Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
09.09.2016 13:36:30
Deli članek:

Superliga namesto lige prvakov?

Reuters

Kam pluje svetovni klubski nogomet? Pravzaprav smer niti ni tako pomembna, le da je tam veliko denarja. Liga prvakov prinaša danes kar lepe denarce, vendar morda bo prišel čas, ko se bodo največji klubi obrnili drugam.

Tako pravijo otoški mediji, ki napovedujejo ustanovitev globalne nogometne Superlige, v kateri bi igrali najboljši, največji, predvsem pa najpremožnejši klubi iz celega sveta.

Superliga bi bilo kakopak zaprto tekmovanje, v katerega se običajni klubi prek takšnih ali drugačnih kvalifikacij ne bi mogli uvrstiti. Samo elita oziroma nogometna smetana in nič več. Uefa, ki želi zadržati evropske klube pod svojim okriljem in še naprej razvijati svojo sicer vrhunsko blagovno znamko - ligo prvakov, ne sedi križem rok. In skoraj gotovo bo ravno to ena od glavnih nalog novega predsednika Evropske nogometne zveze.

Ali bo to Aleksander Čeferin ali ne, bomo izvedeli v sredo, v vsakem primeru pa bo skušal klube iz najmočnejših lig pridobiti na svojo stran. Uefa je že tako ali tako Španiji, Angliji, Italiji in Nemčiji zajamčila po štiri mesta v glavnem delu lige prvakov, ampak takšen dogovor za zdaj velja le do sezone 2020/21. Po tem naj bi se marsikaj spremenilo, tako vsaj poročajo angleški mediji.

V globalni Superligi naj bi sodelovalo 22 klubov, Angleži pa so šli celo tako daleč, da so objavili seznam potencialnih udeležencev.

Superliga
Real Madrid, Barcelona, Atletico (vsi Španija), Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester United, Manchester City (vsi Anglija), Juventus, Milan, Inter (vsi Italija), Bayern, Borussia Dortmund (vsi Nemčija), PSG, Lyon (oba Francija), LA Galaxy, New York City (oba ZDA), Guangzhou Evergrande, Šangaj SIPG (oba Kitajska), Corinthians (Brazilija), Melbourne City (Avstralija) in SuperSport United (Južnoafriška republika).


"Čez nekaj let bomo priča globalni konkurenci in tega trenda ni mogoče zaustaviti. To bo ekskluzivna zabava za nekatere največje nogometne blagovne znamke," je dejal Jacco Swart, direktor Združenka profesionalnih lig v Evropi in dodal: "Nova Superliga bo ustvarjena zaradi televizije, velikih sponzorjev, blagovnih znamk..., in ne zaradi nogometnih razlogov.