stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
0 21.10.2022 08:07:59

Šport za zdravje - nova stranka za lepše čase: Nekaj lahko spremenimo le, če smo tam

V slovenski prestolnici je nastala nova politična stranka, ki se je obrnila neposredno k športu. K vrhunskemu športu, k rekreaciji, h klubom, športnim društvom, ki 'dihajo na škrge'. Odločili so se, da je treba na tem področju nekaj narediti in da lahko pomagajo samo, če so aktivni odločevalci.

Nekdaj je bil športnik, košarkar, zdaj je športni funkcionar, predsednik KD Slovan in podpredsednik Košarkarske zveze Slovenije. Gašper Kromar, ki je zdaj tudi predsednik stranke Športa za zdravje. »Naša odločitev, da ustanovimo stranko, je bila povezana z dvema prelomnicama. Prva je bila, da se že zadnjih deset let govori o tem, da bi se ustanovila športna stranka, druga pandemija kovida, ko se je čez noč ugasnila športna luč in v športnih društvih nismo imeli nikogar, na katerega bi se lahko obrnili. Pri meni je vse skupaj dobilo obliko, ko sem se s prijateljem, z zdravnikom Igorjem Muževičem, pogovarjal o tem, da bi bila dobra ideja, da bi združili šport in zdravje,« je o začetkih spregovoril Gašper, ki je iskren in pronicljiv sogovornik.

Tako so ustanovili združenje, pobudo, ki bo pomagala klubom in društvom, ki bo njihov servis, ter jih poslušala in poskušala pomagati reševati njihove težave. In naleteli so na prvo in odločilno prepreko – jasno je, da če nisi v mestnem svetu ali v državnem zboru, pri odločevalcih ne boš dosegel ničesar. »Odločili smo se, da bomo ustanovili stranko na lokalni ravni v glavnem mestu. Stranka ima seveda slab prizvok – politični, toda drugače ne gre. Če hočeš nekaj spremeniti, moraš biti skupaj za mizo z ostalimi. Čas je, da tudi športniki dobijo svoj glas,« je bil jasen Kromar, ki pričakuje, da ga bodo podprli vsi športniki, športni klubi in vsa športna društva, ki delujejo v Ljubljani. »Vsi ljudje, ki se ukvarjajo s športom. Od tistih, ki se z rekreacijo ukvarjajo sami, tistih, ki se z rekreacijo ukvarjajo organizirano, do vrhunskih športnikov. Odziv na terenu glede ustanovitve naše stranke je bil zelo pozitiven. Zdi se, da vsi malce čakajo, da se šport resnično združi in do neke mere poenoti v pogovorih s politiko, sponzorji, zakonodajalci ... Vsi čakajo, da bodo imeli nekoga, na katerega se bodo lahko obrnili, ko nastane težava.«

Izjemno bi bilo, če bi lahko tako stranko javno podprli vrhunski športniki iz Ljubljane, kot so Luka Dončić, Goran Dragić, Benjamin Savšek in drugi odbojkarji, hokejisti, nogometaši, atleti ... »Težko je mobilizirati globalne superzvezdnike, čeprav mislim, da bi nam vsi izrazili podporo,« je realen Gašper, ki se zaveda, da je ustanavljanje političnih strank za športno aktivne ljudi v večini nasprotno z njihovo osnovno logiko, ampak ... »Edini cilj naše stranke je, da sedimo za mizo, ko se odloča o športu v Ljubljani. Hočemo soustvarjati mestno politiko športa. Ključno je to, da imamo stik s terenom, potrebe se hitro spreminjajo. Če bi bili v mestnem svetu, bi se lahko na spremembe hitro odzvali. Strategija športa v Ljubljani je lahko dobra, a je predstavljena klubom, ko je že sprejeta. Marsikaj se da narediti, marsikaj izboljšati. Vsem klubom moramo zagotoviti pred sezono, da bodo samozadostni. Da ne bodo trepetali do konca sezone, ali bodo njihovi otroci lahko trenirali ali ne.«

Velik problem za starše so tudi članarine. V času, ko je vsesplošna draginja, ko mnogi težko sestavijo začetek s koncem meseca. »Ekipni športi z vadninami niso niti blizu tenisu, smučanju, plesu ... Seveda ima vsak šport svoje posebnosti in nekateri športi pač zahtevajo več finančnih sredstev. Seveda je treba solidarnostno zagotoviti vsem otrokom, da se lahko ukvarjajo s športom. Nekateri starši lahko dajo več, nekateri ne morejo dati ničesar. Socialno ogroženim otrokom ne samo, da jim oprostiš vadnino, ampak naj klub poskrbi tudi za njihovo opremo. Vadnine načeloma niso previsoke, res pa morajo imeti klubi stalen stik s starši, da znajo oceniti, kako in kaj ...« je s pozivom zaključil Gašper Kromar.

Stranka Šport za zdravje ima resnično lahko velik vpliv na športno politiko v glavnem mestu. In zakaj bi sploh bila potrebna? Da bomo lahko tudi jutri navijali za nove dončiće, dragiće, Olimpijo, ACH, judoiste, kajakaše, telovadce, atlete ...

Izvlečki iz programa:
- Športna pripravljenost občanov
Cilj je, da splošno gibalno učinkovitost otrok vrnemo na stanje pred pandemijo; povečanje ur športne vzgoje v šolah za 15 odstotkov; pomoč lokalnim ponudnikom športnih storitev za vse starostne kategorije.

- Sodelovanje s športnimi društvi
Organizacija brezplačnih izobraževanj, iskanje novih virov financiranja; delovati kot povezovalni člen med športnimi društvi.

- Mladi
Pomoč otrokom in mladostnikom pri njihovi vključitvi v športne aktivnosti.

- Upokojenci
Izvajanje redne telesne aktivnosti za ohranjanje visoke kakovosti življenja.

- Invalidi
Športno okolje je izjemno pomemben dejavnik za socialno vključenost invalidov.

- Participativni proračun
Aktivno sodelovanje z občankami in občani.

- Trajnostno usmerjena prihodnost
Šport in zdravje sta kategoriji, ki sta neločljivo povezani s trajnostim razvojem skupnosti; zeleni prehod.

- Digitalizacija
S pomočjo digitalizacije spremljati organizirano telesno aktivnost občanov in jih s subvencijami spodbujati k čim bolj zdravemu življenjskemu slogu.

- Profesionalni in rekreativni šport
Promocija in razvoj profesionalnega in rekreativnega športa.

- Osebni zdravnik in zobozdravnik za vse
MOL mora sodelovati z zdravstveno politiko in za odločen prevzem iniciative spodbujanja mladih zdravnikov, da si izberejo poklic družinskega zdravnika; zagotovitev posebnih ambulant z zdravnikom družinske medicine in zobozdravnikom.

Članki iz rubrike