Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

psno
psno
0 03.02.2023 11:20:36

Previdno na ceste!

Slika prikazuje podaljšanje zavorne poti na mokrem, zasneženem ali poledenelem cestišču.
psno
Zimske šolske počitnice se za polovico šolarjev končujejo, za drugo polovico pa začenjajo.

Ta konec tedna lahko pričakujemo povečano gostoto prometa, opozarja Agencija za varnost prometa, saj se za skoraj 121.000 osnovnošolcev in srednješolcev zimske šolske počitnice končujejo, za skoraj 152.000 osnovnošolcev in srednješolcev pa se počitnice pričenjajo. V ponedeljek na območju Koroške, Podravske, Pomurske, Savinjske in Posavske statistične regije pričakujte več otrok v prometu in poskrbite za njihovo prometno varnost. Po napovedih bo v naše kraje pritekal vse bolj mrzel zrak, jutranje temperature bodo pod lediščem. Vožnja v zimskih razmerah, še posebej po poledenelem in zasneženem vozišču, je lahko zelo zahtevna in od voznika zahteva še večjo osredotočenost na vožnjo. Tudi zaviranje na poledenelem vozišču zahteva večjo varnostno razdaljo, zavorna pot pa se podaljša, zato imejte v mislih, da boste potrebovali več časa, da se vozilo ustavi. Ko so razmere na cestah spremenjene, je spremenjena tudi tehnika zaviranja. Nenadno zaviranje in zavijanje povzroči, da lahko pnevmatike izgubijo že tako zelo slab oprijem na cesti, s tem pa lahko vozilo zdrsi, kar je pogost vzrok za prometne nesreče. Hitrost prilagajajte razmeram, v promet se podajte trezni, uporaba mobilnega telefona naj počaka na konec poti. V primeru zastojev vselej ustvarite reševalni pas, ne čakajte na zvok intervencijskih siren! Pazite na otroke, da bodo v prometu varni, vedno jih pravilno namestite v otroške zadrževalne sisteme, poskrbite za dosledno pripenjanje vseh potnikov v vozilu.



Ko ste za volanom, naj bo vožnja vaša glavna skrb
Pred potjo očistite z vozila led in sneg. Med vožnjo bodite strpni, prilagodite hitrost vožnje razmeram na cesti in ravnajte defenzivno, vzdržujte ustrezno varnostno razdaljo. Vožnja je zahtevno opravilo, zato se povsem osredotočite nanjo. Osredotočenost na vožnjo pomeni slediti trem preprostim, a nujnim pravilom:
• Roke na volanu.
• Pogled na cesti.
• Misli in koncentracija pri vožnji in spremljanju razmer na cesti in ob njej.

Čelada in odsevna telesa
Na kolesu, skiroju, e-skiroju ali rolkah naj otroci svoje glave vedno opremijo z zaščitno čelado, ki jo Agencija za varnost prometa priporoča tudi po 18. letu. V mraku, temi, megli in pogojih slabše vidljivosti obvezno poskrbite za svojo vidnost. Kresnička ali odsevni trak sta po zakonu predpisana obvezna oprema pešca v pogojih slabše vidljivosti ali ponoči, nosimo jih na vidnem mestu, obrnjene proti vozišču.

Več nasvetov za varno zimsko vožnjo: https://www.avp-rs.si/wp-content/uploads/2019/11/Bro%C5%A1ura-zimska-oprema_splet.pdf



Članki iz rubrike