Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

ou
ou
0 19.05.2022 09:52:51

Tehnopark Celje z novostjo, ki bo navdušila najmlajše in mlade po srcu: Pustolovščine gosenice Fani je več kot le slikanica

Ta teden je ob izidu slikanice z naslovom Pustolovščine gosenice Fani, avtorja Kristjana Vebra, v Tehnoparku Celje potekala tiskovna konferenca. Tiskovno konferenco je otvorila Barbara, humanodidna robotka Pepper, ki je predstavila svoj priljubljen ples. Otvoritev so nadaljevali znanstvenica Ana in gosenica Fani, ki so prebrali odlomek iz slikanice.

Najprej je spregovorila direktorica Tehnoparka Celje Andreja Erjavec, ki je povedala: "Kristjan je skozi študentsko delo spoznal in usvojil vsebine, ki jih imamo v parku in skozi to znanje ustvaril čudovito zgodbo in nam pridodal dva nova lika, ki sta oživela program Tehnoparka Celje tudi za najmlajše obiskovalce. S Pustolovščinami gosenice Fani je Kristjan skozi slikanico prikazal nekaj terminov iz fizike in matematike s katerimi se srečujejo v vsakdanjem življenju in jim namignil, da je poznavanje le teh zelo uporabno v vsakdanjem življenju. Z likom Ane je otrokom približali radovedno človeško plat, ki nas pripelje do najlepših spoznanj, Gosenica Fani pa predstavlja učečo se popotnico, ki je zelo podobna celjski ikoni Almi Karlin. Lika smo vpeljali tudi v vrtčevski program in dosedanje skupine so bile navdušene nad živo igro Gosenice Fani in bodoče znanstvenice Ane. Tukaj sta veliko pridodali k programu naši vodnici Zoja in Sara, ki sta v prostem času gledališčnici. Zgodbo razvijamo naprej in prepričana sem, da to ni naš zadnji projekt s Kristjanom."

"Deklica Ana je zvedava in rada prisluhne majhni gosenici, ki jo opogumlja in vzpodbuja, naj potuje in izumlja. Gosenica jo poduči tudi o naravnih pojavih in zakonih fizike, o vesolju in svetovnih čudesih. Zgodba se zaključi tako kot se mora, saj gosenica na koncu postane metulj. Zaradi povsem drugačnega videza gosenic kot ene od razvojnih oblik marsikdo sploh ne povezuje z metulji. Avtor in ilustratorka sta za pripoved izbrala ravno gosenico, žival, ki pri mnogih ne vzbuja posebno prijaznih čustev. Večina bi si v ta namen morda raje izbrala barvito ptico, pridno čebelo, ljubkega zajčka ali medvedka, zato ima slikanica še dodatno vzgojno noto. Prijazno opisuje bitje, ki si to pozornost zasluži. Pripoved o deklici Ani in gosenici se odlično dopolnjuje s poslanstvom Tehnoparka Celje, ki vzpodbuja in izobražuje mlade nadobudneže o znanosti, tehnologiji in inovativnosti."
Ivan Esenko, naravoslovni pisec

Nato je spregovoril avtor slikanice Kristjan Veber, ki je podrobneje predstavil vsebino knjige in lika: "Fani je humoren lik, ki se naenkrat pojavi v sobi male Ane in ji pove o svojih dogodivščinah, ki jih je doživela po svetu. Mala Ana, ki si želi postati znanstvenica, spoznava znanstvene pojme in pojave. Na to knjigo sem izjemno ponosen! Želel sem si, da v slikanico vključim čim več vsebin s področja naravoslovja in znanosti ter eksponate iz Tehnoparka Celje."

Ilustracije za slikanico je prispevala Špela Guček, ki je pravljično upodobila Celje in eksponate, ki nastopajo v sami zgodbi.

Direktorica Andreja Erjavec je dodala: "V Tehnoparku Celje nam je pomembno, da mladim omogočamo kreativno in razvojno okolje v katerem lahko ustvarjajo svojo prihodnost."

Obiskovalci lahko svoj izvod kupijo v naši Tehno trgovinici ali pa jo naročijo na naši spletni strani preko ujp e-trgovine (po prodajni ceni 14,50 eur).

Na dogodku so udeležence pogostili z okusnimi prigrizki iz pekarne Dobríne in Domače Štacune. Gosenica Fani je bila navdušena nad solatnim prigrizkom Ekološke Kmetije Habjan iz Celja.

celje

Značke: celje, tehnopark

Članki iz rubrike