Zoran Janković Svet24.si

Janković okrcal ljubljansko Levico: Niti SDS jih ...

gospodarski minister Matjaž Han Svet24.si

Magna bo Sloveniji vrnila denar

20150112-00580293 Necenzurirano

Ko je hišni dobavitelj "zlizan" z bolnišnico: ...

mala seva buzekijan pernula pl Reporter.si

Miro Senica in Katarina Kresal sta sanjala, da ...

primož roglič iejdz3 Ekipa24.si

Dobrodelnost ali kaj drugega? Poglejte, za kakšno...

Ljubica Špurej Jazbinšek Njena.si

Slovenska pevka presenetila, že drugič bo ...

roglic 1 Ekipa24.si

Uau! Bi imeli uro, narejeno po navdihu Rogličeve ...

Oglasno sporočilo
Oglasno sporočilo
0 24.05.2023 14:23:01

Rolerji ali kotalke – kaj izbrati za aktivno poletje?

V poletnih dneh imamo več časa za ukvarjanje s športom. Rolanje in kotalkanje sta brez dvoma med bolj priljubljenima načinoma preživljanja prostega časa ter zabavna dejavnost, v kateri lahko uživate tudi v družbi prijateljev in družine. Poleg tega pa gre za izvrstno vadbo, kjer na zabaven način združimo gibanje in preživljanje časa na prostem.

Na kaj morate biti pozorni, ko se odločate med rolarji in kotalkami?

Izbira med rolarji in kotalkami ni vedno enostavna. Dejansko gre pri rolanju in kotalkanju za dva različna športa s svojimi zakonitostmi. Osnovna razlika med njima je, da je kotalkanje v prvi vrsti dvoranski šport, rolanje pa zunanji. Prednost kotalkanja je večja stabilnost telesa in možnost izvajanja različnih elementov (piruete, skoki, plesni gibi), zaradi česar je kotalkanje bolj »umetniški« šport. Rolerji zahtevajo boljše ravnotežje, hkrati pa so okretnejši, lažje jih je nadzorovati in se zaradi zadnje zavore hitreje ustavijo. Ker so hitrejši, so uporabnejši so tudi na daljše razdalje in kot prevozno sredstvo do šole ali službe.

Rolerji so enotirni, kar pomeni, da imajo kolesca nameščena v eni vrsti. Zavora je zadaj ali pa je sploh ni. Imajo tudi višji čevelj za večjo podporo gležnju. Ker so bolj udobni, ima večina rekreacijskih rolerjev zato poltrdo lupino. So odličen izbor za v mesto, park ali na kolesarsko stezo, manj primerni pa so za dvorane. Ponudba rolerjev je izredno pestra, prav tako pa je na voljo bogata izbira dodatne opreme in rezervnih delov.

Kotalke imajo 2 vrsti s po dvema kolesoma. So idealna izbira za pokrite dvorane ali skate park in se najbolj pogosto uporabljajo za umetnostno kotalkanje ali ples na kotalkah. Zavori sta v sprednjem delu vsake kotalke.

Kaj je boljša izbira za začetnike?

Znano je, da se rolanja veliko hitreje naučijo tako odrasli kot otroci. Skrivnost je v tem, da večina rekreativnih modelov rolerjev danes omogoča dobro oporo stopalu in gležnju, če so le-te prave velikosti in pravilno pripete. Položaj koles na rolerjih omogoča dobro ravnotežje, kolesa pa so tanjša, zato se občuti veliko manj tresljajev pri vožnji. Torej, če si želite premagovati večje razdalje priporočamo, da izberete rolerje, saj boste z njimi bistveno hitreje, udobneje in predvsem lažje premagovali razdalje.

kaj-je-boljsa-izbira-za-zacetnike

Kotalke predstavljajo začetnikom nekoliko večji izziv, hkrati pa pomenijo tudi neskončne možnosti za zabavo. So izjemno priljubljene med mladimi, saj omogočajo izvajanje različnih trikov. Omogočajo manj hitrosti, a boljše ravnotežje kot rolerji, zato so pravzaprav odlična izbira za otroke. Pri kotalkah se kolesa obračajo počasneje, zato dajejo otrokom več možnosti, da se navadijo stati v njih.

Katero opremo potrebujete, če se želite naučiti rolati ali kotalkati?

Ponudba športne opreme je resnično pestra. Na eobutev.si boste našli različne modele rolerjev in kotalk. Pri izbiri kotalk ali rolerjev je pomembno preveriti in prilagoditi še velikost koles in tip ležajev. Nekatere rolerje lahko z nakupom dodatkov celo spremenite v kotalke ali drsalke. Pomembno je, da si zagotovite kakovostno opremo in tudi ustrezno zaščitno opremo, kamor sodijo čelada ter ščitniki za komolce, kolena in dlani. Pomemben dejavnik za dobro počutje pri športnih dejavnih so tudi kakovostna športna oblačila, ki jih boste našli na https://eobutev.si/c/eobutev/znamka:puma.

Značke: rolarji, kotalke, puma

Članki iz rubrike