Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Tamara Pocak
Tamara Pocak
0 24.11.2014 10:39:52

Jaka Lakovič in Helena Boada: Skregala sva se, ker sem mu slabo podajala

Arsen Perić
Na kavo smo ta teden povabili našega nekdanjega reprezentančnega kapetana Jaka Lakoviča in njegovo izbranko Heleno Boado. V prijetnem pogovoru sta uspešna košarkarja spregovorila o svojih karierah, otroštvu in skupnem življenju.

On je dolgoletni slovenski reprezentant, ona je za slovensko izbrano vrsto prvič zaigrala prejšnje poletje, druži pa ju velika ljubezen do košarke in Barcelone. Tam sta se Jaka Lakovič in njegova Helena Boada tudi spoznala in zaljubila. Trenutno sta nastanjena v slovenski prestolnici in razmišljata o širjenju družine ter o poroki, čas pa jima krajša psička Gala.

Besedo smo najprej prepustili zgovornejši Heleni, temperamentni Španki, ki je nazadnje nosila dres ekipe Athleta iz Celja, zdaj pa sta se z Jako odločila, da si bosta ustvarila družino. Zanimivo je, da se je njena športna pot začela na teniškem igrišču.
"Moja najboljša prijateljica je igrala košarko že od majhnih nog, jaz pa sem se začela pri tenisu dolgočasiti, zato sem hodila na njene tekme in tudi na treninge. Nekega dne so me povabili k treningu, naslednje leto pa sem podpisala svojo prvo pogodbo," nam je zaupala Helena, ki izhaja iz športne družine. Oče, mama in brat so namreč igrali košarko, tako da ji je bil ta šport položen v zibko, pa čeprav ga je sama odkrila dokaj pozno.

OB VSAKEM PORAZU BARCELONE JOKALA 
Že od rojstva je bila zapisana tudi Barceloni, za katero navija tako v košarki kot v nogometu. "Ko sem bila majhna, sem ob vsakem njenem porazu jokala. Bližnji prijatelj je imel štiri sedeže v dvorani, v kateri igra Barcelona, in tja sem pogosto šla skupaj z očetom ali starejšim bratom. Naš dom je petdeset metrov od dvorane, tako da sem bila skoraj vsak konec tedna tam."
Večino svoje kariere je preživela pri klubu Olesa, pred prihodom v Slovenijo pa jo je pot zanesla še v Pamplono.

BLATNI ODTISI NA FASADI
Tako kot Helena je tudi Jaka odrasel v športni družini, preden se je povsem zapisal košarki, se je preizkusil še v smučanju, nogometu in plavanju, na koncu pa je vendarle zmagala želja po druženju, moštveni igri. "Vse skupaj se je začelo kot krožek v osnovni šoli, tisti najboljši pa smo začeli trenirati tudi na Slovanu," nam je zaupal Jaka, ki je starejši od dveh otrok v družini.

V otroštvu je ves svoj prosti čas namenil prijateljem in športu, seveda pa so skupaj poskrbeli tudi za kakšno otroško norijo. "Anekdot je bilo še pa še, v osnovni šoli smo bili kar pobalini. Spomnim sem, da sva nekoč, ko je močno deževalo, s sošolcem belo fasado šole obmetavala z blatnimi kepami. Učitelji so poklicali starše in takrat ni bilo niti malo smešno, danes pa je vse skupaj veliko bolj zabavno. Mislim, da so odtisi blata še vedno na fasadi osnovne šole Božidarja Jakca," nas je z zabavno anekdoto uspel nasmejati dolgoletni reprezentant.

SPET ŠTUDENT
Kakšna kazen ga je doletela, se ni mogel spomniti, je pa dodal, da je bila po navadi mama tista, ki ga je ščitila, oče pa je bil bolj strog. "Tudi šolo sem rad obiskoval, je pa res, da smo otroci vedno najbolj čakali na odmore in telovadbo. Ne vem pa, kaj bi bil, če se ne bi ukvarjal s košarko. Ta je bila vedno del mojega življenja, in ko sem prestopil iz Slovana v Krko ter igral v evroligi, sem vedel, da je to moj poklic," se je svojih prvih košarkarskih korakov spomnil Jaka, ki se je v zadnjih mesecih vrnil na fakulteto za šport, kjer zdaj obiskuje drugi letnik, in kot pravi, neizmerno uživa. "Zdaj na študij gledam povsem drugače kot pred leti, saj imam veliko izkušenj in so mi stvari bolj zanimive."

