Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
08.08.2014 09:40:26
Deli članek:

Slovenci smo bili zapostavljeni

vszi

Sodelovanje med Parmo in Gorico je morda rešilo novogoriškega prvoligaša, toda za slovenske nogometaše, ki so igrali v mestu vrtnic, ni pomenilo nič dobrega. V prvi plan pri severnoprimorskem klubu so prišli številni italijanski nogometaši, ki jih je Parma posodila Gorici, Slovenci pa so se kar naenkrat znašli v ozadju, nekateri celo povsem odrezani od prvega moštva. Eden izmed takšnih je bil tudi Uroš Celcer, levi bočni nogometaš, ki je bil leto poprej med najbolj standardnimi igralci v prvi enajsterici, odigral je kar 35 tekem v prvi ligi. V pogovoru za Ekipo24 nam je razkril razmere v prvoligašu iz Nove Gorice, ki so po njegovem mnenju drugačne od vtisa javnosti.

"V vsej sezoni sem odigral samo tri tekme. Začel sem dobro, odigral dve tekmi, potem pa sem bil celotno sezono odrezan od prve ekipe. Skupaj s še nekaj soigralci smo večino časa trenirali s pomočnikom trenerja ob igrišču, včasih celo s tretjeligaškim klubom Brda, praktično nikoli pa skupaj s prvim moštvom," je razkril Celcer in pristavil: "Vsakič, ko sem se obrnil na trenerja Luigija Apollonija, da bi ga vprašal, zakaj je tako, sem dobil enak odgovor. Da nas je preveč in da se bo zdaj pač delalo tako. Ljudje v Novi Gorici vedo, kakšno je moje mnenje o njem. Tako bom rekel, spoštujem ga toliko, kolikor je on spoštoval mene."

SLOVENCEM SE JE GODILO SLABO
Ni pa bil Celcer edini, ki se je znašel v nemilosti italijanskega strokovnjaka: "Tudi ostalim slovenskim nogometašem se ni godilo nič bolje, veliko jih je moralo oditi na posodo, pa bi si zaslužili vsaj priložnost, ki pa je niso dobili zaradi nekaterih igralcev, ki so enostavno morali igrati. Igralcev, ki so se potem po 'dobri' sezoni večinoma spet vsi vrnili v 3. italijansko ligo."

VELIKO VEČ, KOT SO SE ZMENILI
Italijani so v prejšnji sezoni pri Gorici zares prevladovali, od slovenskih nogometašev je Apolloni zares računal le na štiri igralce, Alena Jogana, Amadeja Vetriha, Matijo Široka in Tineta Kavčiča. "Pred začetkom sezone je bilo rečeno, da bo prišlo med pet in osem novih nogometašev iz Italije, v pogodbi pa je bilo menda zapisano, da naj bi jih prišlo 10, ob tem pa naj bi bilo v klubu še 20 Slovencev. V drugi polovici avgusta pa je bilo potem v kadru 41 nogometašev, tako da je večina Slovencev odšla na posodo, v prvi ekipi pa je ostalo 30 nogometašev, od tega je bilo razmerje nekako 6:24. Šest domačinov in štiriindvajset tujcev," je dejal svetlolasi branilec, ki je priznal, da to domačim nogometašem ni bilo po godu: "Seveda nam ni bilo vseeno, ampak nič nismo mogli narediti. Joganu, Vetrihu in Široku, ki so igrali, je bilo morda malce lažje, kar je popolnoma razumljivo. Mene je najbolj motilo, da nisem mogel niti trenirati s prvim moštvom. Razumem, da je morda trener računal na nekatere druge nogometaše, ampak da nisem mogel dobiti niti priložnosti, da bi si priboril priložnost, tega pa nikakor nisem mogel razumeti."

SLOVENCI IN ITALIJANI RAZDELJENI
Ekipa je bila po besedah Celcerja zelo razdeljena: "Bili smo razdeljeni. Slovenska skupina in italijanska skupina. Sicer se na tekmah ni dogajalo, da si ne bi hoteli med seboj podati žoge ali kaj podobnega, ampak v prostem času smo bili razdeljeni. Tako se je na primer na klubskem zaključku po koncu jesenskega dela zgodilo, da so Italijani ostali zares minimalno časa, toliko kolikor so pač morali, potem pa so odšli vsak na svojo stran. Ostalo nas je le nekaj Slovencev, ki smo potem šli na pijačo in se še nekaj časa družili."

