Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

oglasno sporočilo
oglasno sporočilo
21 16.11.2021 13:54:41

Slovenska ljudska umetnost in moda s pridihom Dubaja

Celjska modna oblikovalka Jolanda Thaler je ustvarila modno kolekcijo, s katero je kandidirala za dizajn uniforme za slovensko udeležbo na svetovni razstavi EXPO Dubaj 2020. S kolekcijo je spretno prepletla zgodbe iz naše bogate preteklosti in sodobnosti. Ideje je namreč črpala iz ornamentov, ki jih je neutrudno raziskoval Jože Karlovšek. Kolekcija Thaler-Karlovšek Dubaj 2020 tako združuje slovensko ljudsko umetnosti, modo ter tudi pridih arabske kulture.

Zvončki, marjetice, nageljni, tulipani, vrtnice, vinska trta, ptički in srčki so motivi, ki so našim prednikom pomenili lepoto. S temi motivi so nekoč krasili vsakdanje predmete, v novi kolekciji Jolande Thaler pa so dobili glavno vlogo, saj krasijo tako ženske kot moške modne kose. Ti so enobarvni, zgolj v odtenkih bež, modri in beli. Oblikovalka jih je izbrala kot reprezentacijo dragocenih slovenskih naravnih virov; zemlje, vode in zraka. S pisanimi ornamenti Jožeta Karlovška krasijo oblačila, kot so jih nekoč krasili našim prednikom. Ornamenti so prezentacija narave, sporočilna vrednost kolekcije pa nosi tudi skrb za zaščito naše čudovite narave in njeno ohranjanje. Kolekcija sicer ni bila izbrana na natečaju, bila pa je predstavljena na modni prireditvi Modni navdihi.


Jolanda Thaler vsako leto pripravi 4 različne kolekcije, ki jih predstavi bodisi kot odzive na aktualna družbena dogajanja, bodisi kot modne vizije. S svojim predanim delom, v katerega vlaga veliko izvirnosti in ljubezni do vsega lepega, je nedvomno veliko prispevala k prepoznavnosti slovenske mode. S svojimi izčiščenimi linijami kolekcij se lahko postavi ob bok svetovnim kreatorjem.

Zgodba kolekcije Slovenski ornament Jože Karlovšek je ohranjanje kulturne dediščine velikana slovenske ornamentike, je zgodba njegove družine, ki sedaj nadaljuje njegovo delo s kolekcijo. Vnukinja Jožeta Karlovška Katarina Karlovšek je zasnovala kolekcijo Slovenski ornament Jože Karlovšek, ki danes ponuja več kot 60 različnih izdelkov za poslovna, protokolarna in spominska darila. S kolekcijo nadaljuje njegovo delo in ohranja našo bogato kulturno dediščino slovenskega ornamenta. Med najbolj prepoznavnimi izdelki so rokovnik, nalivno pero, prestižna pisala, srebrnik, kozarci, prtički, zvezki in čudovit nakit. Kmalu bo predstavila tudi modno žensko uro, izdelano v Zlatarni Celje, ki bo še obogatila prestižno kolekcijo.

Galerija
Značke: dubaj, moda

Članki iz rubrike