Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

(nu)
(nu)
0 02.12.2022 14:04:58

Kaj je skrivni recept nogometašev NK Bravo za TOP formo?

Mitja Križan
psno
V teh dneh po celem svetu vlada nogometna mrzlica in ni nogometnega navdušenca, ki te dni ne bi bil prikovan pred televizijske zaslone, saj se bijejo ostri boji na tujih in domačih igriščih. Ob tej priložnosti smo poklepetali z Mitjo Križanom, ki je kljub temu, da igra na položaju branilca, eden najboljših strelcev rumeno-modrih Šiškarjev. Med drugim nam je razkril tudi, kaj je njegova skrivnost do tako uspešnih nastopov.

NK Bravo je eden najmlajših slovenskih klubov, a ima kljub temu za sabo že velike uspehe. Kako vam to uspeva, kako ste zgradili tako močen klub v tako kratkem času?

Strokovni štab opravlja odlično delo. Izbor igralcev je zelo specifičen in ta proces traja kar nekaj časa. Za našo igro ni vsak igralec primeren, saj je vse skupaj osredotočeno na hitrost in intenzivnost. S takšno igro smo uspeli priti tudi do uspehov.



Sezona je v polnem teku, odigrali ste že približno polovico tekem v ligaškem tekmovanju, kako komentiraš to prvo polovico?

Po nekoliko slabših rezultatih smo se dvignili. Smo zadovoljni, ampak vemo, da bi lahko imeli tudi veliko več točk.



Po nekoliko slabšem začetku ste v zadnjih tekmah dvignili formo in dosegli nekaj odličnih rezultatov. Kakšne so ambicije za naprej?

Stremimo k temu, da na vsaki tekmi zmagamo. Do konca prvega dela sezone si želimo vpisati še tri zmage na preostalih treh tekmah, v spomladanskem delu pa bomo lovili mesta, ki prinašajo Evropo.



Kakšno je vzdušje v ekipi?

Vzdušje je bilo že prej zelo dobro, po zadnjih uspešnih rezultatih pa je seveda še toliko boljše.



Pelji nas čez vas tipičen dan treningov. Kdaj vstaneš, kaj ješ, kako treniraš, kdaj greš spat?

Zjutraj moram v primerjavi z večino igralcev nekoliko prej vstati. Z Nemanjo Jakšićem in Davidom Flakusom Bosiljem se namreč na vsak trening pripeljemo iz Maribora. Iskreno se mi včasih ne ljubi pripraviti kakšnega posebnega zajtrka tako, da v teh primerih tudi prigrizek na bencinski črpalki opravi svoje delo. Dan pa se konča nekje med 11 in 12 zvečer.  



Kolikokrat na teden imate trening in kakšni so ti treningi?

Treningi potekajo na dnevni bazi. Tu in tam se najde seveda tudi kakšen prost dan. Treningi so kvalitetni in intenzivni. Morda so nekoliko krajši, ampak na treningu naredimo zelo veliko.



Kaj pa na dan tekme, kakšne so priprave?

V prvi vrsti se poskusim dobro naspati. Praviloma štiri ali pet ur pred tekmo, malce zavisi od same ure obračuna, pojem nekoliko močnejši obrok. Na poti do Ljubljane je obvezna kava, uro ali dve pred tekmo pa pojem še proteinsko tablico in popijem energijsko pijačo.



Kaj je tvoje vodilo, ko se začne tekma?

Gremo po zmago.



Imaš med sezono tudi kaj časa za odmor?

Med sezono se najde tudi nekaj časa za odmor. Včasih urnik tekmovanja omogoča tudi prost vikend ali morda celo tri dni oddiha. To je vsekakor dobrodošlo, ampak tudi sicer je dovolj časa za regeneracijo.



Si pri treningih pomagaš tudi s kakšnimi tehnološkimi pripomočki? Npr. pametno uro ali telefonom?

Na treningih imamo GPS sledilce, ki jih uporablja strokovni štab za merjenje našega napredka. Ob samostojnem treningu pa uporabljam pametno uro Huawei Watch GT 3 SE v kombinaciji s telefonom Huawei nova 10 Pro.



Kaj te je najbolj navdušilo pri uri Watch GT 3 SE in katere funkcije uporabljaš?

Najbolj me je presenetil dizajn in pa sama uporabnost menija.