NE PRIVOŠČI JE NIKOMUR
Petindvajsetletnik je priznal, da je bila prejšnja sezona zanj res sezona iz pekla. "Mučno je bilo. To je bila zagotovo moja najhujša sezona. Pravijo, da mora vsak nogometaš v svoji karieri imeti eno katastrofalno sezono in upam, da je to bila moja. Vsak dan sem z muko hodil na trening, čeprav sem tam vedno dal vse od sebe, tako da mi ne more nihče ničesar očitati. Takšne sezone ne privoščim nikomur," je povedal Celcer, ki je razočaran tudi nad upravo: "Tudi v upravi niso stopili na mojo stran. Po pravici povedano, nikogar tam nič ne briga. Vsak se drži zase, dela stvari po svoje, tako da so igralci prepuščeni sami sebi. V vseh klubih je po navadi tako, da so igralci na prvem mestu, v Gorici je na prvem mestu uprava, potem dolgo, dolgo nič, šele potem pridejo na vrsto igralci. Uprava pa iz dneva v dan daje igralcem raznorazne obljube, ki pa so bolj kot ne prazne. Kot sem seznanjen, naj bi v tem trenutku dolgovali igralcem pet plač, obljube pa še nobenemu niso plačale položnic ali kupile hrane." Za konec mučnega pogovora o Gorici pa je Celcer vseeno spregovoril tudi nekaj lepih besed o klubu iz mesta vrtnic: "Da ne bo vse tako črno, moram vseeno reči, da sem v Gorici preživel tri dobra leta. Pridobil sem veliko prijateljev in spoznal svojo punco. Vsem igralcem želim srečo v tej sezoni, in da se na lestvici zavihtijo na višja, realna mesta. Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil tudi nekaterim, ki so bili v Gorici zares dobri do mene. Pomočnikoma Miranu Srebrniču in Brunu Redolfiju, Borutu Mavriču, Florijanu Debenjaku, Massimu Nardecchiji, Tomažu Šavniku, Eriku Furlanu, Nenadu Vidoviću ter Rojanu Devetaku."

ŠKOTSKA ODREŠITEV
V prihajajoči sezoni bo Celcer prvič v svoji karieri zaigral izven domovine, podpisal je namreč enoletno pogodbo s škotskim prvoligašem Ross Countyjem. "Lahko bi rekel, da je bila selitev na Škotsko zame nekakšna odrešitev. Menjava okolja mi zaenkrat odgovarja, tu računajo name, so zadovoljni in upam, da se vse to prenese tudi na prvenstvo," je zadovoljen Celcer, ki je razložil, kako je sploh prišlo do sodelovanja: "Nejc Mevlja, ki je lani igral na Škotskem, je moje podatke posredoval enemu menedžerju. Poleti se je pri Ross Countyju sprostilo mesto levega bočnega, tako da me je menedžer poklical, če bi želel iti na enotedensko preizkušnjo na Škotsko in sem šel. Po dveh dneh smo bili vse dogovorjeni." 

BIL JE SAMO ŠTEVILKA
Mariborčan bi se moral najprej v Ross County preseliti kot posojen igralec Parme, vendar je Celcer z njo prekinil pogodbo. "Pri Parmi nisem več zdržal. Dolžni so mi bili nekaj plač, vedel pa sem tudi, da name ne računajo. Pogodbe imajo podpisane s 150 igralci, tudi ko sem podpisal pogodbo z njimi, sem vedel, da nisem zares v njihovih načrtih. Bolj kot ne sem njihove pogoje sprejel zato, ker so bili finančno boljši od goriških, Parma pa je s tem, ko je nekaterim nogometašem Gorice ponudila pogodbo, le finančno pomagala Goričanom. Za Italijane sem bil samo številka, in ko so mi ostali dolžni nekaj plač, sem prekinil pogodbo. Najprej je Parma ni želela prekiniti, ko pa sem dejal, da ji oprostim dolg, je sprejela," je za konec povedal Celcer.