ŠE DOBRO, DA SO IMELI ŽENSKO EKIPO
Pri dvaindvajsetih letih je prvič izkusil stik s tujino, in čeprav se je na začetku nekoliko težje znašel v novem okolju, se je pozneje tako v Atenah kot v Barceloni že počutil kot doma. Navsezadnje je tam preživel deset let svoje kariere. Še posebej domača je bila Barcelona, saj je v tistem obdobju spoznal Heleno. "Moja prijateljica in soigralka Miljana Musović je igrala za žensko ekipo Barcelone in tam spoznala Jaka. Ko je klub propadel, je podpisala za Oleso. Nekega dne sva se šli s prijatelji zabavat v bar, kamor je prišel tudi Jaka. Miljana naju je predstavila in tako se je vse skupaj začelo," nam je razložila Helena, ki jo je Jaka že naslednji večer povabil na večerjo.

NISEM SE MOGLA NAČUDITI
"To je bilo novembra pred sedmimi leti, naslednje poletje pa sem prvič obiskala Slovenijo. Kar nisem se mogla načuditi lepoti, vse je bilo tako zeleno in vreme je bilo fantastično. Takoj sem se zaljubila, bilo je kot v pravljici. Ker je bil Jaka takrat z reprezentanco, so mi njegovi starši razkazali vse lepote, ko pa je imel kakšno uro ali dve prosto, sem ga večkrat obiskala," je z navdušenjem pripovedovala simpatična Katalonka, toda … "Ko sem pred dvema letoma izkusila zimo v Sloveniji, sem končno ugotovila, kaj so mi želeli prej povedati, ko so mi razlagali, kako mrzlo je (smeh). A navadila sem se, všeč mi je bilo, ker sem lahko šla smučat."

BOLJ SE BO POTRUDILA
Ker se je nekdanji košarkar Slovana, Krke, Panathinaikosa, Barcelone, Galatasaraya in Avelina zelo dobro naučil španščine, je to tudi jezik njunega sporazumevanja. "Nikoli nisem hodil na tečaj, jezik sem osvojil spotoma, nato pa sem spoznal še Heleno in svoje znanje še izpopolnil. Razumem tudi katalonsko, saj se njena družina tako pogovarja ves čas, tudi povem lahko nekaj stvari. S španščino seveda so določene podobnosti, a katalonščina je jezik zase. To je približno tako, kot če bi primerjal slovenščino in srbščino," je še povedal Jaka, medtem ko ga je Helena skrbno poslušala.

Tudi ona se je namreč začela učiti slovenskega jezika: "Dva meseca sem se ves čas učila, nato pa nisem bila več v Sloveniji, zato sem veliko stvari kar nekoliko pozabila. Sem pa poleti, ko sem bila z reprezentanco, osvojila veliko besedišča in tako že dosti razumem. Je pa zame še vedno težko govoriti. Z Jako se sporazumevam v španščini, z njegovimi starši v angleščini, tako kot tudi z vsemi drugimi. Sem pa obljubila, da se bom v prihodnje bolj potrudila, saj bo veliko lažje, ko bova imela otroke."

ZA NJEGOVIM HRBTOM JE KUPILA PSIČKO


V skupnem prostem času rada gledata televizijske serije, se odpravita v kino ali pa na kakšen sprehod s svojo psičko Galo, ki je leto in pol stara višavska terierka. "Nisem bil za to, da bi imela psa, saj je težko skrbeti zanj, oba pa sva veliko potovala in igrala. Kar naenkrat pa je Helena, ne da bi karkoli rekla, v Barceloni kupila psa, medtem ko sem bil jaz z reprezentanco," nam je razkril Jaka, Helena pa je v smehu povedala: "Vprašala sem ga, rekel je ne, a sem to vseeno storila."

TU JE VEDNO BELA
Tako Jaki ni ostalo nič drugega, kot da psičko vzljubi. "Obožuje sprehode po Tivoliju, v Barceloni na primer ni takšne možnosti, da bi se lahko psički prosto sprehajali," je povedal Jaka, Helena pa se predvsem navdušuje nad čistostjo mesta: "Najin pes je bel, in če se z njo sprehajava po Barceloni, je v hipu umazana. Tu je vedno bela."

POVSEM MORSKE
"Poleti rada potujeva, oba obožujeva morje, tako da so najine počitnice povsem morske. Če imava med sezono dva dni prosto, pa se odpraviva na izlet. V Italiji sva bila od Rima oddaljena dve uri, zato sva se tja velikokrat zapeljala," je še dodal Jaka, Helena pa ga je dopolnila: "Gledava tudi veliko košarkarskih tekem (smeh)."

