Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
02.06.2016 11:05:29
Deli članek:

Euro malo drugače: najstarejši, najmlajši, največ someščanov ...

Po objavi vseh reprezentančnih seznamov so se mojstri statistike poigrali z nekaj podatki in prišli do mnogih zelo zanimivih ugotovitev.

Osnovno ugotovitev verjetno že poznate; namreč tisto, po kateri sta Juventus in Liverpool s po 12 nogometaši najbolj zastopana kluba na letošnjem Euru in po kateri med ligami najbolj izstopa premier liga (103, na drugem mestu je bundesliga s 57 igralci). Nekatere druge zadeve pa so še bolj podrobne in tudi še bolj zanimive. 

Katera reprezentanca je povprečno najmlajša? Angleška s 25 leti in 308 dnevi. Najstarejša? Irska s skoraj natanko 4 leti več. Člani katere so dosegli največ reprezentančnih zadetkov? Nemci kar 208, za njimi so Irci in Švedi. Kdo pa je igralec, ki najdlje ni odigral cele tekme. Jack Wilshere je 90 minut nazadnje igral lanskega septembra. 

Morda najbolj zanimivo, četudi manj pomembno, vprašanje pa se glasi, v katerem mestu se je rodilo največ udeležencev Eura? In to z naskokom! Uganete? Razmišljati je treba nekoliko izven pregovorne škatle, odgovor pa se glasi Reykjavik. Islandska prestolnica ima eno redkih porodnišnic na otoku in ogromno večino prebivalstva, tako da se je v njej rodilo kar 15 islandskih reprezentantov.