Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Tamara Kedačič
Tamara Kedačič
13.12.2015 12:53:23
Deli članek:

Namesto oblačil za dojenčka 18 strelov v glavo

Neverjetno. Brutalno. Nepredstavljivo. Grozno. To so le štirje pridevniki, s katerimi bi lahko opisali dogajanje v Hondurasu, ki je pretreslo vso športno javnost. Arnold Peralta, ki bi moral biti čez nekaj dni del reprezentance na prijateljski tekmi s Kubo, je bil umorjen na najbolj nizkoten način.

Honduras. Država, ki je po stopnji kriminala v državi zelo visoko na lestvici, je pretresena. V šoku. Čeprav so na veliko žalost Hondurašani krvavih prizorov na ulicah vajeni, velika večina jih je povezana s tatvinami in trgovino z mamili, so se tokrat v ljudeh vzbudila prav posebna čustva. Televizijo in časopise so preplavile fotografije reprezentanta, ki je v svoji karieri šestindvajsetkrat predstavljal domovino, kako leži v mlaki krvi, zraven njega pa je bila na kolenih objokana in šokirana žena, ki je svojega soproga zadnjič videla preluknjanega z vseh strani.

Za Peralto, ki se je kljub razočaranju na klubskem področju z Olimpio že veselil tekem s svojimi reprezentančnimi kolegi, je bil to povsem navaden dan. Dan, ki se ga je odločil preživeti v družinskem krogu, preden se je odpravil novim nogometnim obveznostim naproti. Z ženo sta se odpravila v nakupovalno središče, da bi pred prihajajočim božičem nakupila nekaj otroških oblačil za trimesečno hčerko, punčico njegovega očesa. Dogovorjena sta bila, da se srečata še z nekaj prijatelji, da bi skupaj prijetno preživeli dan, ki se je sprevrgel v tragedijo. Medtem ko je Peralta stal ob svojem avtomobilu na parkirišču pred nakupovalnim središčem, sta se mimo njega pripeljala moža na motorju in ga ustrelila. Ne enkrat ne dvakrat, na njegovem telesu je bilo kar osemnajst strelnih ran.



Zakaj?
Preiskovalci so hitro izločili možnost ropa, saj nogometašu niso ukradli ničesar. Kaj je torej motiv storilcev, ki so z neverjetno natančnostjo ciljali prav vanj? To je najbolj vroče vprašanje, s katerim se trenutno ukvarja skupina najbolj izurjenih specialistov, toda še vedno blizu odkritju, lahko se le sprašuje in ugiba. Mogoča scenarija sta, da so v ozadju mamilarski posli in da je umor povezan s tistim njegovega bratranca pred mesecem dni, lahko pa se je zgodilo kaj tretjega, saj je trenutno vse zavito v tančico skrivnosti.  Korak bližje so naredili s pridobitvijo posnetkov varnostnih kamer, ki naj bi jim pomagale odkriti storilce in nato tudi motiv tega brutalnega dejanja. 

Verjetno ni treba posebej poudarjati, da je bil nogometni svet pretresen, ne le v Hondurasu, temveč po vsem svetu, tudi na Otoku, saj je Peralta, preden se je vrnil v domovino, nekaj časa igral za glasgowski Rangers, ki so se umrlemu nogometašu poklonili na sobotni tekmi z minuto molka in številnimi transparenti. Kako ironično, med svojim bivanjem na Škotskem se je na twitterju oglasil prav na temo nasilja v Hondurasu. "Kako težko je naši domovini, ker toliko kriminalcev pogosto mori. Takšni ljudje si ne zaslužijo biti živi," je zapisal novembra lani. Na koncu je bil on tisti, ki je plačal z življenjem. Zakaj? Le kdo bi vedel ...