubrike