Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
12.05.2017 10:06:43
Deli članek:

Izjemno: Študenti, ki plačujejo za igranje nogometa, so na robu uvrstitve v ligo Europa

vszi

Večina domačih prvenstev na stari celini se bliža koncu, kar pomeni, da je v polnem teku boj tako za naslov prvaka, kot za evropske vozovnice in obstanek.

V tistih bolj 'resnih' ligah bo kopica klubov, ki bi si po svojem renomeju in denarnem vložku sicer zaslužila nastop na mednarodni sceni, ostala brez izleta v Evropo. Na drugi strani pa se v eni izmed lig lahko zgodi nekaj, česar si marsikdo ne bi predstavljal niti v najbolj norih sanjah.

V kvalifikacijah za ligo Europa bi se lahko namreč znašlo univerzitetno moštvo. Da, prav ste prebrali, univerzitetno moštvo.

Študentsko življenje zna biti zelo zanimivo, v njem prednjačijo predavanja, izpiti in (pestro) družabno življenje, ampak, da bi kot študent igral v kvalifikacijah za ligo Europa, to pa je resnično nekaj posebnega, razburljivega in skoraj neverjetnega.

Cardiff bo 3. junija prizorišče finala lige prvakov med Realom in Juventusom, toda tam se piše še ena izjemno zanimiva nogometna zgodba. Študentom valižanske univerze bi lahko uspelo, kar ni še nikomur. Ekipa Cardiff Met je samo tekmo oddaljena od igranja na evropski nogometni sceni. Jutri jo čaka odločilni obračun s trikratnim državnim prvakom Bangor Cityjem - slednji je sezono končal na četrtem mestu, medtem ko je bil Cardiff Met šesti.

Če bo Cardiff Metu uspel veliki met, bo postal prvo univerzitetno moštvo, ki si bo izboril nastop v evropskih pokalih. "Vem, da bi bili med našimi potencialnimi nasprotniki lahko Rangers, Aberdeen, Maccabi, AIK Solna in Dinamo Minsk, toda najprej se moramo osredotočiti na Bangor," je dejal športni direktor Christian Edwards.

Za moštvom je res pestro obdobje, saj si je šele lani priigral napredovanje v domače prvoligaško tekmovanje, zdaj pa trka na velika evropska vrata. "Za nas igrajo samo študenti, ki za to niso plačani, temveč morajo vsako leto sami odšteti 150 funtov za opremo in potovanja. To so resnično pravi študenti, ki so se prijavili na našo univerzo, mi pa skušamo v klubu narediti profesionalno vzdušje," je dodal Edwards, ki je v preteklosti branil barve Swanseaja in Nottinghama. Enainštiridesetletni nekdanji branilec ima v svoji športni osebni izkaznici vpisan tudi nastop za reprezentanco Walesa.

Trener Cardiff Meta pa je nekdanji napadalec Sheffield Uniteda Wayne Allison.