Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
13.12.2015 11:32:55
Deli članek:

LUKA KOPER - MARIBOR: Pravica do upanja in rušenje tradicije

Drago Wernig - TAKA

Na Bonifiki se bo zgodilo sklepno jesensko dejanje v slovenski prvoligaški druščini, z obračunom Kopra in Maribora bo padel zastor na prvi del prvenstva. Vijoličasti prihajajo na prizorišče, na katerem jim v preteklosti pogosto ni šlo vse po načrtih, a tokrat so po vseh peripetijah med kanarčki vendarle favoriti.

Po vseh dogodkih in spremembah v zadnjem času, po viharnem obdobju, so Koprčani znova strnili vrste in zadnji jesenski krog pričakujejo v zlati sredini lestvice, točkovni izkupiček pa bi bil lahko še boljši, če se jim pretekli konec tedna ne bi zgodil domači spodrsljaj. Po prvem polčasu s Celjani je kazalo odlično, toda na koncu se je kljub igralcu manj veselila zasedba iz knežjega mesta.

"Ritem je bil zelo natrpan. Odigrati tri tekme v tednu dni je za našo ekipo v tem trenutku preveč, kar je seveda vplivalo na našo igro," pravi trener Slavko Matić. Zdaj med tednom ni bilo kroga, kar je kanarčkom zelo ustrezalo: "Vsekakor. Imeli smo nekaj časa, da se spočijemo, hkrati se je vrnila svežina, ki nam je tako manjkala proti Celjanom."

PRAVICO IMAMO UPATI
V pričakovanju dvoboja z Mariborčani je to gotovo pozitivno spoznanje. "Prihajajo prvaki, ki so absolutni favoriti, toda pravico imamo upati. To je športno, mar ne? Po najboljših močeh si bomo prizadevali, da bi se predstavili v čim boljši luči," je povedal srbski strokovnjak na klopi obalnega prvoligaša, ki zanesljivo ne bo mogel računati na Patrika Posavca, obetaven vezist nima pravice nastopa zaradi izključitve. "Zaradi bolezni gotovo tudi tokrat ne bo Josipa Ivančića. Sven Dedić ima še vedno težave s poškodbo in je vprašljiv, verjamem pa, da bo dovolj okreval Jaka Štromajer.

Sicer pa je bolj ali manj jasno, da bo tudi zimsko dogajanje na Bonifiki precej zanimivo. "Nobenega dvoma ni, da bomo potrebovali okrepitve, toda o tem se bomo pogovarjali, ko bo prišel čas za to. Prav tako se morajo pred tem urediti nekatere stvari, navsezadnje čakamo na skupščino, toda s tem se ekipa vendarle ne obremenjuje preveč. Osredotočeni smo na delo na igrišču, na dvoboj z Mariborom," je še dejal Slavko Matić.

PRITISK USPEHA
Koprčani lahko nedeljsko preizkušnjo pričakujejo precej neobremenjeni, na drugi strani se Mariborčani pritisku uspeha ne morejo izogniti, poleg tega bodo gostovali na prizorišču, na katerem se jim kar pogosto ni izšlo po želenem scenariju. Navsezadnje dvakrat tudi že v tej sezoni.

"Uf, vseh teh podatkov nisem poznal, ampak tradicije so tudi za to, da se rušijo. Upam, da se bo to v nedeljo tudi zgodilo. Pred nami je zadnja preizkušnja v letošnjem letu, ki je nadvse pomembna, prvi del sezone želimo skleniti na najboljši način. Z zmago. Da bi zadržali uspešen niz, ohranili dobro vzdušje ter da bi v nadaljevanju sezone lahko upravičeno razmišljali o naslovu prvaka," se je na nenavdušujoče vijoličaste dosežke na Bonifiki odzval Krunoslav Jurčić.

BREZ VRŠIČA
Hrvaški strokovnjak bo pogrešal močnega člena ekipe: "Dare Vršič v preteklih dneh skoraj ni treniral. Ima težave s poškodbo gležnja in ga ni med kandidati za nastop, na srečo tokrat nimamo kaznovanih igralcev. Pomembno je, da je vzdušje dobro, da dobro delamo, in iskreno upam, da se bomo predstavili v želeni podobi. Če bo tako, želeni rezultat ne bi smel izostati."

Tako kot drugim ekipam je tudi Mariborčanom ustrezalo, da med tednom niso imeli tekme. "Nekaj več časa smo izkoristili za kakovostno vadbo, utrjevali smo posamezne zadeve, ekipa je dobila tudi nekatere nove informacije. Verjamem, da bo vse to pozitivno vplivalo tudi na našo igro v Kopru," je dejal trener vijoličastih.

Proti Krškemu sta se s tremi goli izkazala Gregor Bajde in Jean-Philippe Mendy, ki bi tudi v Kopru morala biti pomembna aduta. "Kot sem že dejal, je Bajde prijetno odkritje, a še najbolj me je presenetil s tem, da je zdržal tako natrpan urnik, kar za mladega igralca ni običajno. Še zlasti ker pred tem ni bil v ritmu tekem. Mendy je konstantna kakovost. Namenjal se mu različne vloge, zmeraj se je dobro odzval, njuna forma je vsekakor razveseljiva," pravi Krunoslav Jurčić.

Tako kot trener v ugoden razplet verjamejo tudi igralci. "Spočili smo se in napolnili baterije za zadnjo tekmo, ki bo gotovo zahtevna. Na Bonifiki nam nikoli ni lahko, tudi Koprčani proti nam vedno najdejo še dodaten motiv. Da, vemo, da bo težko, a verjamem, da smo se ustrezno pripravili. Prepričan sem, da bomo iztržili dober rezultat," je optimist Željko Filipović.