Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
am
am
08.03.2016 18:21:53
Deli članek:

Edinstvenost uroka lige prvakov: 23 let, 9 športov, kar 87 tekmovanj

Reuters

V pričakovanju začetka povratnih bojev v osmini finala najbolj prestižnega klubskega tekmovanja so italijanski kolegi izvedli izjemno obsežno raziskavo in prišli do fascinantnih ugotovitev. Dejstvo, da od ustanovitve lige prvakov s tem imenom in podobo nobena ekipa ni ubranila naslova, je še precej bolj vsemogočno, kot si je bilo mogoče misliti.

Treba je imeti idejo, toda treba je imeti tudi možnosti za spoprijem z zares velikim obsegom mukotrpnega dela na področju zbiranja podatkov in potrpežljivega pregledovanja. Če kdo, potem imajo tako eno kot drugo pri La Gazzetti dello Sport, še vedno (ali celo bolj kot kadarkoli) največjem, najbolj cenjenem in najbolj vplivnem športnem časniku na svetu.

V moderni multimedijski dobi se je biblija na rožnatem papirju sicer morala preoblikovati, a je ohranila svoje glavne značilnosti in še naprej blesti na vseh področjih. Tudi na področju analiz te vrste, s kakršnimi milanski časnik vedno znova pomete s konkurenco. Za tokratno mu je klobuk resnično treba sneti do tal, kajti količine in načina preverjanj podatkov si sploh ni mogoče predstavljati.

Lotil se jo je že pred časom, pri čemer se je zamisel rodila med pogovorom skupine dobrih poznavalcev dogajanja v različnih športih, ki so si v neki debati postavili nadvse zanimivo vprašanje. Mar sploh obstaja še kakšno letno resno tekmovanje na celinski ali nacionalni ravni, v katerem se zadnjih 23 let ni niti enkrat samkrat primerilo, da bi aktualni zmagovalec slavil tudi v naslednji sezoni? Kot zagotovo veste, so v tekmovalnem obdobju 1992/93 prvič izvedli ligo prvakov z današnjim imenom in z njenimi zdaj že globalno zakoreninjenimi simboli, v vsem tem času pa je Milan iz sezone 1990 ostal zadnji, ki je naslov evropskega klubskega prvaka ubranil.

V ligi prvakov so bili nekateri branilci naslova zelo blizu, nekateri zelo daleč, nekateri nekje vmes, nikomur pa ni uspelo. In novinarje Gazzette je zanimalo, kako posebna reč je to 23-letno prekletstvo in kako obsežen ter posledično zgodovinski je dosežek, ki ga po lanskem neuspehu madridskega Reala letos lovi njegova večna tekmica Barcelona. Pri čemer se, kot ste že lahko sklepali, Italijani seveda niso omejevali zgolj na nogomet, pri katerem je bilo delo najlažje in je precej hitro postalo jasno, da liga prvakov tudi v tem pogledu nima konkurence. Osredotočili so se na vse omembe vredne moštvene športe v vseh kolikor toliko izpostavljenih državah oziroma v njihovih ligah. In prišli do ugotovitve brez primere: urok (ali karkoli pač) lige prvakov je resnično edinstven.
 
NAKLJUČJE IN (SKORAJ) KONKURENČNI NHL
Pod drobnogled so vzeli devet športov: nogomet, košarko, odbojko, hokej na ledu, ragbi, ameriški nogomet, hokej na travi, vaterpolo in bejzbol. Če bi seznam delali v Sloveniji, bi verjetno bodisi dodali rokomet bodisi s tem športom zamenjali katerega od naštetih, a je treba razumeti, da je v italijanskem dojemanju športa rokomet na ravni tistih iger, ki se jim jih v to raziskavo ni zdelo vredno vključiti. Morda jo nekega dne utegnemo rokometno dopolniti mi, do tedaj pa ostaja pri teh devetih športih, iz katerih so novinarji Gazzette izbrali skupno 87 nacionalnih in celinskih tekmovanj.

Po njihovi oceni so izbrali vsa, ki imajo v malce širših mednarodnih športnih krogih vsaj približen pomen, in secirali njihove zmagovalce. Pomislite, v tej druščini poleg lige prvakov niso našli niti enega tekmovanja, v katerem se od leta 1993 niti v enem primeru ni zgodilo, da bi neki zmagovalec to postal dvakrat zapored.

Priznavajo, da gre do neke mere tudi za naključje, kajti če bi se zadeve lotili leto dni prej, izsledki ne bi bili tako popolno brezhibni oziroma lige prvakov ne bi postavljali na tako brezmadežen piedestal. V elitni japonski bejzbolski ligi je namreč leta 2015 prvak postalo moštvo Fukuoka Hawks, ki je slavilo tudi leto poprej in je s tem dvojčkom prekinilo urok, še daljši od uroka lige prvakov. Slednja je tako šele lani ostala povsem sama brez ubranitve naslova v zadnjih 23 letih, vse druge lige so vsaj eno ponovitev videle že pred japonskim bejzbolom.

Poglejmo si še nekaj najbolj zanimivih odkritij. Vsaj eno ponovitev je doživelo 29 najmočnejših nogometnih državnih prvenstev in pokalov ter sedem celinskih tekmovanj vključno s pokalom libertadores, ki ga je dvakrat zapored nazadnje (leta 2001) osvojila Boca Juniors. Med državnimi prvenstvi je, pomislite, najdaljši niz brez ponovitve trenutno v premier ligi, v kateri je nazadnje uspela Manchester Unitedu leta 2009. In najdaljša niza v drugih športih? Prihajata iz ZDA. Hokejski NHL je imel v podobi Detroita zadnjega zaporednega prvaka leta 1998, bejzbolski pa v podobi newyorških Yankeesov leta 2000.

Reuters