Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
db
db
08.12.2015 12:56:35
Deli članek:

Mamić po plačilu skoraj dveh milijonov evrov spet na prostosti

Twitter
Zdravko Mamić

Izvršni predsednik zagrebškega Dinama je sodišče ob plačilu zajetne varščine odobrilo odhod iz pripora.

Županijsko sodišče v Zagrebu je sprejelo plačilo varščine za Zdravka Mamića, njegovega sina Marija ter podjetnika Sandra Stipančića in Igorja Krote.

Zdravko Mamić bo za izhod iz pripora moral odšteti kar 14 milijonov kun (skoraj dva milijona evrov), varščina za celotno četverico pa znaša 26 milijonov kun (okrog 3,5 milijona evrov).

Sodišče je Zdravku Mamiću prepovedalo opravljanje funkcije izvršnega predsednika Dinama, od varščine pa se bo poslovil tudi v primeru, če bo komuniciral s kakšnim od soobtoženih ali prič.

Sodišče je odločilo, da lahko Zdravko Mamić takoj zapusti pripor, če bo varščino plačal v gotovini. Če bi kot del zneska uporabil nepremičnine ali drugo premoženje (kot poročajo hrvaški mediji), bi se postopek lahko zavlekel. 

MORAL JIH BO IGNORIRATI
Zanivima situacija se sedaj napoveduje v upravnih prostorih Dinama. Ker Zdravko Mamić ne sme komunicirati s pričami ali soobteženimi, bo moral biti sila previden na delovnem mestu. Na poti do svoje pisarne bo moral namreč iti mimo delovnih prostorov številnih ljudi, s katerimi se ne sme pogovarjati.

To so finančni direktor Matej Škegro, poslovna sekretarka Vlatka Peras, trener prve ekipe in njegov brat Zoran Mamić, direktor varnosti Krešimir Antolić, direktor Tomislav Svetina ... Z vsemi naštetimi Mamić ne sme komunicirati, saj želi sodišče s tem doseči neoporečnost postopka.

KLUB OŠKODOVAL ZA VEČ MILIJONOV?
Zdravka Mamića sumijo, da je bil vodja zločinske organizacije, ki je prek off-shore podjetij v tujini finančno oškodovala Dinamo med letoma 2004 in 2015. Off-shore podjetja so v Švici, Združenih arabskih emiratih, Veliki Britaniji in Hongkongu ustanovili Mario Mamić, Krota in Stipančić, trdi hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok).

Kot dodaja Uskok, naj bi Zdravko Mamić v imenu Dinama sklenil fiktivne pogodbe s svojim sinom, Kroto in Stipančićem, ki naj bi tako prevzeli neobstoječe dolgove do igralcev. Pogodbe so bile sklenjene tudi za neobstoječe storitve posredovanja pri transferjih. Poleg Zdravka Mamića je sporne pogodbe podpisal tudi Vrbanović, sumijo preiskovalci. Dinamo je plačal vse obveznosti iz fiktivnih pogodb.

Med drugimi so sporne transakcije bile v primerih transferjev nogometašev Maria Mandžukića, Dejana Lovrena, Eduarda da Silva, Roberta Kocha, Dumitra Mituja in nekaterih drugih bivših igralcev Dinama.