profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

oglasno sporočilo
oglasno sporočilo
0 30.06.2021 14:22:15

Podjetja bodo delo na daljavo vsaj delno ohranila tudi po koncu epidemije

Delo od doma
px
Podjetja so se po izbruhu epidemije covida-19 hitro prilagodila razmeram in, če je bilo mogoče, prešla na delo na daljavo oziroma od doma. Ob izboljšanju epidemioloških razmer se zaposleni zdaj postopno vračajo v pisarne, bo pa marsikatero podjetje delo na daljavo kot eno izmed fleksibilnih oblik dela ohranilo tudi v prihodnje.

V Petrolu je začetek junija v pisarnah delalo okoli 70 odstotkov zaposlenih, s koncem epidemije pa naj bi se večina vrnila na svoje delovno mesto, so za STA povedali v družbi. Sicer načrtujejo možnost ohranitve dela na domu za zaposlene, pri katerih je to mogoče in lokacija dela ne vpliva na kakovost opravljenega dela, vsako tako vlogo pa obravnavajo individualno.

V Zavarovalnici Triglav pravijo, da ima delo na daljavo pomemben vpliv na delovanje, vodenje in uspešnost timov ter da bo tak način dela v določeni meri postal stalnica tudi po koncu epidemije. Zaposlenim, katerih narava dela delo na daljavo omogoča, bodo tako v prihodnje omogočili, da dvakrat tedensko, največ pa 10 dni v mesecu nadaljujejo z delom od doma.

V Telekomu Slovenije so že začeli z delom v pisarnah, prej pa je delo potekalo v tako imenovanih rotacijah. Kot so povedali v družbi so njihove izkušnje dela na daljavo pozitivne, tako da bodo delo na daljavo kot eno izmed fleksibilnih oblik dela ohranili tudi v prihodnje.

V Novartisu so pojasnili, da so fleksibilne oblike dela začeli uvajati že pred leti ter na tem področju izpolnjujejo potrebno infrastrukturo in izobražujejo zaposlene, zato s prehodom na delo na daljavo večjega števila zaposlenih niso imeli težav. V času epidemije pa je na daljavo delalo malo manj kot 40 % zaposlenih. Dodali so, da so letos za sistemsko ureditev novih načinov dela pripravili pravilnik o delovnem času, ki predvideva dva modela fleksibilnega načina dela, med katerima lahko izbirajo zaposleni.


V NLB je epidemija pospešila procese uvedbe dela od doma. Z izbruhom epidemije je od doma delala večina zaposlenih, ki jim delovno mesto to omogoča. Izjema so bili zaposleni v poslovni mreži in kontaktnem centru banke, trezorju in prevozu gotovine, v IT in v plačilnih sistemih ter nekaterih drugih delih banke. »Izkušnje so bile dobre, celo nad pričakovanimi,« so povedali v družbi in dodali, da se je izkazalo, da marsikomu delo od doma ustreza in ponuja določene prednosti. Približno 400 zaposlenih se je že odločilo, da bi s tako obliko dela radi nadaljevali in sicer po sistemu 4 +1 - štiri dni delo od doma, en dan v poslovnih prostorih.

»Na osnovi raziskav in izkušenj v preteklem letu, imamo že nekaj več podatkov o tem, katero delo se opravlja doma učinkoviteje kot v pisarni,« nam je zatrdila Dr. Sara Brezigar, strokovnjakinja za upravljanje s človeškimi viri.

»Delo, ki ga opravljamo samostojno, administrativna dela, rutinska dela so po navadi doma bolj učinkovita kot v pisarni. Manj je motenj, bolj smo osredotočeni na delo in tako smo pri njem načeloma bolj učinkoviti. K temu je treba dodati, da so pri delu na domu sodelavci razbremenjeni dolgih in utrujajočih voženj v službo, pri čemer prihranijo čas in energijo, so morda celo bolj spočiti, kar lahko pripomore k njihovi večji učinkovitosti,« nadaljuje strokovnjakinja.

Seveda pa je lahko delo od doma tudi problematično. »Izpostavila bi, da je bilo to, s čimer smo se soočili v zadnjem letu, nekoliko posebno delo od doma. Večkrat je bilo povezano z dodatnimi zadolžitvami (npr. šolanje otrok ob opravljanju svojega dela, kuhanje in druga gospodinjska opravila za večje število članov, ki bi sicer jedli nekje drugje), zaradi razmer pa smo imeli tudi omejene socialne stike, saj smo se izogibali srečevanju ljudi in tudi priložnosti za kakršnokoli druženje so bile okrnjene. Zato smo se v preteklem letu morda soočali s težavami, ki jih običajno pri delu na domu ni ali pa jih vsaj ni v taki meri. Ob običajnih oblikah pri delu na domu je predvsem izziv vzpostavitev ritma dela. Potrebne je kar nekaj discipline, organiziranosti in nenazadnje tudi samostojnosti pri delu, ker nas nihče ne more neposredno kontrolirati,« nadaljuje Brezigarjeva.

Delo od doma ali na daljavo pa ima tudi marsikatere pozitivne finančne učinke za podjetja. To je sicer odvisno od zakonodaje, ki ureja delo na tomu. Nekatera velika zavarovalna podjetja v Italiji so ugotovila, da s tem, da sodelavci delajo od doma, ogromno prihranijo pri stroških poslovnih prostorov – najema, elektrike, ogrevanja in zato tovrstno delo spodbujajo tudi za naprej. V izračun »učinkovitosti« pa je za vsako podjetje in dejavnost potrebno dodati še vidike glede kakovosti rezultata, ki ga oseba lahko ustvari, če dela sama, v fizični izolaciji.

Članki iz rubrike