Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
09.07.2017 08:56:48
Deli članek:

Imenitno! Čeferinova revolucija individualnih nogometnih nagrad! Danes se začenjajo neki novi časi ...

Profimedia

Slovenski predsednik Uefe je s sodelavci določil povsem nove standarde pri podeljevanju individualnih nagrad.

Medtem ko se Fifa in francoska revija France Football ne moreta dogovoriti okrog skupne nagrade in po nove podeljujeta dve (France Football je nazaj dobil zlato žogo, Fifa je ustanovila nagrado The Best), skuša Uefa utrditi status nagrad, ki ne odlikujejo koledarskega leta, temveč tekmovalne sezone. Evropski nogometni zvezi se to zdi bolj logično in take nagrade podeljuje že vrsto let, letos pa jih bo pod taktirko Aleksandra Čeferina še utrdila s pomembnimi novostmi.  

Osrednja nagrada ostaja tista, ki bo šla v roke najboljšemu igralcu sezone. Tu je sprememba le v tem, da poleg 55 novinarskih predstavnikov 55 članic Uefe pri glasovanju sodelujejo tudi trenerji vseh udeležencev prejšnje sezone lige prvakov in lige Europa. Enaka žirija pa bo po novem izbrala še nekaj najboljših. Posebne nagrade bodo dobili najboljši vratar, branilec, vezist in napadalec lige prvakov ter najboljši nogometaš lige Europa.

Glasovanje poteka v enem samem krogu, člani žirije lahko izbirajo povsem po lastni želji, torej niso omejeni z nikakršnimi nominacijami. Rok za oddajo glasov pa je danes ob polnoči, ko bo nov, Čeferinov sistem, nekako tudi dokončno zaživel. Razglasitev najboljših bo, tako kot doslej, potekala v Monte Carlu, in sicer ob avgustovskem žrebu skupin lige prvakov in lige Europa. Slovenijo pri glasovanju predstavlja novinar našega časnika.