Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balanitć
Robert Balanitć
08.08.2014 12:58:22
Deli članek:

Kdo je zdaj smučar?

Grega Wernig

Niti enega izmed klubov velike četverice v nekdanji Jugoslaviji ni bilo v žrebu play-offa za ligo prvakov, zato pa je bil tam Maribor, ki mu je ples kroglic namenil Celtic.

Čeprav že dolgo nismo več skupaj, smo s prostori nekdanje skupne države hočeš nočeš ostali povezani. Tako in drugače, nogomet pri tem nikakor ni izjema. Kvečjemu nasprotno. Srednja in starejša generacija še vedno vsaj površno spremljata tamkajšnja dogajanja, pod drobnogledom so zlasti klubi nekdanje velike jugoslovanske četverice.

Crvena zvezda, Hajduk, Partizan in Dinamo so bili sinonim za uspešnost, slovenski nogomet je bil v debeli senci. Bili smo smučarji! In ostali vse do danes, te oznake se bržčas nikoli ne bomo otresli, a hkrati znamo igrati tudi nogomet. To je dejstvo, najbolj nazoren dokaz je vsekakor Maribor. A to še zdaleč ni vse. Verjeli ali ne, vijoličasti so edini s prostorov nekdanje skupne države, ki bodo igrali v zadnjem krogu kvalifikacij za ligo prvakov. To uspehu zasedbe iz Ljudskega vrta nedvomno daje še dodatno dimenzijo, na kakršno še nedolgo nazaj nihče ni upal niti pomisliti.

Pod Kalvarijo v praksi dokazujejo, da lahko iz majhnega zraste veliko. Ob pravšnji viziji in garaškem delu, česar nekdanji jugoslovanski klubi, ki smo jih nekoč občudovali, očitno nimajo. Z izjemo Dinama, ki je stalni član evropske družine, čeprav letos z ligo prvakov ne bo nič, toda veliki finančni vložki hrvaških prvakov so z mariborskimi kakopak neprimerljivi.

KAKO MU USPEVA?
Kako se svet spreminja, kako se razmerja moči v nogometu spreminjajo! Kdo je zdaj smučar? Od stare slave se pač ne da živeti, vsi pa se razumljivo sprašujejo oziroma še bolje čudijo, na kakšen način Mariboru uspeva? Kako mu uspeva, da ni muha enodnevnica, ampak postaja stalnica na mednarodnem nogometnem zemljevidu? Jasno je, da ima vizijo, da ima način dela in miselnost, od katere ni odstopanja, a kot pravi Zlatko Zahović, ima še nekaj, česar mnogi nimajo: "V klubu je skupina ljudi, ki ima Maribor preprosto rada. Ga obožuje, pripadnost je fanatična, temu primeren je odnos do dela. Za uspeh smo vsi pripravljeni storiti vse, ampak res vse, kar je v naših močeh, ni nobenih drugih interesov."
In kaj pravi Ante Šimundža? "To, kar uspeva Mariboru, je dejansko fenomen, rezultati razkrivajo, da smo na pravi poti. Uresničevati si jo prizadevamo z ogromno odrekanja, vložek v delo je vsekakor daleč največji. Seveda pa si želimo še več, želimo biti še boljši."