sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

viola Ekipa24.si

Diverzantska akcija: Viole v Ljubljani napadle ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Grega Videtič
Grega Videtič
0 24.03.2022 09:00:35

Tekaška partnerica, ki bo moja! Več kot le spremljevalka, Huaweijeva novost zlepa ne bo izdahnila

Teden dni v družbi najnovejše Huaweijeve ure Watch GT Runner.

Vas zanima skrivnost? Obožujem klice z neznane številke. Nikoli ne veš, kaj te na drugi strani čaka. Tako kot pri bonbonieri. Včasih me preseneti malce manj dober okus, včasih uživam v vsakem grižljaju, ki ga naredim. Podobno je z zgoraj omenjenimi klici. Večinoma so kakšne ankete, ki jim iz vljudnosti vselej ustrežem, od časa do časa pride do pomote, včasih pa dobim klic, ki mi polepša dan. "Bi probal novo uro Huawei? Tekaško?," me je klicala sodelavka s službene številke in nisem niti malo okleval. Mojo nekaj let staro pametno uro je načel zob časa, kakopak sem moral preizkusiti, kaj ponuja najnovejše na trgu.

Zaradi teže boste pozabili, da jo imate na roki
Huaweiju je s pomočjo umetnih materialov uspelo narediti eno lažjih tovrstnih pametnih športnih ur. Po zaslugi polimera (ohišje), keramike (luneta) in titanove zlitine (krona) tehta le 38 gramov (brez paščka). Za primerjavo: navadne kovinske ure tehtajo več kot štirikrat več, pametne ure pa v povprečju okoli 60 gramov. Kot zanimivost lahko dodamo, da teniški zvezdnik Rafael Nadal na turnirjih igra z uro švicarskega proizvajalca Richard Mille. Gre za najlažjo mehansko uro na svetu, ki skupaj s paščkom (!) tehta le 30 gramov. Če sta po teži primerljivi, pa po ceni (in funkcijah) nista niti približno. Huaweijevo boste dobili za slabih 300 evrov, Nadalovo, ki je zgolj in samo ura, pa za okrogel milijon.

nadal

Prvi vtis je pomemben in ta je bil zelo dober. Ura sicer ni zadnji krik mode, umetni materiali na prvi pogled morda res delujejo ceneno, ampak služijo namenu. Zgolj 38 gramov teže brez paščka je ena največjih prednosti te ure. Za nameček proizvajalec zagotavlja, da so uporabili najkakovostnejše materiale, ki zagotavljajo dolgotrajno uporabo brez nevšečnosti. Silikonski pašček je prijeten na otip, 21 lukenj zagotavlja zračnost, hkrati ni težav z nastavljanjem popolnega oprijema okoli zapestja, saj so luknje zelo blizu ena drugi. Tiščalo vas ne bo, zlahka boste našli idealno namestitev.

Iz škatle do uporabe preprosto in hitro
Naslednji korak je kakopak uporaba. Povezovanje s telefonom je zelo enostavno, za uporabnike Huaweijevih naprav ekspresno hitro in preprosto, uporabniki Androida oziroma Applovih naprav bodo potrebovali nameščene določene aplikacije - AppGallery, Health in HMS Core. Po registraciji računa na telefonu sledi namestitev ure, ki je resnično neverjetno lahka. Telefon in ura se prek bluetootha hitro in brez težav povežeta, potrebna je ena potrditev in zabava se lahko začne.

Ker gre za tekaško uro, je prilagojena športnikom oziroma tekačem, kot vsaka druga pametna ura pa je popolnoma prilagodljiva vsakemu uporabniku posebej in njegovim zahtevam. Spodnji gumb je denimo tovarniško nastavljen na izbiro vadbe, teh je pa malo morje. Za najzahtevnejše je na voljo tudi rekreacija oziroma vadba po meri, ampak glede na število različnih vadb, ki so že shranjene v uri, bo ta funkcija za večino neuporabna. Med funkcijami se sprehajate z drsenjem po zaslonu, lahko pa uporabite tudi krono, ki je vrtljiva v obe smeri, hkrati pa gre za večnamenski gumb, ki vas bo med sprehajanjem po meniju vrnil na začetni zaslon, z njim pa tudi 'pavzirate' oziroma zaključite vadbo.

