vladimir-putin, gobe, rojstni-dan Svet24.si

Spodletel poskus atentata na Vladimirja Putina

nina-osenar Svet24.si

Po štirih letih se je oglasila Nina Osenar: "Zrla...

franci matoz bobo Necenzurirano

Šef Pošte pri obrambi računa na Matoza in ...

danijel krivec bobo Reporter.si

Danijel Krivec skoraj padel skupaj, ko je zvedel, ...

Schumacher Ekipa24.si

Na prodaj osebni avtomobil Michaela Schumacherja! ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Hajdi se je v nesreči grdo...

GW1L6797 Ekipa24.si

Škandal v Fazaneriji! Z nacističnim pozdravom na...

(br)
(br)
0 13.05.2022 11:42:03

Zoran Predin in Šukar z novo pesmijo Natoči mi vina tudi na koncertu v Domžalah

Zoran Predin in Šukar
Mateja Mirt
Zoran Predin in Šukar so se spet zbrali in z udarnim glasbenim programom začeli s nastopi. Prvi tak v okviru Gypsy Party Toura bo že to soboto, 14. maja, ob 20.30 v Blunoutu v Domžalah.

Tokrat so za koncert ob Zoranovih in svojih največjih uspešnicah izbrali tudi vsem znane "starogradske" pesmi, ki jih njihovo občinstvo dobro pozna. Obeta se vam glasbeno popotovanje od ponarodelih Zarjavelih trobent, preko vroče Djelem, djelem in nostalgične Erdelezi do Mentol bombona in seveda njihovo povsem nove pesmi, ki jo že lahko slišite na radijskih postajah po Sloveniji, z naslovom Natoči mi vina.

Pesem Natoči mi vina je nastala zaradi skupne želje, da spet združijo moči v novem glasbenem projektu, kot so to res zelo uspešno že napravili z albumom Mentol bonbon. Rečeno storjeno. Zoran je našel nalezljivo melodijo arabskega avtorja Sabrya in zanjo napisal novo besedilo, prilagojeno medijski podobi in inštrumentariju Šukarjev. Igor Misdaris je postavil inštrumentalne in vokalne linije in skozi skupno aranžiranje, v katerem je vsak prispeval kakšno svojo idejo, se je rodila nova skladba Natoči mi vina. Gre za radiu prijazno etno pop pesem, ki gre takoj v uho, poleg pa lahko tudi zaplešeš. "Besedilo sem namenoma napisal v polnih rimah, na znano temo, z gypsy pridihom. Govori o temu, da fant prosi punco, naj mu pove po resnici, če ga ima rada ali ne. Naj mu natoči čistega vina. Tarabuka daje našim novim pesmim, ki jih bomo snemali do konca leta z namenom, da jih zberemo na novem albumu, novo barvo in drugačno zvočno sliko," je ob izidu pesmi povedal Zoran Predin.

"Ko smo snemali in potem še nekaj let promovirali izredno uspešen skupni album Mentol bonbon, smo postali prijatelji in smo se družili tudi zasebno. Na teh druženjih se je vedno znova pojavila ideja, da moramo še kdaj združiti moči in posneti še kakšen skupni album. Leta so minevala, želja je ostala živa, samo časa nam je vedno zmanjkalo. Najboljše stvari se dogajajo spontano in tako se nam je letos marca brez posebnega dogovarjanja zgodilo, da je padla moja ideja o novi skupni pesmi v pravem trenutku. Dobili smo se na vaji in čez dve uri smo ustvarili pesem Natoči mi vina. Dvajset dni kasneje smo jo posneli in zdaj je pred vami uspešnica," je ob izidu nove pesmi Natoči mi vina povedal Zoran Predin.

"Vsak teden s pomočjo programa Spotify odkrivam avtorje in skupine, za katere nisem še nikoli slišal. Med poslušanjem arabske glasbe sem naletel na Sabrya, ki je pravzaprav popevkar. Njegova melodija, besedila namreč nisem razumel, je v meni zbudila željo, da to pesem posnamemo s Šukarji. In rečeno, storjeno," je še dodal Predin na temo odločitve za novo pesem.

Načrti in sodelovanje Zorana Predina in Šukar

In kaj načrtujejo skupaj v prihodnosti? "Album v nastajanju bo vseboval nove, avtorske pesmi in tiste, ki sem jih že dalj časa prepeval sam zase. Ko se v katerokoli pesem zaljubim, pesem postane tudi moja. Fantom bom predlagal še 11 pesmi in potem, ko zberemo še njihove predloge, bo napočil trenutek za selekcijo. Ne bomo hiteli. Pesmi bodo zorele na živih nastopih."

V zadnjih dveh "koronskih" letih Zoran Predin ni miroval. V tem času je objavil dva albuma za Croatia Records, Takšnih več ne delajo v slovenskem in Gastarbajter trubadur v hrvaškem jeziku. Letošnje poletje in jesen bo s Quintetom Tončija Grabušića oba albuma promoviral po nekdanji skupni državi. "Naslednji mesec bo pri srbski založbi Geopoetika izšel tudi srbski prevod mojega romana z naslovom Mongolske mrlje, tako da bom združeval literaturo in glasbo. Predstavil ga bom 25. maja na Dimovih dnevih v Čačku, naslednji dan v Nišu in kasneje v Novem Sadu. Nato bo 7. junija sledila tiskovna konferenca v Beogradu. Že leta 2017 je pri založbi Menart Srbija izšla moja zbirka anekdot, dnevnikov in potopisov z naslovom Druga žena u haremu, leta 2019 pa pri založbi Vulkan zbirka kratkih zgodb Glavom kroz zid. S skupino Lačni Franz pa smo se dogovorili, da do 1. 1. 2024 izvedemo še svoj zadnji projekt, koncertni program Veliki Finale in se s poslovilno turnejo svoji publiki zahvalimo in zaključimo čudovito kariero na način, kot si ga naš band in brand zasluži," je o delčku svojih načrtov povedal Predin.

Tudi Šukar niso mirovali v minulih kovidnih časih. Leta 2020 so izdali nov album z naslovom Baro ilo: "Ko smo se v enem trenutku začeli zavedati, da smo na pravi poti, je naše delo steklo v normalnem ritmu. Na album je uvrščenih 11 skladb. Gre za osebno izpovedne skladbe, ki so na najboljši možni način zajele sodelovanje vseh članov skupine."

Skupina Šukar obstaja že več kot tri desetletja. Od prvotne zasedbe iz leta 1990 sta danes v njej dejavna še Igor Misdaris in Nenad Ljubotina. Novi album Šukar z naslovom Baro ilo so posneli v studiu 26 RTV Slovenija v sodelovanju s prvim programom RA Slovenija, z veliko angažiranostjo in razumevanjem ter spodbudo Rudija Pančurja. Nastal je pod glasbeno producentsko taktirko Aleksandra Pešuta – Shatzija in tonskega mojstra Mihe Ocvirka. Na albumu sodeluje tamburaški kvintet in je začinjen s tolkali, ki jih je odigral Žiga Šercer. V eni od skladb je svoj glasbeni prispevek dal tudi Matija Krečić na violini. Avtorji glasbe so člani skupine Šukar, prav tako so njihova vsa besedila (pretežno v romskem jeziku) razen enega, ki ga je napisal Zoran Predin.

Šukar so danes: Igor Misdaris (vokal, bugarija), Nenad Ljubotina (bisernica, brač, violína), Matevž Lavrinc (brač), Peter Lozar (tamburica), Žiga Šercer (tolkala) in Štefan Švagelj (kontrabas).

Članki iz rubrike