Ali ti pametna ura Watch GT 3 SE pomaga do boljših rezultatov? Meri namreč nivo kisika v krvi, srčni utrip, kakovost spanca itd.

Zagotovo mi bo najbolj koristilo spremljanje srčnega utripa in spanca. Dober spanec je zelo pomemben, vsako nihanje srčnega utripa pa je dobro pospremiti tudi s kakšnimi pregledi. Zdaj bom zagotovo vedel, če so morda potrebni. Tudi druge funkcije in informacije bodo dobrodošle pri napredku.



Ura Watch GT 3 SE tudi sinhronizira podatke v aplikacijo Zdravje (Huawei Health) na telefonu. Ali jo uporabljaš za analizo? Katere podatke najbolj spremljaš?

Najbolj me fascinira srčni utrip. Na izzivih so bili podatki kar zanimivi in prav zanima me kakšni bodo rezultati v nekoliko daljšem obdobju merjenja.



Ali poznaš "deteljico" Zdravo življenje, kjer si lahko urejaš opomnike za npr. pitje vode, dihalne vaje ipd.? Uporabljaš te funkcije?

Same deteljice nisem poznal. Zagotovo pa bom na novi uri uporabljal vse, kar mi ponuja.

Uporabljaš aplikacijo Strava?

Aplikacijo sem uporabljal v Belgiji, ko sem tam igral. To je bilo ravno v času korone, ko ni bilo skupnih treningov. Na ta način so trenerji beležili rezultate in jih primerjali med seboj. Zdaj pa jo bom ponovno aktiviral, ko se super razume z mojo uro in telefonom.



Kaj pa sam dizajn ure, ti je všeč? Ti je pomembno, da je ura lahka?

Včasih celo pozabim, da imam uro na roki, ker je res zelo lahka. Dizajn pa je bil tako ali tako prva stvar, ki me je navdušila.



Si že preizkusil personalizacijo videza z različnimi številčnicami? Katera ti je najbolj všeč?

Teh številčnic je res veliko in vse so posebne. Mislim, da bom imel vsak dan drugo, ker se trenutno ne morem odločiti katera mi je najbolj všeč.



Imaš kakšnega nogometnega vzornika?

Moj vzornik je Cristiano Ronaldo.



Te navdušuje še kakšen šport poleg nogometa?

Ja tudi drugi športi me navdušujejo. Predvsem tenis, košarka in odbojka.



Kaj svetuješ mladim nadobudnim nogometašem, kako naj trenirajo, da se razvijejo v vrhunske športnike?

Vsem polagam na srce, da ob treningih, ki jih opravijo v klubu, delajo tudi individualno. Trdo delo je na koncu tisto, ki ti prinese rezultat.



S sodobno tehnologijo do napredka

Dandanes je tako, da vsak napredek terja ogromno trdega in tudi načrtnega dela. Ne glede na to ali ste profesionalec ali rekreativec, je pri športu tako, da si morate vedno dobro zastaviti svoje cilje in načrt za njihovo uresničitev. Sodobna tehnologija pa je danes razvita že do te mere, da vam pri tem močno pomaga in priskoči na pomoč.

Pametna ura Huawei Watch GT 3 SE, ki jo uporablja Mitja Križan, zagotovo velja za enega najbolj uporabnih pripomočkov. Ne le pri nogometu, ampak tudi pri številnih drugih športih in tudi spremljanju zdravja. Kot pomoč pri vadbi pride do izraza več kot 100 športnih načinov, inteligentni načrti teka in Huaweiev algoritem TruSport, ki nudi pronicljive športne ocene in predloge na podlagi različnih podatkov o vadbah. Po zaslugi algoritmov Huawei TruSeen 5.0+ in TruSleep 3.0 ter drugih podprtih tehnologij, je ura popolna tudi za natančno merjenje vitalnih funkcij. Sposobna je namreč stalnega spremljanja srčnega utripa, kakovosti spanja, nasičenosti kisika v krvi (SpO2) in ravni stresa.

Prav tako je prava dvoživka, saj se s podporo standardu vodotesnosti 5 ATM odlično znajde tudi pod vodno gladino, in sicer vse do 50 metrov, kjer zdrži do 10 minut. Odlikuje pa jo še izjemna lahkost, tako da vas pri treningu nič ne ovira. V Sloveniji je ura že na voljo v črni ali zeleni barvi po priporočeni ceni 199 evrov.

Galerija

Članki iz rubrike