GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

ou
ou
0 24.10.2022 12:26:12

Osmošolci pravijo: zmanjšajte hitrost v okolici šol – učenci želimo, da vozite počasneje

Predaja risb mimoidočim
Predlog iz naslova prihaja iz delavnic Hitrost, pod okriljem katerih osnovnošolci iščejo rešitve in podajajo predloge lokalnim skupnostim za zmanjšanje hitrosti v okolici šol, pa tudi v lokalnem okolju. Kot orodje opazovanja mimo vozečih voznikov jim služijo prikazovalniki hitrosti, ki so postavljeni v okolici šol.

Učenci 8. razredov OŠ Jurija Vege Moravče Marku Kladniku so podžupanu Občine Moravče predali svoje predloge za zmanjšanje hitrosti v okolici šole in lokalnem okolju. Ustvarili so jih na delavnicah Hitrost, kjer v Zavodu VOZIM skupaj z Zavarovalnico Triglav in ob podpori Javne agencije RS za varnost prometa učenci naslavljajo hitrost kot enega izmed poglavitnih vzrokov za nastanek prometnih nesreč. Pri tem so jim v pomoč prikazovalniki hitrosti »Vi vozite« podjetja Sipronika, ki jim pomagajo pri opazovanju vedenja tam vozečim voznikov. Podatke iz določenega obdobja učenci skupaj z učitelji analizirajo, v šoli pa skupaj s predstavniki Zavoda VOZIM izvedejo več-intervencijsko delavnico z namenom ozaveščanja mladih o problematiki hitrosti v prometu ter njihovega aktivnega vključevanja v iskanje rešitev za ta problem.

»Mladi so odlični sogovorniki in lahko podajo zanimive in predvsem zelo uporabne predloge in pobude. Na delavnicah Hitrost jim v Zavodu VOZIM dajemo prav to možnost, da podajo svoje pobude občini, ki prispevajo k zmanjšanju hitrosti in večji prometni varnosti na njihovih šolskih poteh. Zanimivo jim je namreč prisluhniti, saj so, čeprav avtomobilov še ne vozijo in nimajo izpita, zelo vpleteni v promet kot sovozniki, ki vedo, kje jih je strah in česar ne odobravajo. Spodbujajo pa starše oz. starejše k odgovornejšemu ravnanju na cesti. So zelo varni, delo z njimi pa rezultira v dobrih predlogih, hkrati pa zaradi tega spreminjajo svoja stališča in posledično vedenje, ki bo v prihodnjih letih zelo vplivalo na prometno varnost pri nas,« je povedala Tanja Čuk Gaber, vodja projekta v Zavodu VOZIM.

Za večjo varnost in strpnost v prometu so učenci večkrat izpostavili potrebo po postavitvi con za umirjanje prometa v neposredni bližini šol, tudi omejitev na 30 km/h, izgradnjo varnih kolesarskih stez in več ozaveščevalnih aktivnosti o problematiki prehitre vožnje.

Opažanja učencev so bila:
● "Želimo si merilnika hitrosti tudi pri novi šoli, ki jo obiskujejo nižji razredi. Želimo si, da bi bili tudi oni varnejši na cesti."
● "Avtomobili pešcem ne ustavljajo, prav tako je v okolici premalo prehodov za pešce."
● "Opozarjamo starše in ostale voznike, da vozijo po pravilih."

Predstavniki šol so pohvalili odzivanje učencev in pripravo zanimivih in uporabnih predlogov, želijo pa si, da bi bili prikazovalniki hitrosti nameščeni v okolici vseh šol – tako na podružničnih, kot matičnih.



