gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

(už)
(už)
0 15.11.2022 11:17:02

Na festivalu v Milanu med zmagovalci tudi Slovenci

Delegati drzav članic
psno
Med zmagovalnimi filmi zaključnega mednarodnega festivala FICTS »SPORT MOVIES & TV 2022« sta se znašla tudi 2017 in KRISTJAN.

Osrčje italijanskega mesta Milano je od 9. do 13. novembra 2022 živelo v ritmu festivalskega vzdušja. Potekal je namreč zaključni, letos že 40., festival športnega dokumentarnega in igranega filma FICTS, katerega članica je od lanskega novembra tudi Slovenija. Mednarodni festival FICTS združuje po svetu že 130 članic in se izvaja v 21 državah in na petih celinah. Glavni partner festivala je Mednarodni olimpijski komite (MOK), predseduje pa mu prof. Franco Ascani, član komisije MOK za kulturo in olimpijsko dediščino.

Mednarodni festival "SPORT MOVIES & TV 2022" je v petih dneh predvajal 140 zmagovalnih filmov celotne družine FICTS, podkrepljen pa je bil z dvema delavnicama, s štirimi srečanji držav članic, kot so Peking, Rio de Janeiro, New York, Barcelona, Norveška, Kenija, Nica, Nagnano... in seveda Slovenija, s šestimi razstavami in štirimi konferencami. Prav tako so festival obiskale tudi pomembne osebnosti iz sveta športa, ki so za izredne športne dosežke in razvoj ter promocijo športa v svetu prejele posebne nagrade. Med nagrajenci so se znašla imena, kot so glavni trener italijanske odbojkarske reprezentance Ferdinando "Fefè" De Giorgi, nekdanja svetovna prvakinja v umetnostnem drsanju Italijanka Carolina Kostner, nekdanja posamična sovjetska ritmična gimnastičarka Venera Zinurovna Zaripova …

Slovenijo so na mednarodnem festivalu “SPORT MOVIES & TV 2022” zastopali zmagovalni filmi letošnjega prvega mednarodnega festivala športnega dokumentarnega in igranega filma v Sloveniji (ISFF Slovenia), in sicer švedski film Tigers, češki film On your Marks (v originalu Na značky!), hrvaški dokumentarec Djevojka od nula dolara, francoski igrani film Fahim, little prince of chess, hrvaški film Njihovim stopam, obiteljske priče s Balkana, in trije slovenski filmi: Evropski prvaki 2017 Gorana Vojnovića, kratki dokumentarni film Kristjan, režiserke Neli Maraž in promocijski film mladega režiserja Davida Podgornika z naslovom Nov dres, stara ljubezen (NZS).

In prav oba slovenska filma, 2017 in Kristjan, sta se znašla med zmagovalnimi filmi zaključnega festivala v Milanu, s čimer sta dokazala, da ima Slovenija vrhunske športnike kot tudi odlične filmske ustvarjalce. Kristjan je v kategoriji KRATKI FILMI IN TV NOGOMET prejel »Častno priznanje« (MENTION D'HONNEUR), 2017 pa je v kategoriji DOKUMENTARNI FILM – EKIPNI ŠPORT prejel Častni venec (GUIRLANDE D’HONNEUR). Častni venec ponazarja lovorov venec, ki so ga nosili zmagovalci prvih olimpijskih iger in ga je 1983 oblikoval znani italijanski kipar in zlatar Silvio Gazzaniga. Slednjega so imenovali tudi oče pokala vseh pokalov,  saj je oblikoval znameniti zlati pokal svetovnega prvenstva v nogometu.

Mednarodni festival ISFF Slovenia, ki nastaja v organizaciji Zveze ŠKL, nosilca licence, in v sodelovanju z Občino Rogaška Slatina in mnogimi drugimi podporniki, se bo v letu 2023 dogodil med 14. in 17. junijem v zdraviliškem parku Rogaške Slatine. Program tudi drugo leto ne bo le filmsko obarvan, ampak bo predvsem športen, igriv in interaktiven. Dobrodošli!

Galerija

Članki iz rubrike