benedetti_cavazza1_naslovka Odkrito.si

Borisa Cavazzo doletelo veliko hudega

2stanovanje The Biggest Loser Slovenija 2019 Svet24.si

FOTO: Tukaj bodo hujšali udeleženci The Biggest ...

Drevo življenja Petisvet.si

Drevo življenja razkriva našo resnico pred ...

kebab, meso Svet24.si

Na meji ustavili Slovenca s poljskim mesom za ...

jean-claude juncker, theresa may Svet24.si

Kdo je ugriznil Junckerja?

bratkovic Njena.si

Natalija Bratkovič: 'Molite zame!'

Slavko Bobovnik_Lezeca Njena.si

Presenečenje: Po pokoju se Bobovnik vrača na ...

nu
nu
0 01.02.2019 16:20:46

Kaj je res minilo že 15 let?! Kje ste bili vi na današnji dan pred 15 leti?

Reuters
Še pomnite, tovariši?! Na današnji dan pred 15 leti je deželo na sončni strani Alp tresla nepredstavljiva rokometna evforija.

Slovenija je na današnji dan leta 2004 igrala v finalu evropskega rokometnega prvenstva. Na drugi strani so bili takrat močni Nemci. In čeprav se finale ni izšel po naših načrtih, čeprav smo ostali brez zlata, sloviti brkač Heiner Brandt pa brez brk, se je ta konec tedna, to prvenstvo z zlatimi oziroma bolje rečeno srebrnimi črkami za vedno zapisalo v anale slovenskega športa.

"Nikoli nisem računal na kolajno. Na tem prvenstvu je našo odlično igro nadgradila publika, ki je naredila ključno delo in bila naš osmi igralec. Kljub poškodbam smo se prebila do finala. Nismo uspeli premagati sijajne, a premagljive Nemčije, kar je dokazala SČG. Zavedamo se, da lahko premagamo vsakogar, zato gremo v Atene po zlato," je razlagal takrat komaj 19-letni Vid Kavtičnik, ki je bil izbran v naj postavo prvenstva. V Atenah se sicer Kavtičnikove napovedi niso uresničile, pravljica se ni nadaljevala, pa vendar, tistih zimskih dni iz leta 2004 nam ne more nihče vzeti.


Bil je to vse do Eurobasketa 2013 največji športni dogodek v samostojni Sloveniji, ki so ga rokometaši za razliko od košarkarjev kronali s kolajno. Nikoli prej ne pozneje ni dežele na sončni strani Alp zajela večja rokometna evforija. Bilo je to zlato obdobje slovenskega rokometa. Krim Mercator se je leto dni pred tem še drugič povzpel na evropski prestol, le dobra dva meseca po evropskem prvenstvu so pravljico spisali še Celjani in zavzeli klubski Mont Blanc, Krim je vnovič igral finale ... Slovenija je bila v rokometnih nebesih.

SLOVENIJA - NEMČIJA 25:30
(10:16)
Ljubljana - Dvorana Tivoli, gledalcev 6.500, sodnika: Olsson in Hansson (oba Švedska).
SLOVENIJA: Podpečan, Backovič, Vugrinec 6, Kastelic 1, Kavtičnik 5, Bedekovič, Škof, Tomšič 1, Simonovič 1 (1), Pajovič 3, Lapajne, Ficko, Zorman 4, Lubej 4. Selektor: Tone Tiselj.
NEMČIJA: Fritz, Hens 6, Weber, Dragunski, Immel, Schwarzer 2, Petersen, Zerbe 2, Ramota, Zeitz 1, Jansen 2, Grimm, Stephan 8 (4), Kehrmann 9. Selektor: Heiner Brandt.
Sedemmetrovke: Slovenija 3 (1), Nemčija 5 (4).
Izključitve: Slovenija 6, Nemčija 2 minuti.

Članki iz rubrike