favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 19.11.2014 18:50:21

OKS: Da bi bilo športu v Sloveniji bolje

Grega Wernig
Na prvi predstavitvi kandidatov za predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije so se predstavili kandidati Zoran Janković, Bogdan Gabrovec in Andraž Vehovar.
Trojica je tudi spregovorila, zakaj so se odločili podati v boj za predsedniški stolček, kakšno je stanje v slovenskem športu, kako obdržati vrhunsko raven rezultatov in kakšni so njihovi konkretni predlogi.

"Moja odločitev je bila lahka. Celo življenje sem v športu, izhajam iz športne družine. Odločitev o kandidaturi je bila zame naravna," je bil na vprašanje, zakaj se je odločil za kandidaturo, kratek Vehovar.

V nekaj stavkih je svojo odločitev strnil tudi Gabrovec: "Po 50-letni karieri, od športnika, do trenerja, selektorja in predsednika Judo zveze Slovenije, sem prepričan, da lahko izkušnje na ustrezen način prenesem na OKS. Ne zato, ker bi bilo dosedanje delo slabo, ampak z načinom, ki je bil v 20 letih potrjen v Judo zvezi Slovenije."

"Ne kandidiram proti kolegoma, kandidiram, da bi bilo športu v Sloveniji bolje, kako nadomestiti Janeza Kocijančiča, ki je tudi moj prijatelj. Sem tisti, ki lahko zagotovi, kar je športu najpotrebnejše. Nujno je treba spremeniti zakonodajo na področju financiranja. Šport je zame način življenja, podobno se odvija v gospodarstvu. Veljajo uspehi, v športu bleferji ne uspejo. S športom sem povezan na drug način kot oba cenjena kolega. Vesel sem vseh uspehov in si želim pogoje, da se bodo ti uspehi nadaljevali," pa je bil ob uvodnem vprašanju nekoliko daljši Janković.

NI SLABO, JE PA TEŽJE
Vehovar je prepričan, da stanje v slovenskem športu ni tako slabo, je pa precej težje, kot je bilo. Temu mnenju se je pridružil tudi Gabrovec, medtem ko Janković verjame, da je stanje slabo. Predvsem ga moti, da je premalo pozornosti posvečene življenju športnikov po koncu njihovih karier in da je premalo mladih v športu.

Gabrovec je napovedal, da bo 16. decembra, ne glede na rezultat volilne skupščine OKS, odstopil s položaja predsednika Judo zveze Slovenije, saj meni, da je 20 let vodenja dovolj.

Janković verjame, da je njegova največja prednost v primerjavi s protikandidatoma povezava športa in gospodarstva, Vehovar svojo največjo dodano vrednost vidi v tem, da je v športu od malega in ga pozna z vseh plati, Gabrovec pa je odgovoril, da sicer ni nikoli bil vrhunski športnik, vendar ima izkušnje z vodenjem, kar je dokazal v judoističnih krogih in tudi v OKS.

JANKOVIĆ: NOVI SPONZORJI IN ZAKONODAJA
Zaradi finančnih težav, ki jih ima večina športnih zvez, bo ena ključnih stvari, za katero bo moral poskrbeti novi predsednik, kako zagotoviti finančna sredstva.

"S programom se bo uvedla posebna t.i. pot sofinanciranja zvez ravno v takih primerih, kot je bila Vaterpolo zveza Slovenije. Ustanovili bomo sklad, da lahko OKS nadomesti plačila zvez. Nekaj že delamo na tem, vaterpolski zvezi ne bo treba plačati kazni Mednarodne plavalne zveze, ker niso šli na kvalifikacije. Podobno bomo to storili na področju športnikov iz finančno šibkih družin. Finance so prve," meni Gabrovec.

Krajši je bil Janković: "Zagotavljam nove sponzorje in spremembo zakonodaje."

Vehovar se obema sogovornikoma pridružuje: "Najpomembnejše so finance. Tu se vse začne in na žalost tudi konča. Poskrbeti moramo, da se bo čim več otrok udejstvovalo v športu."

Članki iz rubrike