Tudi predstavniki občine z direktorjem občinske uprave Ivanom Kendo na čelu so soglasno pozdravili zanimive in raznolike pobude učencev, njihovo aktivacijo in pripravljenost za izboljšanje prehitre vožnje. Dodal je: »Veseli smo, da se je tokratna predaja predlogov učencev v živo zgodila prav v naši občini. Predlogi učencev so iskreni, po večini pa jih je mogoče tudi implementirati. Verjamem, da smo s tem mladim res omogočili, da so del lokalne skupnosti in imajo vpliv tudi na pomembne odločitve, kar prometna varnost v našem okolju vsekakor je.«

Aktivacijo mladih pozdravlja tudi Ana Cergolj Kerbler, vodja projektov cestne preventive v Zavarovalnici Triglav, kjer dinamiko prehitrih voženj že osem let spremljamo zelo natančno – v 93 krajih po Sloveniji, večinoma v okolici šol in vrtcev, kjer se prevelika hitrost najbolj usodno spremeni v črno statistiko. » V več kot devetdesetih slovenskih krajih smo skupaj z občinami doslej že postavili prikazovalnike hitrosti. Rezultati kažejo, da se je delež prehitrih voznikov tam znižal za približno sedem odstotkov. A, kaj storiti s tistimi, ki jih nismo uspeli nagovoriti? K temu izzivu vabimo osnovnošolce po Sloveniji, ki prikazovalnik uporabljajo kot orodje, da raziskujejo hitrost v svojem kraju in iščejo odgovor na vprašanje, kako nagovoriti tiste prehitre voznike, ki ostajajo gluhi za opozorila. Največji potencial idej mladih je, da razmišljajo zares izven okvirja. In le tako razmišljanje lahko razvije novo paradigmo nagovora v prometu – izziv, ki nam jo postavlja nova mobilnost, ki je že tukaj.«

Predlogom otrok je prisluhnil tudi direktor Javne agencije RS za varnost prometa Jože Hribar, ki so sofinancerji projekta Delavnice Hitrost Zavoda VOZIM. Ta je dodal: »Neprilagojena hitrost je v cestnem prometu še vedno eden ključnih dejavnikov tveganja za nastanek prometnih nesreč. Da je počasneje tudi varneje, pove podatek, da je verjetnost smrtne prometne nesreče pešca ob trku pri hitrosti 50 km/h kar 85-odstotna, pri hitrosti 30 km/h pa se zmanjša na manj kot 10-odstotkov. Neprilagojena hitrost je pomembna tudi pri teži posledic voznikov motornih in lahkih motornih vozil ter potnikov. Zelo me veseli, da Osnovna šola Jurija Vege Moravče aktivno sodeluje pri delavnicah »Hitrost« Zavoda Vozim, ki jih sofinancira Agencija za varnost prometa. Še posebej me veseli, da gre za res dragocen in srčen projekt v več slovenskih občinah, kjer so mladi pripravili veliko konkretnih predlogov za izboljšanje prometne varnosti, kot jo doživljate sami pri vsakodnevni udeležbi v prometu.«

Z vodjo policijskega okoliša Agato Jevnikar in policisti iz PU Ljubljana pa so otroci po končani predaji skupaj z maskoto Kuža Pazijem mimoidočim voznikom predali ustvarjene risbe, ki so jih v okviru projekta narisali osmošolci vključeni v projekt. Z njimi so ozaveščali, naj se v okolici šol, pa tudi drugje, upoštevajo prometni predpisi in zmanjša hitrost na minimum.

Današnji dogodek s predajo pobud učencev se je zgodil v eni izmed osmih oslovenskih bčin, kjer so potekale delavnice pod okriljem projekta delavnic Hitrost. Te so se spomladi odvile v občinah Markovci, Krmelj, Mislinja, jeseni pa še v Pivki, Lovrencu na Pohorju, Javornikih pri Ravnah na Koroškem in Šentrupertu na Dolenjskem. V delavnice so bili vključeni učenci 8. in 9. razredov osnovnih šol, ki so ustvarili kreativne in uporabne predloge za zmanjšanje hitrosti v okolici šol in upoštevanje prometnih predpisov.

Ob koncu letošnjega projekta Delavnic Hitrost je z mislijo zaključil še David Razboršek, direktor Zavoda VOZIM: »Pomembno je, da gradimo na mladih, ker lahko mladi vplivajo na starše in starejše. In če se postavim v vlogo starša, na nas mnenje otrok in poziv k strpnejši in predvsem počasnejši vožnji izjemno vpliva. Zanimivo je opazovati, da so otroci v nekaterih stvareh naprednejši kot starši, to pa je tudi dodana vrednost teh projektov.«

Značke: triglav, promet, varnost

Članki iz rubrike