Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Andrej Miljković
Andrej Miljković
08.01.2015 12:17:08
Deli članek:

Obljubim, če mi ne bo treba v gol (video)

Reuters

Spomladi je v dresu Tottenhama debitiral v premier ligi, v tem trenutku pa je ena največjih uspešnic tega tekmovanja in se med drugim lahko pohvali s petimi zadetki na zadnjih petih prvenstvenih tekmah.

Ob tem 21-letni napadalec londonskih spursov Harry Kane uživa vse večjo priljubljenost med navijači in je pravi magnet za navijačice, zgodba o njegovem strelskem vzponu in hkratnem vratarskem zatonu pa dobiva razsežnosti mitov in legend.

Nogomet je včasih čuden, instanten svet elektronskih medijev, spletnih posnetkov in družabnih omrežij pa še toliko bolj, zato ni bilo posebno presenečenje, da se je ob koncu oktobra po tekmi lige Europa nogometaš Tottenhama kljub trem doseženim zadetkom znašel v središču pozornosti zaradi nečesa povsem četrtega.

Londonski klub se je tedaj na domačem igrišču meril z Asterasom, na koncu ga je premagal s 5:1, Kane je zabil tri gole, a enega tudi prejel. Da, prav ste prebrali. Prvi vratar na stadionu White Hart Lane Hugo Lloris je moral zaradi izključitve pod prezgodnjo prho, Tottenham je že porabil vse menjave, trener Mauricio Pochettino pa je v vrata poslal prav nogometaša, ki mu je dotlej na tisti tekmi uspevalo prav vse. A če je pričakoval, da mu bo uspevalo tudi v lastnih vratih, potem ko mu je šlo tako zelo dobro od rok pred vrati nasprotnika, se je argentinski strateg pošteno uštel.

Uspešnica prej omenjenih medijev, posnetkov in omrežij namreč niso postali Kanovi doseženi zadetki, temveč prosti udarec nasprotnika, po katerem je žoga končala za napadalčevim hrbtom. Strel ni bil močan, vsak začetniški vratar bi ga zagotovo obranil, Harry pa se je odzval izjemno nespretno, se kar pošteno osmešil in po logiki človeške privoščljivosti nasmejal velik del nogometnega sveta.

Reuters

"Prosim, nikoli več me ne postavi v gol," je zato bojda že nekaj minut po tekmi nagovoril svojega nadrejenega, nadaljevanje tega pogovora pa ni povsem znano, a so si najbolje obveščeni pri ustvarjanju mita praktično edini.

Sprva zelo resna nogometaševa prošnja je v sproščenem pogovoru s trenerjem bojda hitro postala izmenjevanje napol šaljivih domislic, pri tem pa naj bi Kane Pochettinu obljubil, da bo, če bo v prihodnje oproščen vratarskega udejstvovanja, še naprej počel tisto, za kar je odgovoren v prvi vrsti. "Obljubim, da jih bom še naprej zabijal, tako kot sem jih zabijal na tej tekmi," je menda dejal, obstaja še nekaj nekoliko drugačnih interpretacij njegovih tedanjih besed, a te so pravzaprav še najmanj pomembne.

Kakršnakoli je že bila obljuba, verjetno je bila povezana z doseganjem zadetkov. In če je bila, potem jo je Kane v popolnosti držal. V vsakem primeru pa gre za zgodbo o izjemnem strelskem vzponu, ki navdušuje Veliko Britanijo in je v zadnjem času tudi izrazito prestopil njene meje oziroma preplaval okoliška morja.

Skupno je pred in po vratarskem smešenju Harry v ligi Europa dosegel izjemnih sedem zadetkov, temu je dodal tri gole v ligaškem pokalu, skupen izkupiček v teh drugorazrednih tekmovanjih pa mu je (kdo ve, morda tudi v povezavi z obljubo) prinesel tudi vse pogostejše nastopanje v premier ligi.

In ne samo to. Pochettino je sčasoma spoznal, da je 21-letnik, ki je zrasel v Tottenhamu in ki so ga spursi do lanske sezone na veliko posojali okrog, najboljši napadalec na plačilni listi njegovega kluba. Posledično je Harry prilezel do udarne enajsterice londonske zasedbe, ki si je danes brez njegove prisotnosti in njegovega prispevka sploh ni več mogoče predstavljati.

Le kako bi si jo lahko, ko pa so številke tako zelo jasne, da bolj ne bi mogle biti. Kane je po jesenskem prepričevanju v ligi Europa in ligaškem pokalu na igrišču začel deset tekem in skupno dosegel sedem zadetkov, pri čemer je strelsko vse bolj uspešen.

Kot smo izpostavili že v uvodu, je pet golov zabil na zadnjih petih tekmah, seveda vključno s svojo gala predstavo na novoletnem obračunu s Chelseajem. Tedaj je bil z dvema goloma in na splošno z izjemno igro najbolj zaslužen za veličastno zmago spursov s 5:3 in zvezda je bila dokončna rojena.

Čeprav strelskemu pohodu v treh tekmovanjih v ponedeljek ni uspel dodati četrtega in bo moral njegov Tottenham v tretjem krogu pokala FA proti Burnleyju igrati ponovitveno tekmo, njegova priljubljenost iz dneva v dan raste. V britanskih medijih, na spletu, med navijači in, kar v primerjavi z večino nogometašev opazno izstopa, pri predstavnicah nežnejšega spola.

Reuters

Po zelo posebnem in tipično angleškem štetju je nogometaš tipično angleškega (če si ob zavedanju njene spornosti lahko dovolimo to stereotipno opazko) videza v prvem tednu leta 2015 prejel več ženitnih ponudb kot kdorkoli drug. Oblikujejo pa se tudi navijaške skupine, sestavljene večinoma iz žensk, ki se bolj kot z njegovimi dosežki ukvarjajo z njegovo zunanjo podobo.

Razumljivo, da v Tottenhamu resno razmišljajo o popravkih v aktualni pogodbi, medtem ko nekateri že govorijo o Kanovi hitri selitvi na še večji oder.