Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
liz
liz
01.03.2016 20:30:02
Deli članek:

Za Romo igra pravi poliglot (video)

reuters

Življenje profesionalnih športnikov zna biti zelo pestro. Tisti, ki nastopajo v moštvenih športih, v svoji karieri običajno zamenjajo več klubov.

Pri tem nemalokrat zamenjajo tudi kar nekaj držav, v katerih si služijo kruh. S selitvami med drugim spoznavajo različne običaje, kulture in jezike. Prav znanje slednjih pa jim lahko pozneje v življenju pride še kako prav.

V današnjem času je nekako dovolj, da govoriš angleščino, saj se z njeno pomočjo sporazumeva lep del sveta. Vendar pa je znanje večih jezikov še toliko boljše, o čemer priča tudi star pregovor, ki pravi, kolikor jezikov znaš, toliko veljaš.

Navadni smrtniki si včasih želimo, da bi imeli dostop do zakulisja katerega izmed velikih klubov. Da bi bili del ekipe, v kateri je kopica zvezdnikov, in da bi lahko spoznali kakšne izmed njihovih navad ali osebnih lastnosti.

Tokrat vam lahko postrežemo z določeno malenkostjo iz Rome, ki bi znala vsaj v manjši meri potešiti vašo radovednost. Prilagamo namreč seznam igralcev rimskega kluba, v katerem je navedeno, katere jezike govorijo.

Vas je mogoče kdaj zanimalo, kateri jezik poleg italijanščine obvlada legenda sinov volkulje Francesco Totti? Odgovor je povsem enostaven: nobenega.

Zato pa je med njegovimi soigralci eden, ki se lahko pohvali, da se lahko sporazumeva v kar petih jezikih, le kdo bi to lahko bil? Gre za bosanskega reprezentanta Miralema Pjanića, ob njegovem imenu je zapisano, da poleg maternega jezika govori še angleščino, francoščino, italijanščino in nemščino.

Reuters

Kot zanimivost lahko omenimo, da na tem seznamu ni luksemburščine, ki jo nekdanji član Metza in Lyona prav tako obvlada, saj se je s staršema malo pred vojno vihro v rodni Bosni in Hercegovini preselil v Luksemburg, kjer je bil pozneje tudi član mlajših reprezentančnih selekcij. Dodamo lahko, da luksemburščino govori samo približno 390 tisoč ljudi.

vszi