sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1687541884-dsc07123-1687541751687 Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

vila klemen jaklic PL Reporter.si

Razkrivamo: take so dimenzije luksuzne vile Klemna...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar želel šopek vreči navijačem, a ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Ali Julija nosi lasuljo?

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

STA
STA
0 06.10.2017 12:31:15

Osiješko sodišče prestavilo današnjo obravnavo na sojenju Mamiću

Zdravko Mamić vedno znova šokira s svojimi kontroverznimi izjavami.
M24 / Grega Wernig
Današnja obravnava na osiješkem sojenju svetovalcu zagrebškega nogometnega kluba Dinamo Zdravku Mamiću in še trem obtožencem zaradi finančnih malverzacij in utajo davkov v nogometnem klubu Dinamo je bila prestavljena.

Na sodišču se niso pojavili ne vsi obtoženci ne vse priče. Zato so prestavili današnjo obravnavo na naslednji torek. Na osiješkem sodišču se je danes pojavil samo četrtoobtoženi, davkar Milan Pernar, ki ga tožilstvo bremeni, da je skupaj z skupaj z Mamićem in njegovim bratom Zoranom Mamićem ter nekdanjim glavnim direktorjem in članom uprave Dinama Damirjem Vrbanovićem odškodoval zagrebški klub za najmanj 15,3 milijona evrov, državni proračun pa za najmanj 1,6 milijona evrov.

Sodišče je danes ugotovilo, da Zoran Mamić in Vrbanović nista prejela pravočasnega povabila na današnjo obravnavo. Niso prišle niti povabljene priče, soproga Zdravka Mamića ter njuni dve hčerki, ki naj bi jih danes zaslišali o okoliščinah, da naj bi na njihove račune nakazali sporni denar. Zdravko Mamić je zaradi večkratnih kršitev pravil v sejni sobi osiješkega sodišča odstranjen s sojenja do konca postopka, ki se je začel aprila letos.

Na osiješkem sodišču bodo 18. oktobra odločali tudi o utemeljenosti druge obtožnice, ki jo je proti najmočnejšemu možu hrvaškega nogometa Zdravku Mamiću in njegovim svojcem ter sodelavcem in poslovnim partnerjem vložil Urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) julija letos.


Zdravka Mamića in še šest oseb, med katerimi sta prav tako Zoran Mamić in Vrbanović, bremenijo suma finančnih malverzacij, s katerimi naj bi iz Dinama odtujili najmanj 18,8 milijona evrov, pol milijona britanskih funtov ter 200.000 ameriških dolarjev. Med obtoženci je tudi sin Zdravka Marića, Mario Mamić, kot tudi podjetnika Sandro Stipančić in Igor Kroto ter nogometni manager Nikky Arthur Vuksan.

Obtoženci naj bi pripravljali fiktivne pogodbe o posredovanju pri prodaji nogometašev Dinama tujim podjetjem v različnih državah od Velike Britanije in ZDA, preko Švice in Združenih arabskih emiratov do Hongkonga, Belizeja, Gibraltarja ter karibske otoške državice Sveti Vincencij in Grenadine. Podjetja iz drugih držav so izdajala račune za neobstoječe storitve, ki jih je Dinamo plačal, so navedli. Zdravka Mamića omenjajo kot enega izmed solastnikov podjetja iz Velike Britanije.

Obtoženci naj bi si na ta način pridobljeni denar medsebojno razdelili in ga uporabljali za lastne potrebe. Kriminalna dejanja iz druge obtožnice naj bi potekala med decembrom 2004 in decembrom 2015. Uskok je v obtožnici navedel, da se je Dinamo dodatno zavezal za plačevanje podobnih storitev v višini 7,3 milijona evrov.

Mamićevi odvetniki vztrajno zanikajo vse navedbe iz obeh obtožnic. Mamić pa je večkrat dejal, da gre za "politično motivirano sojenje".

Članki iz rubrike