Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
10.10.2017 08:56:26
Deli članek:

SELEKTOR za ENO TEKMO? Fantastičen govor hrvaškega "gasilca" po zmagi v Ukrajini: Prišel sem peš in zdaj bom VSEM povedal VSE

Hrvaška nogometna drama je v ponedeljek zvečer dobila srečen zasuk, a tudi nov spektakularen zaplet.

Po katastrofalnem domačem remiju s Finsko je vodstvo hrvaške zveze le eno tekmo pred koncem rednega dela kvalifikacij odpustilo selektorja Antej Čaćiča, na njegovo mesto pa zelo presenetljivo imenovalo Zlatka Dalića. Po mnogih zagotovilih je bil v igri tudi slovenski trener Rijeke Matjaž Kek, toda prednost je dobil Dalić, kar je sprožilo mnoge pomisleke in tudi številne ostre kritike na račun precejšnjega neznanca in predvsem vodstva zveze na čelu s predsednikom. 

Toda Dalić je prišel, videl in zmagal. Hrvaška je v Kijevu, kjer je nujno potrebovala zmago, odigrala odlično, sploh v drugem polčasu povsem onemogočila nasprotnika in z dvema zadetkoma Andreja Kramarića slavila z 2:0. Za uvrstitev v dodatne kvalifikacije (iz te skupine je direktno na mundial napredovala Islandija), kjer pa bodo Hrvati nosilci in bodo imeli zelo dobre možnosti za napredovanje v Rusiji. Ni pa jasno, s katerim selektorjem bodo igrali novembra.

Da, prav ste prebrali. Po ostrih kritikah in ostrih napadih se je Dalić namreč odločil obračunati z vsemi. "Čas je, da vsem pove vse vsem. "Nisem nikogaršnji človek. Poklicali so me na pomoč in prišel sem peš, da bi pomagal Hrvaški. svoje sem naredil, hvala na klicu in priložnosti, zdaj pa grem domov k družini. Ne vem, kdo bo selektor naprej, nikoli nisem vprašal nikogar, zgolj prišel sem opraviti s to tekmo. Nisem obremenjen, vse sem si izboril sam. Res je, pred sedmimi leti sem odšel iz Hrvaške, a odšel sem z majhnim kovčkom in se boril, nihče me ni nikakor porival," je čustveno izlil.

Nato pa nadaljeval: "Imel sem svoje zamisli, igralci pa so me poslušali. Od njih sem zahteval dve zadevi. Da ne popustijo, če pridejo v vodstvo. In niso, grizli so tudi pri 2:0. Zahteval pa sem tudi, da ostanejo gospodje v primeru zmage, tako kot ostajam jaz. Dal sem pomembnejšo vlogo Kramariću, okrepil sem igro po bokih in prepričal Rakitića, da se za Hrvaško žrtvuje v povsem defenzivni vlogi. Resda je bilo vse zadetek v polno, toda to je majhen korak, zasluge pa niso zgolj moje. Zdaj pa grem počivat, pritisk je bil ogromen, izrečenih je bilo ogromno groznih stvari."