Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
20.12.2016 15:43:50
Deli članek:

Čeferin: Obstaja velika možnost za ostro sankcijo proti hrvaškemu nogometu

SN

Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je danes na obisku v Zagrebu, najprej ga je v Banskih dvorih sprejel predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković, potem je skupaj s predsednikom Hrvaške nogometne zveze Davorjem Šukerjem stopil pred novinarje. Hrvaški mediji so pripomnili, da je zamudil natančno uro in štiri minute.

"V veliko čast mi je, da lahko g. Čeferinu čestitam za funkcijo. Počaščeni smo, ker je prišel na Hrvaško. Želimo, da te trenutke v naši državi preživi lepo in da nam pomaga," je uvodoma dejal Šuker.

Čeferin se je sprva opravičil, ker njegova hrvaščina ni odlična. "Vesel sem, ker sem na obisku na Hrvaškem, ki je v igralskem pogledu fenomen. Vi delate čudeže na igrišču, obenem pa imate težavo, ki jo morate rešiti."

Očitno se je predsednik Uefe spotaknil ob navijače, pravzaprav huligane. "Vse nogometne zveze imajo težave, na Hrvaškem pa imate dve težavi. Prvo z navijači, ki lahko privede do drastičnih kazni, drugo pa z infrastrukturo. Hrvaška je med primerljivimi državami ena od najslabših v tem pogledu." Kar zadeva huliganizem, je Čeferin poudaril, da se s hrvaško vlado (srečal se je tudi s predsednikom hrvaške vlade Andrejem Plenkovićem) ne more nič konkretnega dogovoriti, saj Uefa ne more sankcionirati navijačev in urejati teh zadev na Hrvaškem. "Obstaja resna in velika možnost za najbolj ostro sankcijo proti hrvaškemu nogometu, ne le proti reprezentanci, tudi proti klubom. Svoje morata narediti HNS in hrvaška država."

Hrvaške novinarje je najbolj zanimal komentar Čeferina glede regionalne lige, to je tema, ki je v zadnjih dneh praktično v vseh državah nekdanje Jugoslavije izplavala na površje. Predsednik je dejal, da je neki lokalni funkcionar predstavil svojo idejo in od tega je nastala velika zgodba, češ da je že vse dogovorjeno, da je Uefa že pripravila denar. "Ponavljam, o nikakršni regionalni ligi se nismo dogovorili, noben denar ni pripravljen. To je v javnost spravil nek gospod (makedonski državljan), ki z Uefo ni povezan. Če pa želi nekdo drug organizirati takšno ligo, potem je to nekaj drugega."

V nadaljevanju je Čeferin razširil zgodbo o povezovanju klubov iz različnih držav in poudaril, da je razlika med velikimi in malimi vsako leto večja: "Dobili smo več idej o nekakšnih meddržavnih ligah, iz Škotske, iz Nizozemske. Ljudje o tem razmišljajo, kar pa ne pomeni, da bo to liga nekdanje Jugoslavije. Če se bo takšna liga res ustanovila, bo to liga klubov iz več sosednjih držav, ki bo obenem prinašala vstopnico za ligo prvakov ali ligo Europa. Ampak več od razmišljanja o tem se ni zgodilo."

Kaj je z novim formatom lige prvakov? Čeferin je priznal, da obstajajo veliki pritiski velikih klubov, ki želijo drugačen format lige prvakov. "Pri teh stvareh moramo biti pazljivi. Veliki klubi zahtevajo vse več, res pa je tudi to, da največ prinesejo tekmovanju. Ampak zaprto ligo prvakov ne bomo dopustili. Kar zadeva Uefo, to odpade," je bil odločen predsednik.