NE PRENESE, DA BI ZMAGAL REAL
Tako so torki in srede rezervirani za evropski pokal, v katerem igra Olimpija, četrtki in petki pa za evroligo. "To je ena od prednosti v najini zvezi, saj imava oba rada šport. Tudi ko je na sporedu liga prvakov v nogometu, gledava skupaj. Ona sicer sploh ne mara gledati tekem madridskega Reala (smeh)," nam je razkril šestintridesetletni branilec. "Ne prenesem niti misli na to, da bi ga videla zmagati (smeh)," je dodala njegova izvoljenka. Tako oba stiskata pesti za Barcelono, jo pa Jaka velikokrat draži. "Glede tega se ne sme šaliti," je malo v šali, malo zares dodala nekdanja članica Celjank.

TUDI Z NJO ENA NA ENA
Jaka in Helena ne uživata le v dobrih košarkarskih tekmah, temveč si na tem področju veliko tudi svetujeta in pomagata. "Kadarkoli je bilo konec tekme, sem s strahom prišla iz garderobe, saj nisem vedela, kakšne napake bo Jaka tokrat našel. Tudi če je bila po mojem mnenju igra skoraj popolna, je vedno našel kaj, kar bi lahko še popravila. Seveda me je tudi pohvalil, da ne bo slišati narobe (smeh)," je razkrila Helena.

"Tudi ona mi kdaj pove, če kaj naredim narobe, le na lepši način. Včasih zaigrava tudi ena na ena (smeh). Ko so mi konec avgusta pri Avelinu sporočili, da želijo prekiniti pogodbo, sem nekaj časa treniral sam v Barceloni, pri treningih, na primer pri simuliranju obrambe, pa mi je pomagala prav Helena."

Sedemindvajsetletna košarkarica se je odločila, da bo za nekaj časa košarko postavila na stranski tir. "Prvič zaradi poškodbe, ki sem jo staknila na zadnji reprezentančni tekmi, moje stopalo namreč še ni povsem zdravo. In drugič zato, ker nisem vedela, kaj bo z Jakovo kariero."

NE ODPRE SE TAKOJ, A KO SE, JE KOT ODPRTA KNJIGA
In kako bi Helena opisala svojega srčnega izbranca? "V prvi vrsti je zelo odločen in ima trdno voljo. Če želi nekaj doseči, na primer trenirati dvakrat ali trikrat na dan, bo ne glede na vreme to tudi storil. Ne spomnim se, da bi kdaj v zadnjih sedmih letih rekel, da se mu ne da trenirati. To je po mojem mnenju njegova glavna odlika. Čeprav na prvi pogled tega ne kaže, je zelo sladek. Na začetku se ne odpre takoj, s pravimi prijatelji in družino pa je kot odprta knjiga," je razkrila Helena, ki jo je Jale, kot ga kličejo prijatelji, najprej navdušil s svojim humorjem in inteligenco.

VELIKO BOLJ SE ZNAJDE V NOVI DRUŽBI
Ko je ista naloga doletela njega, je bil na začetku nekoliko bolj zadržan. "Za razliko od mene je neverjetno komunikativna, veliko lažje se znajde v novi družbi, pri spoznavanju novih prijateljev in ljudi. Prav tako je duhovita in pametna, ve, kaj hoče, kar je v današnjem svetu prava redkost," je o svoji zaročenki povedal Jaka. Čeprav uživata v svoji ljubezni, pa kdaj pa kdaj pride tudi do kakšnega prepira.

"Nazadnje sva se skregala, ko sem mu pomagala pri treningih. Je perfekcionist, in če mu nisem podala v pravem trenutku in v pravi višini, je postal jezen, nato pa je razburil še mene (smeh)," je razkrila temnolasa Španka, Jaka pa je v hipu dodal: "Tako je samo z njo. Če bi mi podajal kdo drug, ne bi prišlo do tega. Od nje vedno pričakujem najboljše. Nikoli nočem, da naredi kaj slabo, in včasih drugače izpade."

Sedemindvajsetletna košarkarica je namreč v večini primerov tista, ki se ne sekira in razburja, Jaka pa je tisti, ki vedno išče vzroke, zakaj nekaj ni tako, kot bi moralo biti. "To je spet odvisno od tega, o katerih stvareh se pogovarjamo. Če o košarki, potem je res tako, če pozabim na mesečno obletnico, pa je obratno. Takrat se ona razburi, jaz pa ji govorim, naj pusti (smeh)."

OTROK, POROKA IN TRENERSKI POKLIC
Za konec sta nam Jaka in bodoča gospa Lakovič razkrila, da bi si najraje ustvarila dve bazi, eno v Ljubljani, drugo v Barceloni, Jakova največja ambicija je postati trener. "Zdaj bi si rada ustvarila še družino, zaročena sva že. Kratkoročni cilj je tudi poroka. Nimava še datuma, vendar si prizadevava za to, je kar zahtevno (smeh)," je prijeten klepet zaključil Jaka.

Galerija

Članki iz rubrike