Pravi športni partner
V nekaj dneh sem uspel preizkusiti tek v naravi, hribolazenje in kolesarjenje, najnovejši in najnatančnejši senzorji ter merilci pa so se po moji skromni oceni izkazali za zelo zanesljive in odzivne. Odstopanj ni bilo, GPS, ki podpira pet navigacijskih sistemov, se s sateliti poveže zelo hitro, vsak korak, premik, tek in postanek pa ura zazna v trenutku. Tako kot mora biti.

huawei 1
Ura te po koncu vadbe tudi opozori, koliko časa moraš počivati, preden se lotiš novega bolj intenzivnega treninga in tako preprečiš preobremenjenost oziroma kakšno nebodigatreba poškodbo. To sicer ni kakšna novost pri tekaških pripomočkih, se mi je pa zdelo nadvse zanimivo, saj sem to prvič lahko preizkusil v praksi. Ob tem ti med in po vsakem treningu oziroma rekreaciji ponudi številne podrobnosti oziroma rezultate, ki so kakopak prilagojeni izbiri telovadbe. Če kolesarite, vam bo na koncu izpisalo drugačne podatke kot pri hoji v hrib. Enako je s tekom. Logično ... Za malo bolj resne tekače je zelo dobrodošla funkcija nastavitev limit srčnega utripa, razvijalci so to funkcijo naredili zelo dostopno in je ne bo potrebno iskati v desetem podmeniju, pa možnost vklopa navideznega partnerja, lahko si nastavite tudi različne cilje in še mnogo več.


Baterija si zasluži posebno pohvalo
Baterija je zagotovo eden od vrhuncev ure. Ob prvem vklopu je bila baterija na 71 odstotkih, po šestih dneh preizkušanja, posodabljanja, pogovarjanja prek vgrajenega mikrofona in zvočnika, poslušanja glasbe prek bluetooth slušalk, dobrih 40 minutah kolesarjenja, uri in 20 minutah hoje v hrib ter 35 minutah teka pa ni hotela izdahniti. Daleč od tega. S tem, da je bila ves čas povezana s telefonom, pridno prenašala informacije z mobilnika (kratka sporočila, Viber, elektronska sporočila, klici in ostalo). Mene je s tem navdušila, ob bolj zmerni uporabi bi lahko dosegli ali pa celo presegli tudi tistih obljubljenih 14 dni uporabe z enim samim polnjenjem. Kaj pa polnjenje? Ko sem jo priklopil, je imela še pet procentov zaloge, do stotice pa je prišla v slabih treh urah. Dolgo? Če jo polnite ponoči, ne bo problem.

huawei 5

Za zdaj zgolj v eni velikosti
Posebno pozornost si zasluži tudi velikost. Watch GT Runner je (za zdaj) na voljo zgolj v eni velikosti (46 milimetrov), kar zna nežnejšemu spolu in tistim, ki imajo malce ožje zapestje, povzročati težave, saj bo v tem primeru na roki videti precej velika. Po drugi strani pa to velikost odlično kompenzira s tankim ohišjem in težo, o čemer si lahko preberete nekaj vrstic višje. Čeprav bo videti malce večja, vas teža vsaj ne bo tiščala k tlom.

Plusi in minusi
+ Hitra in preprosta namestitev
+ Preprost in pregleden uporabniški vmesnik
+ Teža
+ Zelo zmogljiva baterija
+ AMOLED zaslon je dobro vidljiv v vseh vremenskih razmerah
- Samo ena velikost (46 mm), kar bo verjetno motilo drobne osebe
- Dejstvo, da ni (še) moja

huawei 2

huawei 3

Članki iz rubrike