Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
04.03.2016 10:19:19
Deli članek:

Zaradi 88 ali (menda) Heil Hitler zoper nogometaša vložena obtožnica

vszi

Tako imenovana nacistična afera, ki je pred časom pretresala tako Avstrijo kot tudi Slovenijo, bo epilog dobila na sodišču.

Oktobra lani je v Avstriji prišli do incidenta, ki je močno odmeval tudi v Sloveniji. Na tekmi ene od nižjih lig na avstrijskem Koroškem med Golovico in klubom DSG Selami Zell je ogromno prahu dvignil David Podgornik, ki je imel na nogavicah zapisano številko 88. V kodiranem jeziku v neonacističnih krogih je to simbol oziroma kratica za zlovešči pozdrav Heil Hitler. Poleg tega naj bi Podgornik še žalil tekmeca Niklasa Travnika, na katerega se je menda drl, da je "jugoslovanski drek" in mu zabrusil, da obstaja "samo en vodja". Hkrati naj bi dvignil desnico in dodal še, da bi morali vse "Jugose upliniti in postreliti".

Čeprav se je Podgornik branil z besedami, da je številka 88 njegova srečna številka in da zagotovo ni izrekel, kar mu očitajo, se mu vseeno ne piše nič dobrega. Moral bo namreč pred sodnika, državno tožilstvo v Celovcu je proti njemu vložila tožbo zaradi kršitve zakona o širjenju nacistične miselnosti. Kakšna kazen mu grozi, še ni znano. Podgornik je bil pred tem že suspendiran s strani koroške nogometne zveze.