Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jz
jz
15.02.2016 22:21:06
Deli članek:

Najstarejša navijačica na svetu

vszi

Hildegard Loskarn je stara 108 let in je starejša kot klub za katerega navija.

Od leta 1930 živi Hildegard Loskarn v Brandenburgu, njeno srce pa pripada Borussii iz Dortmunda. Zdaj je praznovala svoj 108 rojstni dan in še vedno ne zamudi nobene tekme svojega kluba.
BVB Dortmund (Ballspielverein Borussia iz Dortmunda) je bil ustanovljen leta 1909 in je mlajši kot njihova zvesta navijačica Hildegard Loskarn, ki je bila rojena leto pred ustanovitvijo kluba za katerega navija.
Stara gospa je zelo prijazna, toda ko beseda nanese na nogomet, se zresni in popolnoma resno odgovarja. "To, da je Kloppo odšel v Anglijo je bil zame velik šok," je dejala Hildegard, ki je prejšnjo soboto praznovala 108. rojstni dan. S tem ni samo nekaj več kot leto dni starejša od Borussie iz Dortmunda, ampak tudi najstarejša Brandeburčanka.
"Še v času NDR je bil Dortmund klub naše družine," je povedala Hildegardina hčerka Angelika Bertold. Pred petimi leti je stoletnica grdo padla in od takrat živi Hildegard pri hčerki v Woltersdorfu. Po padcu Berlinskega zidu je mnogo igralcev iz vzhodne Nemčijo odšlo v Dortmund. "Tako kot Jörg Heinrich, ki je igral za Motor Rathenow."
Do pred kratkim je Hildegard znala imena vseh igralcev Borussie na pamet, toda v zadnjem času so jo moči malce zapustile. "Skoraj leto dni je že, odkar zelo slabo slišim. Kar naenkrat so glasovi izginili," je povedala Hildegard, ki pa še zelo dobro vidi in zato pogleda skoraj vsako tekmo svoje Borussie, tudi če je tekma zelo pozno, kot so v ligi prvakov. "Potem pa zjutraj malce dlje poležim," je povedala Hildegard, ki ji gre v nos, da Borussia zaostaja za "tistim" Bayernom, katerega sploh ne prebavlja. In potem še izdajalci. "Lewandowski in Götze sta odšla k Bayernu, kar je neodpustljivo," je navijaško govorila stara gospa, ki ima rada tudi tenis in je srčno navijala za Angelique Kerber na zadnjem grand slamu v Avstraliji. "Odlično je opravila s Sereno," je Hildegard pohvalila Kerberjevo za zmago v finalu.
Hildegard je svojega moža spoznala leta 1937 in leto kasneje sta se preselila v stanovanje v Kirchmöser, ki je še vedno njeno.
108. Hildegardin rojstni dan so praznovali pri eni od njenih treh hčera, Hildegard pa ima šest vnukov, sedem pravnukov in enega prapravnuka.